Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Demandiekokenkan

Aangepast uit Jamie's 30 minuten: Kip met reuzencroutons

Onlangs won ik de DVD box Jamie in 30 minuten. En die box heeft mijn liefde voor het gelijknamige boek weer aangewakkerd. Het is toch wat anders iemand een gerecht zien maken dan het vanaf foto zien. En dus zit ik weer voor de buis te kijken en me te laten inspireren. In sommige gevallen schrijf ik driftig mee. En als ik laat in de avond de laatste uitlaatronde doe met mijn soms trouwe viervoeter schieten ingrediënten door mijn hoofd en probeer ik nieuwe combinaties te verzinnen. In één van de gerechten wordt eendenborst met reuzecroutons en salade geserveerd. En alleen dat idee al deed mij watertanden. Ik maakte daarom dit gerecht wat deels is gebaseerd op dit recept uit de serie.

Maar dan maak ik het met kip en een simpele vullende salade erbij. Als extra serveer ik er mangosalsa met avocado bij. Dit is een heerlijk zoete afwisseling. De croutons zijn heerlijk krokant en nemen het vocht van het vlees op. En daarnaast kan je ze heerlijk beleggen met salade, salsa en kip. Dit recept komt bij mij zeker vaker op tafel. Ook omdat het echt samen eten is van één grote schaal. Het ziet er mooi uit, is niet moeilijk en gezond. Wat wil je nog meer voor een doordeweekse dag? Aanvallen maar!

Wat heb je nodig?

Voor de kip:

2 Kipfilets (liefs biologisch)
1 Duimdikte verse gember (geschild)
1 Theelepel sesamzaad
1 Theelepel honing
Kneep citroensap of sap van ½ citroen
1 Theelepel gedroogde tijm
Circa 1 theelepel vijfkruidenpoeder of 5 spice
Zout
Peper
Olijfolie

Voor de croutons:

1 Ciabattabrood (afbak) in plakken van circa 2 cm gesneden
5 Tenen knoflook
Olijfolie
1 Theelepel gemalen venkelzaad

Voor de salade:
Circa 150 a 200 gram verse bladspinazie
½ Blikje linzen (van circa 425ml) (uitgelekt)
3 Tomaten in grove stukken gesneden
Citroensap
Rode wijnazijn
Zout
Olijfolie

Voor de salsa:
1 Eetrijpe mango
1 Eetrijpe avocado
Sap van 1 limoen
Theelepel korianderblad of verse koriander

De how to:

Verwarm de oven voor op 200 graden (190 bij hetelucht). Snijd de ciabatta in dikke plakken van circa 3 cm dik. Leg ze plat in een braadslede. Besprenkel met wat olijfolie en het venkelzaad en leg de tenen knoflook (in het velletje) op de broden. Schijf het brood in de oven als deze voorverwarmd is en bak ze circa 18 minuten tot ze goudbruin en hard zijn.

Pak een snijplank en leg daar een vel bakpapier en de kipfilets op. Bestrooi de voor en achterzijde met zout, peper, de theelepel tijm en vijfkruidenpoeder en een scheutje olijfolie. Wrijf alle kruiden nu goed in. Pak een deegroller, vouw het bakpapier dubbel en sla de kipfilets plat tot circa 3 cm dikte. Leg de kipfilets in een hete koekenpan en bak ze onder regelmatig keren bruin en gaar.

Doe de spinazie en grof gesneden tomaten in een mooie serveerschaal. Strooi de uitgelekte linzen er overheen. Voet een scheut olijfolie, een kneep citroensap en een klein scheutje rode wijnazijn toe. Voeg een snuf zout toe en hussel. Proef. Alle ingrediënten van de dressing zou je moeten proeven in de salade en hij moet mild van smaak zijn.

Schil de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe hetzelfde met het vruchtvlees van de avocado. Doe in een kommetje met het sap van 1 limoen en het korianderblad en roer goed door.

Als de kip gaar is leg je deze op een houten plank. Schenk er een scheut olijfolie over, rasp de gember er boven uit en voeg de honing, citroensap en sesamzaad toe. Hussel alles nu een beetje door elkaar. Inmiddels zullen je croutons nu gaar zijn. Haal deze uit de braadslede en leg deze om de kip heen zodat er een soort dam ontstaat die de sappen opneemt van de kip. Tijd om aan tafel te gaan.

Eet alle onderdelen los van elkaar of beleg je croutons met kip, salsa en salade. In alle gevallen erg lekker. Je kan ook de meegebakken tenen knoflook uitknijpen en uitsmeren over je broodjes. Ook super.
Kip-croutons-spinazie-salade3.jpg

Kip-croutons-spinazie-salade2.jpg

Kip-croutons-spinazie-salade1.jpg



Lees verder op mijn site

Reacties op: Aangepast uit Jamie's 30 minuten: Kip met reuzencroutons