Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: ErwinvB

Binnenkort leuke SF-comedy op TV: Missie Aarde

20-12-2014 door ErwinvB 2 reacties

Stichting Imagicon is door de VPRO uitgenodigd om de persvoorvertoning van ‘Missie Aarde’, de eerste Nederlandse science fiction comedy serie bij te wonen. De recensent is er met knikkende knieën naar toe gegaan, bevreesd dat de science fiction op een stereotype manier belachelijk gemaakt zou worden. Is zijn vrees uitgekomen?

 

We schrijven het jaar 2063. Door het smelten van de poolkappen en andere natuurrampen is de hele aarde overstroomd. De hele aarde? Nee, er is een klein landje dat dapper weerstand biedt aan het water. Maar dat kan niet blijven duren. Een groep astronauten is de ruimte ingestuurd om een nieuwe bewoonbare planeet te vinden. Zie hier de setting van ‘Missie Aarde’, dat vanaf vrijdag 9 januari door de VPRO wordt uitgezonden.

 

In deze serie krijgen we een inkijkje in de dagelijkse beslommeringen van de 7 bemanningsleden. Omdat de bemanningsleden de hele dag met elkaar opgescheept zitten, kunnen ze werk en privé moeilijk van elkaar scheiden, en dat brengt de nodige spanningen met zich mee. Ook het feit dat er maar één vrouwelijk bemanningslid is, helpt niet. Verder lopen de karakters van de bemanningsleden nogal uiteen, met onder andere een softe kapitein die liever wil ‘polderen’ dan leiding geven, een vrouwonvriendelijke communicatiespecialist die de vrouwelijke stuurman verbaal lastig valt, een stugge boordwerktuigkundige die als een soort Rambo over het ruimteschip banjert en een vakidiote psycholoog die met kringgesprekken voor elkaar probeert te krijgen dat de bemanningsleden zich openstellen voor elkaar.

 JAN_6456.jpeg

Hoewel het ruimteschip ver voorbij ons zonnestelsel door de ruimte vliegt, blijkt er toch instantane communicatie met de aarde mogelijk te zijn. Het blijft natuurlijk science fiction. Zo komen we meer te weten over de situatie op de aarde, de verhoudingen tussen de bemanningsleden en het thuisfront en de politieke situatie in Nederland. Dat is ook een goede toevoeging aan de serie, want met alleen ruimteschipscenes zou de serie op den duur wel saai worden.

 

De acteurs weten overtuigend hun typetjes neer te zetten, met goed acteerwerk. Dat is een hele verademing in vergelijking met de meeste andere Nederlandse comedy’s. Verder is het geen comedy die het van kwinkslagen en taalgrappen en –grollen moet hebben. Gelukkig maar. Het is een comedy waarin de herkenbare situaties op je lachspieren werken, of op zijn minst een glimlach op je wangen toveren. En het beste van alles: geen ingeblikte lach die je zegt wanneer je moet lachen. Heerlijk, een comedy waarin je zelf mag bepalen wanneer je lacht. Uiteraard moet elke comedy een running gag hebben, en dat is in Missie Aarde een schuifdeur met een eigen willetje. Soms denk je dat de deur het karakter doorziet van degene die er doorheen wil.

 

Het is jammer dat de decors, hoewel niet van bordkarton, zo duidelijk zichtbaar van multiplex in elkaar zijn gezet. Dat zal wel met het budget te maken hebben. Maar de animaties van het ruimteschip in het heelal zijn overtuigend. En ik wil een Missie Aarde mok! Dat gaat denk ik wel goed komen. De mokken komen regelmatig zo nadrukkelijk in beeld, dat ik aanneem dat de VPRO ze als merchandise gaat verkopen.

 

Voordat ik naar deze persvoorvertoning ging, was ik bang dat de science fiction belachelijk gemaakt zou worden. Maar die angst bleek onterecht. De regisseur Tim Kamps is een science fiction liefhebber en omschrijft zichzelf als een ‘Trekkie’. Dat er maar één prominent vrouwelijk bemanningslid is, is dan ook een knipoog naar de oorspronkelijke Star Trek serie.

Is ‘Missie Aarde’ een briljante comedy, die je niet mag missen? Nee, dat niet. Maar hij is wel goed. Het niveau van deze serie stijgt (ver) boven het gemiddelde niveau van Nederlandse TV comedy’s uit. Het is zeker de moeite waard om deze serie te volgen, om op vrijdagavond een genoeglijk half uurtje te beleven. Jammer dat het eerste seizoen maar 6 afleveringen telt.

 

De eerste aflevering wordt op vrijdag 9 januari 2015 om 22.05 uur op NPO2 uitgezonden.

Met: Wart Kamps, Kim van Kooten, Alex Klaasen, Raymond Thiry, Leo Alkemade, Lykele Muus, Fabian Jansen en vele anderen

 

Erwin van Ballegoij

Reacties op: Binnenkort leuke SF-comedy op TV: Missie Aarde