Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Janneke Siebelink

“Education is what remains after one has forgotten what one has learned in school.”

Zo zei Einstein. Daarom: de beste Back to & After school boeken, want uiteindelijk leerde ik het meest van wat ik naast en na mijn studie deed en las. Ervaring, het leven en letters zijn de beste leermeesters. Je moet een keer je hart hebben gebroken om te weten hoe het voelt wanneer deze overstroomt van beantwoorde liefde. Je moet een keer (of honderd) te veel hebben gedronken om te weten hoe aangenaam een nuchtere geest voelt en een hoofdpijnloos hoofd.Ook moet je een keer met je fietsband tussen de tramrails zijn gekomen om te weten dat dat een stuurloos einde als gevolg heeft. Na drie keer op het politiebureau aangifte te hebben gedaan van je gestolen fiets (die waarschijnlijk ook van dubieuze afkomst was), laat je het wel uit je hoofd om het kettingslot een keer niet gebruiken. En je hebt simpelweg niet vol geleefd, als je niet ten minste 1 keer in Dansen bij Jansen bent gerold. Maar dat zijn de lessen die leert buiten het schoolplein. Het is augustus. Om die nieuwe fiets te kunnen betalen, en later een veiligere dan dat goud gespoten barrel met half vergane remmen waarmee je nu over de grachten stuift, zal je toch aan de slag moeten. Katers betalen geen huur. En dansen (tenzij je Anna Pavlova heet, Jan Kooijman, Euvgenia Parakhina, Ish Ait Hamou of Dan Karaty) vult alleen de portefeuille van de clubeigenaar. Afijn. Om dus toch die enigszins noodzakelijke schoolperiode door te komen, bij deze enkele Back to & After School boeken die je zullen helpen om komend schooljaar vol van zin & met moed tegemoet te treden. Boeken die je een achterdeur voor het leven geven, om zo nu en dan even van je fiets te stappen en op adem te komen.

Beau's Handboek Voor Studenten van Beau van Erven DorensWaarom? De beroemdste ex-student van Nederland legt nog een keertje uit hoe het moet. Weliswaar verscheen zijn handboek al enkele jaren geleden, het blijft, net als Turks Fruit en Ik Jan Cremer, onmisbare literatuur voor iedere student.Daarom! Studeren is een bijvak. Een bijvak van leren leven. Tijdens je studie leer je je eigen boontjes te doppen, ga je groots en meeslepend leven, feesten, reizen, experimenteren en ontdekken wie je bent en wat je kan en wat je wil. ‘Je bent echt niet alleen.’ Dat is wat Beau zegt.

Sjeumig van Pepijn LanenWaarom? Omdat iedere stagiaire bij bol.com helemaal wild werd toen Sjeumig op mijn bureau lag en ik zelf eigenlijk ook. Faberyayo heeft zich als rapper en tekstschrijver van onder andere De Jeugd van Tegenwoordig en Le Le allang bewezen, maar laat met Sjeumig zien dat hij ook op papier een woordenkunstenaar is. En: ‘Omdat ze toch niks nuttigs aan het doen zijn. #eerlijk’ – Pepijn.Tip die Pepijn aan studerenden mee wil geven: ‘Wissel bier af met wijn voor een chique gevoel van binnen.’

Niemand in de stad van Philip Huff Waarom? Huff won met dit door studenten bevolkte boek in 2013 de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. En terecht: zijn beschrijvingen van de levens in studentenhuis het Weeshuis projecteren levensechte personen op je netvlies. Beklemmend, meedogenloos, humoristisch. Seks. Wolkers revisited.Wat zegt Huff zelf? ‘Ik was een beetje bang dat vrienden zouden zeggen “Zulke klootzakken zijn we toch niet?” Gelukkig belde een goede vriend en zei dat hij het een fantastisch boek vond… ik dacht nog, nu komt het, maar hij hing op met de mededeling dat zijn vriendin het nu ging lezen.’

De kunst van het mislukken van Leo VerheulVallen & opstaan: Je zet je eerste stappen op het gladde ijs dat carrière heet. Je ambities reiken hoog, je staat op de lader en zoent de sterren. Niets staat je in de weg. Toch? Lees Leo en wees gewaarschuwd: hoe meer je wint, hoe meer je kunt kwijtraken. Je waant je onaantastbaar, maar niets is minder waar…Alleszeggende zin: ‘En dat alles terwijl er zo oneindig veel meer fantasie, vernuft en raffinement voor nodig is om groots en meeslepend naar de klote te gaan.’

De Studenten BoekboxVoor wie?: De studenten boek-box is een uitstekend cadeau voor iedereen die studeert of op kamers woont. Het kookboek bevat eenvoudige maar lekkere recepten en achterin staan enkele drinkspelletjes. Wat krijg je?: 4 Shotglaasjes, pizzasnijder, opener en krijtbordje met krijtjes. Kortom: alles wat je nodig.

Vallen en opstaan van Ernest ClaesHerkenning & geldgebrek: In deze memoires haalt Ernest Claes zijn springlevende herinneringen op aan het Leuvense studentenleven. Aan het geldgebrek, de militaire dril en de gebeten studie van de beginjaren. Aan de glorietijd daarna aan: professoren en studiegenoten, studentencafés en het Germanistenkot, literaire activiteit en Vlaamse gedrevenheid, vrijheid en vriendschap.Waarom: Omdat het boek een eerlijke weergave van een besloten universiteitsmilieu geeft. Een getuigenis van groot menselijk en cultureel belang.

Hoe het weerbericht ook luidt, een goede student voert nooit wat uit van Thomas EekhofWaarheden: Na boekjes met tegelspreuken over management, mannen, vrouwen, kinderen en andere brutale apen, is er nu een speciale versie voor de meest curieuze 'mens' die onze samenleving rijk is: de student. De scherpe observaties die Thomas Eekhof in zijn studententijd heeft gedaan, leden tot korte kernachtige waarheden waar geen enkele student omheen kan.Conclusie?: Na zo'n 250 tegels was er maar één conclusie mogelijk: Hoe het weerbericht ook luidt, een goede student voert nooit wat uit.

Onder studenten van Petra KruijtMoederstudent: Zeven jaar geleden koos Christa voor een leven als jonge moeder. Zeven jaar lang stond haar leven in het teken van dochtertje Tessa en man Rens. Maar nu wil ze meer: Christa wordt student. Vol overgave stort ze zich in het studentenleven, inclusief de feestjes en de flirts, vooral met studiegenoot Nathan. Maar haar zelfontplooiing kent een grens, want naast student is ze ook nog steeds moeder. Al lijkt Christa dat af en toe bijna te vergeten.Waarom: Feestjes, flirts en filosofie. Het studentenleven is vol verleidingen! En daar kan niet genoeg over geschreven en gelezen worden.

Reacties op: “Education is what remains after one has forgotten what one has learned in school.”