Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: H S

Lezen is ouderwets ?

....en uitlezen is in,wat mij betreft en dat zal ook altijd zó blijven. Via een leuke FB pagina stuitte ik op een  artikel,waar men het onder andere heeft over het "fysieke " boek en het moderne[re] e-book. Mijn grootste zorg is,dat ik zelf het kunnen vasthouden en kunnen ruiken van een boek binnen 10 jaar niet meer bestaat. Hopelijk gaat het 't zelfde als met de cd...die destijds de ouderwetse vinyl verving,maar die strijd nu weer schijnt te verliezen,want in steeds meer shops is weer veel vinyl in de bakken te vinden,óók en vooral nieuw werk van nieuwe muzikanten ! Ik dwaal af en zet het artikel hieronder : 

 

Interview Lezen wordt digitaal. Niet vernieuwen is uitsterven

 

Amsterdam. Sommige reacties waren heftig toen minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) in januari haar wetsvoorstel over de toekomst van de openbare bibliotheek presenteerde. Vooral het belang dat aan digitaal lezen werd toegekend, zorgde voor onrust. De landelijke digitale bibliotheek onder auspiciën van de Koninklijke Bibliotheek (KB) die met deze wet wordt geïntroduceerd, zou de ondergang inluiden van de lokale, fysieke bibliotheek, luidde de kritiek. Gemeenten zouden hun kans schoon zien om hun bibliotheek weg te bezuinigen. De Tweede Kamer vergadert morgen over de wet.[16 Mei 2014]

 

Uit de reacties bleek hoeveel mensen een emotionele band hebben met hun bibliotheek, zegt Bussemaker. „Het is een van de weinige plekken waar bijna alle Nederlanders komen, vaak met hun kinderen als die net leren lezen. Ik ook.”

Is deze wet het begin van het einde van de fysieke bibliotheek?

„Zeker niet. De wet verankert de bibliotheek juist sterker in de gemeenschap. Naast de functies die een bibliotheek nu al moet vervullen op het gebied van lezen, leren en informeren, moet ze straks straks ook functioneren als een plaats voor ontmoeting en debat en kunst en cultuur. Ook zullen er in de bibliotheek altijd fysieke boeken zijn, omdat veel mensen graag van papier lezen.

„Maar er is onmiskenbaar een ontwikkeling gaande waarbij steeds meer mensen, vooral jongeren, digitaal lezen. Daarom zetten we een landelijke digitale bibliotheek op, zodat ook zij worden bediend.”

 

U verplicht niet iedere gemeente een fysieke bibliotheek te houden.

„Dat klopt. Maar ik verplicht ze wel te overleggen met buurgemeenten als ze hun bibliotheek willen sluiten. Dat is nu nog niet het geval. Er moet een goed netwerk van bibliotheken blijven in Nederland.

 

„Het zal van gemeente tot gemeente verschillen hoe de bibliotheek er straks uitziet. In Amsterdam heb je de grote openbare bibliotheek waar studenten zitten, waar mensen wat komen drinken en waar presentaties worden gehouden. Elders kiezen gemeenten voor één hoofdvestiging met kleinere vestigingen in bijvoorbeeld een school of een verpleeghuis. Overal zullen andere vormen opduiken. Dat moet ook wel. De bibliotheek moet zich heruitvinden, anders zal ze uitsterven.”

 

De KB wordt verantwoordelijk voor de aanschaf van de digitale boeken. Daarmee haalt u budget weg bij de lokale bibliotheken.

„We kunnen niet elke bibliotheek zelf digitale boeken laten kopen. Dat is inefficiënt. Maar de mensen van de KB zullen zeker overleggen met plaatselijke bibliothecarissen over welke boeken moeten worden aangeschaft.”

Momenteel is de jeugd onder de achttien vaak gratis lid van de bibliotheek. Voor de landelijke digitale bibliotheek moeten ze betalen. Werpt dat geen drempel op?

 

„Jeugd blijft gratis lid van de fysieke bibliotheek, maar helaas zal de uitleen van e-books niet geheel gratis zijn. De markt van e-books is nog volop in ontwikkeling en auteurs moeten een eerlijke prijs krijgen. Wettelijk kunnen auteursrechten niet via leenrecht geregeld worden, zoals bij de fysieke uitleen. Wat de kosten zijn, kunnen we nu nog niet aangeven, maar toegankelijkheid blijft ook hier belangrijk. Jongeren moeten tegen gunstige tarieven kunnen lenen.”

 

Dit artikel is verschenen in het NRC Handelsblad van woensdag 14 mei 2014 op pagina 8 & 9

Reacties op: Lezen is ouderwets ?