Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Soraya Vink Auteur

Blogpost: Soraya Vink

Meet & Greet: Isa Maron ter gelegenheid van de 100ste Crimezone Leesclub

22-09-2014 door Soraya Vink 7 reacties

Het leek zomaar een zondagmiddag in Amsterdam, waar het zonnetje door de wolken heen probeerde te prikken. Alleen werd de toevallige passant geconfronteerd met voetbalsupporters die juichten voor hun favoriete club en hardlopers die zich naar de start van de Dam tot Dam loop snelden. Op 21 september was de plaats delict nabij het IJ, waar ik na een korte vaart met het pontje weer voet aan wal kon zetten. In Café De Pont was het trefpunt om thrillerschrijfster Isa Maron te bevragen over haar laatstverschenen thriller ‘Galgenveld’, het eerste deel van het vierluik rondom de Noordzeemoorden. En stonden we letterlijk op één van de moordlocaties uit het boek.

tumblr_inline_ncb0vrqhdn1rxbdao.jpg

Eerder las ik ‘Galgenveld’ voor de honderdste Crimezone Leesclub, waar ik samen met 99 lezers een oordeel velde over deze bijzondere thriller. Na een korte eerste kennismaking las Isa Maron een scène voor waarin ze het personage Kyra voorstelt aan haar lezer. Kyra Slagter, een jonge meid die een fascinatie heeft voor het oplossen van misdaden, wordt geconfronteerd met de moord op haar docent Kunst. Maron vertelt dat de keuze voor een jong hoofdpersonage bewust was. Ten slotte heeft iedereen deze onbevangen fase in zijn of haar leven meegemaakt waarin alle keuzes in het leven nog mogelijk zijn. Kyra heeft op haar jonge leeftijd al een eigen wil en laat deze ook doorschemeren in de vasthoudendheid waarmee ze te werk gaat om de moordzaken op te lossen.

De lezer kreeg de ruimte om vragen te stellen aan de auteur, want ook tijdens het lezen speelden er verschillende discussies in de Crimezone Leesclub. En wie kan deze vragen beter beantwoorden dan de auteur zelf? Hoe was het voor Isa Maron om honderd lezers ‘aan het werk’ te zien met haar boek? Kritiek is uiteraard altijd welkom, mits goed onderbouwd, vertelt Maron. Ook was zij verbaasd over sommige discussies die ontstonden rondom het boek, en was het natuurlijk een enorme kick als de lezer een enthousiaste recensie plaatste.

Persoonlijk speelde ik tijdens het lezen met de vraag of de naam Kyra Slagter wellicht een verband had met de naam van de Amerikaanse thrillerschrijfster Karin Slaughter. Maron vertelt dat deze er inderdaad is. Karin Slaughter heeft het natuurlijk enorm getroffen met haar bijzondere achternaam, die in combinatie met haar huidige werkzaamheden soms tot hilariteit kan leiden. Maron vertelt dat ze in eerste instantie alleen met voornamen werkt tijdens de beginfase van het schrijven, maar dat ook deze fase soms wat voeten in de aarde kan hebben. Zo heette Kyra eerst Annet, en kon dankzij de achternaam van een medewerkster van de uitgeverij de cirkel rond gemaakt worden. Daarnaast geniet Maron ook van de boeken van Karin Slaughter. Zelf is Maron ook dol op het werk van Stephen King omdat hij volledig ongeloofwaardige verhalen op een spannende en intrigerende manier aan zijn lezer kan presenteren.

Er is sprake van een interessant samenspel tussen de personages van Kyra Slagter en Maud Mertens, het tweede belangrijke personage in de serie van de Noordzeemoorden. Maud Mertens, een ervaren rechercheur, lost met behulp van Kyra Slagter een reeks moorden op. Hoewel dit kan voorkomen als een onrealistisch gegeven, lijken de twee op sommige fronten afhankelijk van elkaar te zijn. Gedurende ‘Galgenveld’ werden er dan ook bepaalde lijntjes uitgezet, die in het eerste deel nog niet aan elkaar geknoopt konden worden. Iets wat in het verloop van de serie aangepakt gaat worden. Zo verklapte Maron dat in het tweede deel getiteld ‘IJskoud’, de lezer start een paar maanden na het einde van ‘Galgenveld’. Kyra en Maud zullen opnieuw samenwerken in het volgende deel waar ze door een gedeeld thema (kinderroof / de verdwijning van Sarina, de zus van Kyra) weer met elkaar in aanraking komen.

Maar hoe kwam Isa Maron op het idee om deze serie te gaan schrijven? En op welke manier wordt er inspiratie opgedaan? Beelden vormen de start voor het schrijven van een boek. Zo zag ze de openingsscène van ‘Galgenveld’ heel duidelijk voor zich. De weersomstandigheden, het pontje aan het IJ, en het naakte lichaam van een man bungelend aan de lantaarnpaal (die er overigens echt staat!). Maron maakte een mooie vergelijking door te zeggen dat het schrijven van een boek kan voelen als een tekening of schilderij dat nooit af is. De kleuren kunnen altijd feller, of in het geval van de auteur kan er eindeloos doorgeschreven worden. De beslissing voor een serie kwam doordat ze zich besefte dat voor een auteur best prettig is om personages voor langere tijd bij je te kunnen houden, zodat al die ontwikkelingen niet in één boek hoeven plaats te vinden. En iedereen kent het gevoel wanneer je uitkijkt naar het volgende deel in een serie. 

En dan die gruwelijk scènes… In mijn recensie lichtte ik al toe dat de lezers absoluut een sterke maag moeten hebben om zonder kleerscheuren door bepaalde scènes heen te komen. Maron noemde haar ervaring met het schrijven van deze scènes als een ‘duivels genoegen’, omdat als auteur je je volledig kunt uitleven op het schrijven van dit soort passages.

Gedurende de leesclub kwam het nieuws naar buiten dat de filmrechten van de vier delen verkocht zijn. Maron hoopt dat de verfilming uiteraard geslaagd zal zijn, maar wanneer ik haar vraag of ze zich actief met het filmproces zou willen bemoeien, antwoordt ze dat het haar ontzettend leuk lijkt, maar vooral wordt afgeleid door alle details die bij het maken van een film komen kijken. Met een glimlach zegt ze: ‘Laat mij maar schrijven…’

tumblr_inline_ncb358mYbJ1rxbdao.jpg

Tot slot nam Isa Maron de tijd om elke ‘Galgenveld’ te voorzien van een persoonlijke krabbel en om even een woordje met iedereen te wisselen. Ik heb Isa Maron tijdens deze Meet & Greet leren kennen als een vrouw die een passie voor haar vak heeft en hier ook vol enthousiasme over kan vertellen. De lijnen voor de serie zijn uitgedacht, en aan het einde zullen de lezers voor ogen hebben waarom de serie de titel ‘Noordzeemoorden’ heeft meegekregen. Het is duidelijk dat Maron dus veel in petto heeft voor Kyra en Maud, die dus opnieuw als intrigerend duo zullen terugkeren. In december 2014 zal het tweede deel ‘IJskoud’ verschijnen in alle boekhandels.

tumblr_inline_ncb3liLjhg1rxbdao.jpg

 

 

Reacties op: Meet & Greet: Isa Maron ter gelegenheid van de 100ste Crimezone Leesclub