Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    marelle boersma Auteur

Blogpost: marelle boersma

Met de billen bloot

Met de billen bloot gaan, is best eng! Bloot klinkt kwetsbaar. En hoe griezelig is dat? Kwetsbaar vertelt mij dat ik gekwetst kan worden en dat gaat dus pijn doen. Natuurlijk weet iedereen die het boek van Brené Brown over kwetsbaarheid heeft gelezen, dat hierin je kracht te vinden is. Maar hoe doe je dat als ondernemer, want je wilt toch juist laten zien hoe goed je bent? Waarom dan die blote billen?

 

Een jaar lang heb ik een blog bijgehouden over het schrijfproces van mijn boek ‘Ik volg je’. Best eng. Want dat deed ik niet achteraf, toen mijn boek al veilig en wel geland was bij mijn uitgeefster. Nee, ik schreef elke week een blog over iets dat ik tegenkwam tijdens het schrijven van mijn boek. Leuk bedacht, zeker omdat het thema ‘stalken’ was en ik hierdoor eigenlijk aan mijn lezers vroeg om me te volgen. Lezers mochten meedenken, en inspireerden me op een prachtige manier. Het was een heerlijk proces dat de betrokkenheid met de lezer met mijn verhaal groter maakte, en ik genoot ervan. Tot ik vast liep…

 

Vastlopen in een boek is iets wat elke schrijver kan overkomen. Ook al lijkt het achteraf dat een boek achter elkaar is opgeschreven, er is altijd een moment geweest waarop de schrijver twijfelde. Ik dus ook. En op een heftige manier. Het verhaal zat muurvast en ik was er zelfs van overtuigd dat het nooit meer goed zou komen. Maar ik durfde er niet over te bloggen. Dus vluchtte ik laf naar wat algemene informatieve blogs. Voor geen goud wilde ik laten zien dat ik niet kon schrijven.

 

Na een paar weken gaf ik mijn verzet op en schreef mijn blog ‘Meneer twijfel op bezoek’. Met pijn in mijn buik wachtte ik af. Binnen no time kwamen de reacties, op facebook, op twitter én op mijn blog. Lieve reacties, mooie reacties, en veel tips hoe ik dat writers block te lijf kon gaan. Deze prachtige steun en het vertrouwen dat uit al die reacties sprak, gaf mij moed om verder te gaan. Een paar weken later was ik eruit en kon ik verder.

 

Pas achteraf realiseerde ik me de kracht van mijn openheid over meneer Twijfel. Nooit eerder was de betrokkenheid van mijn lezers zo duidelijk voelbaar. Nooit eerder heb ik zo veel reacties gehad. De angst die ik had om publiekelijk op mijn bek te gaan, bleek onterecht. Ik werd opgevangen en aangemoedigd om door te gaan. Met de billen bloot gaan is doodeng, maar als schrijver toch ook  noodzakelijk om weer vertrouwen te krijgen. Gelukkig was dit alleen maar figuurlijk.

 

De psychologische thriller 'Ik volg je' is verschenen bij De Crime Compagnie (december 2013)

Reacties op: Met de billen bloot