Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Jaap Boekestein Auteur

Blogpost: Jaap Boekestein

Mijn geheim

Ssst, niet verder vertellen.

Ik ben een schrijver met ambitie.

Nee, niet om het ultieme meesterwerk te schrijven. Die Grootste Trilogie, die reeks mooie Awards (de PHP, de Hugo, de Nebula), de joelende fans, de verfilmingen van verhalen (en de games niet te vergeten), de eerste plaats op de bestsellerlijsten.

Nee. Ik heb een wat bescheidener ambitie. Eentje die meer... haalbaar is. Eentje die minder frustreert en ook op de lange termijn motiveert om te blijven schrijven.

Wat is die geheime ambitie dan?

Nou, ik wil minimaal tien fictiepublicaties per jaar hebben.

Meer mag, minder liever niet. Het is geen grootse ambitie, en als ik op 31 december merk dat ik mijn doel het afgelopen jaar niet heb gered, volgt er geen periode van verdriet, woede, en goede voornemens. Wel nee, ik schrijf voor mijn plezier, niet om er gefrustreerd over te raken. Tien publicaties per jaar, dat klinkt gewoon goed. En belangrijker: het valt best nog wel te doen ook.

Het is natuurlijk de schuld van die klassieke meesters: Asimov, Clarke, Silverberg en dergelijke. Hun publicatielijst bedroeg honderden verhalen. Tja, als Jonge Schrijver (destijds) wilde ik dat ook, en als iets oudere schrijver vandaag de dag, vind ik het nog steeds leuk. En over het algemeen lukt het mij aardig. Twijfelaars mogen mijn website bekijken en mooie staatjes in elkaar zetten.

 

Hoe krijg je zoiets voor elkaar?

Schrijven en je verhalen naar alles sturen wat maar mogelijk is. De publicatiemogelijkheden voor fantatische verhalen zijn redelijk beperkt in Nederland. Na het verscheiden van Pure Fantasy, heb je momenteel de papieren tijdschriften Wonderwaan, SF Terra en Fantastische Vertellingen waarin verhalen verschijnen. Ik ben er niet zeker van of Lembas en The Flying Dutch materiaal accepteren. Eigenlijk zou ik dat eens uit moeten zoeken. Op het gebied van E-zines ken ik Vamp en Held. En daarna... De verhalenbundel Ganymedes lijkt jaarlijks terug te gaan keren. En aan de Brugse verhalenwedstrijd zit meestal ook een bundel vast. Plus je hebt nog behoorlijk wat wedstrijden met publicaties in bundeltjes of tijdschriften. Het is gewoon een kwestie van www.schrijvenonline.org in de gaten houden. En... vergeet de Engelstalige bladen niet. Het is even zoeken, en vertalen is een vak apart, maar ook daar liggen mogelijkheden. Al met al lukt het aardig om per jaar een dozijn verhalen weg te zetten.

Gooi er dan eens in de paar jaar nog een roman tegenaan, en pronto, de publicatielijst groeit gestaag.

 

Goed, jullie kennen nu mijn ambitie als schrijver.

Hebben jullie nog een ambitie als lezer?

Minimaal tien verhalen van Jaap Boekestein per jaar lezen is een hele mooie, en best wel haalbaar...

 

;-)

Jaap

 

 

 

Reacties op: Mijn geheim