Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Bronja Hoffschlag Auteur

Blogpost: Bronja Hoffschlag

Shortlist

Een week geleden hoorde ik dat 'De Dode Kamer' op de shortlist staat voor de Crimezone Debuutprijs 2014. Mijn personage Sixten Jinks uit 'SNUFF' zou daar vast veel cooler op gereageerd hebben dan ik, maar ik ben gewoon superblij. Sinds ik het stadium van ongeloof voorbij ben, tenminste. De stortvloed aan felicitaties en knuffels heeft me inmiddels overtuigd, dat het echt zo is en nu is het alleen nog maar leuk! Leuk en vooral erg gezellig, want 'De Dode Kamer' staat op de lijst met onder andere 'Dodenweg' van die andere rockminnende self-pubber, Olga Hoekstra. Kunnen we naast schrijfervaringen ook nog muziektips uitwisselen, terwijl we aftellen tot 26 oktober. 

'DDK' begon ooit als een kortverhaal van zes of zeven bladzijden. Het belandde op de stapel, totdat ik een jaar later een artikel las over de zogenaamde 'dode kamer' in het Orfield Laboratorium. Dat bracht me op het idee voor 'DDK' en de personages uit het kortverhaal bleken daar goed in te passen. Maanden van research, het uitdenken van verhaallijnen en structuur, het uitwerken van de personages en het schrijven van de eerste versie, leidden tot het concept voor de 'Project X' trilogie. Het benaderen van een uitgever met het uiteindelijke manuscript voor 'DDK' was geen succes. Ze wilden het wel hebben. Yes! En toen kwam er een 'maar'. Eén van de belangrijkste personages voor deel 2 en 3 moest sterven, er moest een gesloten einde komen en er waren deadlines voor deel 2 en 3, maar als het eerste deel niets werd, zouden die er niet komen. 

Dan is er het eurekamoment, waarop je ontdekt dat je het ook zelf kunt, in eigen beheer. Het boek komt er en opeens zijn daar allemaal meningen van mensen, die je niet kent. Ze hebben de moeite genomen om je boek te kopen, te lezen en over jouw verhaal na te denken. Als het overgrote deel dan enthousiast reageert, is dat een high die te vergelijken is met het belanden op de shortlist. Ik geniet nog iedere keer, wanneer ik lees of hoor dat personages, die inmiddels al vier jaar in mijn hoofd leven, mensen weten te raken en te boeien.

Net als 'Dodenweg' zat ook 'DDK' in de Crimezone Leesclub en scoorde een 8,4 in de Hall of Fame. Weer zo'n ongelooflijk moment, waarop 'blij' een understatement is. Ik ben trots op mijn 'kindje' en werk tussen de Crimezone achtbaan en mijn 9 to 5 hard aan het vervolg, 'De Skinner Methode'.

Wordt vervolgd...

 

Reacties op: Shortlist