Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Likaiar Auteur

Blogpost: Likaiar

'Waarom de boekenmarkt instort.'

HP de Tijd - Waarom de boekenmarkt instort.

Een interessante vraag. Men houdt zich daar in Nederland al een tijdje mee bezig.Er wordt gezegd dat mensen minder lezen, of dat mensen boeken gratis van internet af plukken. En dat zou allebij best nog weleens waar kunnen zijn, maar ik vraag me af of er niet een heel ander probleem achter zit (als ik zo kijk naar mijn eigen koopgedrag), de globalisering.

Eerst even een puntje: Ik lees voornamelijk fantasy. Dat vind ik nou eenmaal het leukst en het ontspannendst.

Persoonlijk koop ik al mijn boeken. Eerlijk. Op mijn e-reader staan geen illegaal verkregen boeken. De meeste heb ik voor weinig geld via storybundle of humblebundle verkregen, maar ook dat is legaal. Het is een principe kwestie. (Ok, eerlijk, die principes houd ik er niet op na als het om muziek of films gaat, maar dat terzijde.) Toch ben ik geen grote factor in de Nederlandse boekenmarkt. Ja, ik leg hier de nadruk op het woord Nederlandse. Ik heb namelijk nog een principe. En dat is dat ik, waar mogelijk, boeken in hun oorspronkelijke taal wil lezen. Ik doe liever niet aan vertalingen, maar wil zo dicht mogelijk bij de taal van de schrijver blijven. En dan blijkt zo'n beetje de hele NL fantasy markt te bestaan uit vertalingen uit het engels. Jammer! En wat boekhandels in oorspronkelijk engels hebben staan is meestal niet super uitgebreid. Jammer. En dan bestaat er 'bookdepository' die mij alle keus in fantasy geeft, meestal voor minder geld dan in boekwinkels. Ik koop boeken, maar dat wil niet zeggen dat ik ze in Nederland koop.

Dit is slechts deel van het probleem. Nadat ik mezelf er weer van overtuigd heb dat de NL fantasy in een boekhandel allemaal vertaald is ga ik naar de EN fantasy. Ik houd best wel van boeken kopen en van neuzen in een boekwinkel. En dan zie ik een leuke kaft, met een mooie beschrijving. Maar... Het is het tweede deel van de serie. Ik onthoud de titel en zoek het thuis op internet op om deel 1 te vinden, die ik dan meteen maar via internet koop. Je ziet waar dit naar toe gaat.

Ik ben ik. Ik weet niet hoe het met de rest van lezend nederland zit. Maar dit wil ik meegeven aan iedereen die haar/zijn best doet om de nederlandse boekenmarkt te helpen.

-> Er is een heleboel oorspronkelijk Nederlandstalige fantasy op de markt, daar kun je best meer van in de kast hebben staan.

-> Als je een serie wilt verkopen, zorg dat je deel 1 in huis hebt.

Dat was geloof ik even alles wat ik te zeggen heb vandaag.Een goede avond nog. ~Likaiar

Reacties op: 'Waarom de boekenmarkt instort.'