Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Karin Hazendonk Auteur

Blogpost: Karin Hazendonk

Uitgever of zakkenvuller?

Wil jij weten of jij een eigen boek kan uitgeven en wat dit allemaal kost?

Ze schieten als paddestoelen uit de grond. Uitgeverijen die voor een flink bedrag je boek uitgeven.

Zomaar een voorbeeld van zo’n uitgeverij.

Hoe werkt het:

Je stuurt je manuscript op. Binnen twee werkdagen wordt er contact met je opgenomen en je ontvangt een offerte en een overeenkomst. Wel even tekenen en je manuscript wordt in behandeling genomen.

Is het boek goed? Niet belangrijk!

Bij een basispakket, de goedkoopste variant die je toch al snel een slordige € 300,-- kost, komt er geen redactie aan te pas. Een automatische spellingscontrole moet het maar doen. Het werkt niet optimaal, maar ach je hebt er geen geld voor over dus moet je het er maar mee doen. Alle bijkomende diensten, zoals het keurig genoemd wordt, betaal je apart.

Dan kies je toch maar voor het toppakket. Je hebt tenslotte bloed, zweet en tranen in je boek zitten. En een e-book? Ja, dat wil je eigenlijk ook wel. De prijs daarvoor wordt dan wel behoorlijk opgeschroefd. Voor een leuke € 600,-- heeft je boek zelfs een ISBN. Dan wordt het pas echt!

Helaas betaal je voor de aanvraag ISBN wel weer € 75,--

Wil je iets speciaals? Hardcover, fullcolor tekeningen, iemand die meeleest tijdens het schrijfproces? Die prijzen zijn op aanvraag. Waarschijnlijk te duizelingwekkend hoog om zomaar op de website te plaatsen.

Dit is zomaar een voorbeeld en nog niet eens van de duurste uitgever die op deze wijze werkt. Mogen deze bedrijven zich wel uitgever noemen? Ik vind van niet. Deze bedrijven zijn een vervuiling van het vak. Zij spiegelen auteurs een schitterende toekomst voor. De enige die er een leuke toekomst aan overhoudt, is de uitgever die op deze wijze zijn zakken vult over de rug van hardwerkende auteurs.

Wees wijs! Stuur je manuscript naar een uitgeverij die het vak verstaat. Beschik jij over talent? Een goede uitgever zal dat altijd herkennen. Wordt het manuscript niet meteen geaccepteerd? Geen nood. Werk eraan en hou vol.

Reacties op: Uitgever of zakkenvuller?