Advertentie

Veelgestelde vragen (recensenten)

Vraag: Moet ik de boeken die ik voor Hebban recenseer zelf aanschaffen?

Nee. Bij Hebban werken we volgens het principe “een recensie voor een boek”. De recensent krijgt op geregelde tijdstippen een boek toegestuurd. Na lezing en nadat de recensie werd ingediend, mag de recensent het boek houden.


Vraag: Wat wordt er van een Hebban-recensent verwacht?

Om een waardevol recensent te zijn bij Hebban is het belangrijk dat je veel leest. Hoe meer je leest, hoe breder je kader en hoe beter je in staat bent om een goed onderbouwde recensie te schrijven. Over het schrijven van recensies en het indienen ervan vind je verderop in dit document uitgebreide tips. Om Hebban-recensent te worden committeer je je voor (minimaal) tien recensies per jaar voor de site. De boeken worden verdeeld door de redactie. Zij proberen zo veel mogelijk rekening te houden met de persoonlijke smaak van de recensenten. Wil je gedurende een bepaalde periode even geen boeken meer recenseren (bijvoorbeeld wegens vakantie, studie, of andere omstandigheden), laat het ons dan tijdig weten zodat we hier in onze planning rekening mee kunnen houden.


Vraag: Hoeveel tijd heb ik om een boek te lezen en een recensie te schrijven?

De bedoeling is dat de recensie van een nieuw boek zo snel mogelijk op de site komt te staan. Over het algemeen geldt, hoe bekender de auteur, hoe sneller de recensie op de site moet. We hanteren een termijn van maximaal 3 weken na ontvangst van het boek. Als het boek eerder op de site moet laten we je dit per mail weten.
Lukt het, omwille van onverwachte omstandigheden, niet om een recensie binnen de gestelde termijn in te dienen, neem dan contact op met de redactie.


Vraag: Wat gebeurt er met mijn recensie na het insturen?

Het stappenplan vind je op de volgende pagina. Alle recensies komen binnen op de redactie. De redactie bekijkt en beoordeelt de recensie op een aantal punten en voert de eindredactie uit. Schrijf- en stijlfouten en eventuele onduidelijkheden worden uit je recensie gehaald. Als de redactie op onduidelijkheden stuit die ze niet zelf kan oplossen, zal overleg gepleegd worden met de recensent. Als een recensie niet voldoet aan de gestelde richtlijnen en de te verwachten kwaliteit, zal de recensent verzocht worden de recensie zelf te herschrijven. Let op: Je bent als recensent zelf verantwoordelijk voor de research. De redactie beoordeelt alleen taalkundige aspecten en voert geen controle uit op achtergrondinformatie. Wees dus accuraat in de feiten die je opsomt, denk hierbij aan de auteursgegevens, gewonnen prijzen, debuut of geen debuut (Debuut is het eerste boek van de auteur, thrillerdebuut zijn of haar eerste thriller, romandebuut zijn of haar eerste roman. De eerste die in vertaling verschijnt is niet per definitie ook een debuut!) of het hoeveelste deel in een reeks. De recensie wordt meestal binnen een aantal dagen geplaatst op de site. In het geval van een drukproef of vooruitexemplaar wordt de recensie ingepland op een datum rondom de verschijning van het boek. Wanneer er, na plaatsing, een klacht of vraag m.b.t. de gepubliceerde recensie bij de redactie binnenkomt, dan zal er altijd in overleg met de betreffende recensent een reactie worden gegeven.


Vraag: Mag ik de recensie ook plaatsen op mijn eigen site of blog?

Jazeker. De recensie is in principe van jou. Wel vragen we je te wachten totdat de recensie door Hebban is gepubliceerd. Ook hopen we dat je erbij zet dat de recensie eerder gepubliceerd werd op onze site, bij voorkeur met een linkje ernaartoe.


Vraag: Mag ik ook een recensie insturen van boeken dat ik niet heb gekregen van Hebban?

Dat mag. Op de redactie ontvangen we een groot deel van de in Nederland verschenen boeken. Heb je een boek gelezen dat je niet voorbij ziet komen op de site of in Hebban Tools, neem dan contact op met de redactie. Als het boek nog geen recensent heeft toegewezen gekregen, plaatsen we de recensie graag. In het geval dat een recensie-exemplaar al is toegewezen aan een recensent (en verzonden) dan kun je de recensie via je eigen Hebban-profiel plaatsen als lezersrecensie.