Terug

Een literaire ontmoeting met Murat Isik

Georganiseerd door Literair genootschap EindigLaagland Almere en De Nieuwe Bibliotheek Almere

Met zijn roman Wees onzichtbaar (2017) won Murat Isik onder meer de Nederlandse Boekhandelsprijs en de prestigieuze Libris Literatuur Prijs. Het boek is zowel zijn persoonlijke coming of age als een treffende hommage aan de multiculturele Bijlmer uit zijn kinderjaren. Isik woont er vanaf zijn vijfde met zijn ouders en zusje. Het Zaza-Turkse gezin komt in 1983 via Duitsland naar Nederland. Zijn moeder werkt als voedingsassistent in het AMC, zijn vader is een gokverslaafde dronkaard. De toon voor Isiks toekomst in een onveiliger wordende Bijlmer en het toenemende geweld thuis lijkt gezet. Maar bij zijn moeder groeit de weerstand. 

Na zijn sterke debuutroman Verloren grond (2012) was Isik al niet meer zo onzichtbaar, maar met het schrijven van zijn essay voor de Boekenweek 2019 blijkt opnieuw zijn schrijverstalent. Mijn moeders strijd is het levensverhaal en de bewogen geschiedenis van zijn moeder, dat Isik haar zélf laat vertellen, passend bij de fase van haar autonomie en emancipatie. Isik vraagt en schrijft, moeder leidt en dirigeert. Het toont het respect van een zoon aan zijn moeder. 

De emancipatiestrijd leeft nog steeds. Wij kunnen een voorbeeld nemen aan het verhaal van Isiks moeder, dat ons via haar zoon bereikt. Aynur Tarhan, een sterke vrouw, opgegroeid in een politiek onrustig Turkije. Zij wist haar kinderen te beschermen en tegelijkertijd haar eigen overlevings- en emancipatiestrijd mee te nemen naar Nederland. Mijn moeders strijd is een sterk staaltje van zelfbeschikking en vrijheid.  


Kaarten zijn te zijner tijd verkrijgbaar bij de klantenbalies van De Nieuwe Bibliotheek, ’s avonds aan de kassa of via de website https://www.denieuwebibliotheek.nl/

Locatie: De Nieuwe Bibliotheek Almere, Stadhuisplein 101, 1315 XC  Almere 

Auteur

Murat Isik

Murat Isik

186 volgers 286 favorieten beste boek:  Wees onzichtbaar (2006)

Reacties op: Een literaire ontmoeting met Murat Isik

aanwezigen (2)