Terug

Festival Woordnacht 2019 Rotterdam

WOORDNACHT 2019 IN ROTTERDAM:
NACHT VAN HET ONHOORBARE MET DEELDER, NOORDERVLIET EN UPHOFF

Nelleke Noordervliet, Wim T. Schippers, Redmond O’ Hanlon, Manon Uphoff en Jules Deelder staan dit jaar centraal in Woordnacht, het Rotterdamse festival rondom actuele Nederlandstalige literatuur. Diverse Nederlandse en Vlaamse auteurs nemen daarnaast deel aan andere programmaonderdelen. Stilte vormt op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober de rode draad: het festival stelt vast dat er urgente behoefte aan bestaat in de samenleving. Zwijgen met tumult als tegenpool, maar ook de stilte van natuur, religie en het taboe in de literatuur komen aan bod tijdens de Nacht van het onhoorbare. Stilte vormt eveneens het thema voor Nelleke Noordervliet in de Anna Blamanlezing, waarmee Woordnacht jaarlijks opent in debatcentrum Arminius.

Antibiografie Wim T. Schippers
Paul van der Gaag spreekt aansluitend na de Blamanlezing met Noordervliet, Manon Uphoff en Kristien Hemmerechts over het recht om te schrijven en (ver)zwijgen omtrent beladen thema’s. De langverwachte antibiografie van Wim T. Schippers staat centraal in het programma Spreek U uit. Arthur Japin gaat in op zijn dove personage Kolja uit zijn gelijknamige laatste roman. Doven worden in het festival betrokken door het inzetten van gebarentolken. Woordnacht lanceert bovendien de eerste Silent Poetry Slam in Nederland waarin dove performers om de literaire eer strijken.

75 jaar Jules Deelder
In 2019 biedt Woordnacht opnieuw tientallen programma’s die zich onderscheiden in engagement, experiment en amusement. Niet alle programma’s hebben te maken met stilte: zo spreekt Marcel Möring op zaterdag 26 oktober met Redmond ‘O Hanlon over zijn boek De groene stad en dragen diverse schrijvers en dichters op 26 oktober om middernacht Portret van Olivia de Havilland voor, het 891regelige gedicht van Jules Deelder uit 1985. Aanleiding voor die hommage vormt de 75ste verjaardag van de Rotterdamse Nachtburgemeester in november.

Heropening Boekhandel Donner
Het festival werkt samen met podia in het centrum waaronder boekhandel Donner, die tegelijkertijd de heropening viert van het verbouwde pand aan de Coolsingel. Woordnacht en Donner organiseren afzonderlijke en gezamenlijke programma’s in het laatste oktoberweekend dat daarmee voor Rotterdam het literaire hoogtepunt vormt van 2019. Het gezamenlijke programma gaat op 26 oktober vooraf aan de officiële heropening van Donner door burgemeester Aboutaleb.

FESTIVAL WOORDNACHT 2019
Plaats en datum: Rotterdam centrum, vrij. 25 – za. 26 oktober 2019. Programmering: 20.00–02.00 uur.
Locaties: Arminius, Boekhandel Donner, Galerie Cokkie Snoei, Goethe-Institut en Tsjechisch Centrum, TENT, Theater Rotterdam, De Schouw.Entree: € 25,- (passe-partout), € 17,50 (studentenpasse-partout), € 15,- / € 17,50 (dagtickets). Informatie en ticketverkoop: www.woordnacht.nl . 

Auteurs

Nelleke Noordervliet

Nelleke Noordervliet

23 volgers 27 favorieten beste boek:  Frankrijk in 50 klanken (3)
Redmond O'Hanlon

Redmond O'Hanlon

2 volgers 8 favorieten beste boek:  God darwin natuur (5)
Manon Uphoff

Manon Uphoff

8 volgers 8 favorieten beste boek:  Begeerte (6)
Jules (J.A.) Deelder

Jules (J.A.) Deelder

12 volgers 3 favorieten beste boek:  De T van vondel (5)

Reacties op: Festival Woordnacht 2019 Rotterdam