Terug

27
september 2019
om 20:00

Schrijvers on stage. Een literaire ontmoeting met Ilja Pfeijffer

Georganiseerd door Literair genootschap EindigLaagland Almere en De Nieuwe Bibliotheek Almere

“Europa is een openluchtmuseum geworden, een fantastisch historisch themapark voor toeristen.De vraag is of dat erg is.” (Ilja Leonard Pfeijffer - Grand Hotel Europa)

De veelzijdige en klassiek geschoolde schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer behoort tot de meest gelauwerde auteurs binnen de hedendaagse Nederlandse literatuur. Zijn roman Grand Hotel Europa werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2019, welke prijs hij eerder ontving voor zijn roman La Superba (2014). 

In Grand Hotel Europa speelt Pfeijffer met feit en fictie over de tragiek van het massatoerisme, met als metafoor de ondergang van Europa. De culturele geschiedenis is het hoogste dat Europa met zijn hoeveelheid aan tastbaar verleden nog te bieden heeft. De keerzijde is de exploitatie in de vorm van massatoerisme als verdienmodel voor de economie. Aan de basis van het boek ligt ook een zelfdiagnose. Pfeijffer voelt zich minder Nederlander en meer Italiaan, maar nog meer Europeaan. Wat betekent dit? Is er een Europese identiteit? En ziet het er echt zo deprimerend uit, worden toerisme en massa-immigratie de ondergang van Europa? In hoeverre moet Europa zich aanpassen? Is er nog toekomst voor ons cultuurrijk verleden? Vragen die zullen rijzen bij de lezer. Heeft Pfeijffer de antwoorden? 

Grand Hotel Europa wordt gezien als een profetisch meesterwerk; een buitengewone roman over de Europese toerismeproblematiek, de vluchtelingencrisis, de liefde en nog veel meer.


Kaarten zijn te zijner tijd verkrijgbaar bij de klantenbalies van De Nieuwe Bibliotheek, ’s avonds aan de kassa of via de website https://www.denieuwebibliotheek.nl/

Locatie: De Nieuwe Bibliotheek Almere, Stadhuisplein 101, 1315 XC  Almere

Auteur

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer

110 volgers 252 favorieten beste boek:  Giro giro tondo (7)

Reacties op: Schrijvers on stage. Een literaire ontmoeting met Ilja Pfeijffer

Gerelateerd

aanwezigen (1)