Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

52 dingen die je moet weten van Lisette Jonkman

door Hebban Crew 2 reacties
Lisette Jonkman (1988) is journaliste, fanatiek blogster en schrijft al haar hele leven. In mei 2011 won ze de chicklitschrijfwedstrijd van Luitingh-Sijthoff, Bol.com en Chicklit.nl met haar verhaal Glazuur dat in 2012 als boek is uitgegeven. In juni 2013 verscheen haar tweede boek Verkikkerd. Lisette: ‘Mijn leven is sinds de puberteit een aaneenschakeling van dromen, liefde en blunders, dus ik lees, schrijf en adem chicklit. Het was mijn droom om schrijfster te worden en daar ben ik nu hard mee bezig!’

 1. Lisette moet altijd iets te lezen hebben op de wc. Het maakt niet zoveel uit of dat nou een boek, haar mobiele telefoon of de achterkant van de wc-verfrisser is.

 2. Lisette bijt op die velletjes naast mijn nagels. Daar kan ze echt niet mee ophouden, het is een soort verslaving. Haar nagels laat ze trouwens wel gewoon met rust, die zijn altijd lang.

 3. Lisette maakt non-stop rare dingen mee. Dat is zowel hilarisch als doodvermoeiend, want mensen geloven haar op een gegeven moment gewoon niet meer. Het lijkt wel alsof ze idiote situaties aantrekt. ‘Ja hoor, daar heb je Lis weer met haar gekke verhalen.’ On a positive note: ze heeft altijd genoeg inspiratie voor nieuwe verhalen.

 4. Lisette is een kei in zichzelf ervan te overtuigen dat ze een nieuw jurkje/colbertje/paar schoenen moet hebben. Kijk nou. Ze heeft dit nódig. Echt!

 5. Lisette heeft geen levensmotto, tenzij je ‘chocolade kan altijd’ meetelt.

 6. Lisette is allergisch voor paddenstoelen. Als ze per ongeluk een champignonnetje eet, verandert ze in een soort jeukend galbultenmonster. Geen succesnummer op feesten en partijen.

 7. Lisette redigeert alles wat leesbaar is, ook als ze niet aan het werk is. Zo heeft ze eens een grammaticafout uit een bordje in het Paleis op de Dam gehaald. 

 8. Lisette haat het als mensen ‘prototype’ en ‘stereotype’ als synoniemen van elkaar gebruiken. Het zijn twee totáál verschillende dingen!

 9. Lisette wilt dat iedereen van haar houdt. Heel erg: ze wilt zelfs dat mensen die ze zelf niet mag haar wél aardig vinden.

 10. Lisette verhuist heel vaak: in 2012 en 2013 heeft ze op zeven verschillende plekken gewoond. 

 11. Momenteel woont ze in Drachten, maar er staat weer een verhuizing op de agenda. Deze zomer gaat ze naar Eindhoven...

 12. Lisette is verslaafd aan boeken kopen. En lezen. En ze doet ze nooit weg (wat niet heel handig is als je zo vaak verhuist).

 13. Wat ze wel vaak doet is boeken uitlenen en vervolgens vergeten aan wie dat is geweest. Zo zijn er heel wat gaten in haar boekenkast ontstaan.

 14. Soms vind ze zichzelf echt hysterisch grappig. Gek genoeg is Lisette op dat moment vaak de enige die dat vindt.

 15. Lisette is dól op sushi. Je kunt haar wakker maken voor een lekkere sushibunkerpartij.

 16. Na de scheiding van haar ouders is ze met haar moeder meeverhuisd vanuit de Randstad naar het noorden van het land. Lisette dacht dat ze nooit zou kunnen wennen aan dat pokke-eind naar school fietsen en dat gekke accent.

 17. Tien jaar later voelt Groningen als haar thuisstad en vervalt ze zelfs een heel klein beetje in dialect wanneer het haar uitkomt (wat is het normale Nederlandse woord voor ‘slof’? Als in: ‘De zak is al een tijdje open en nu is de chips helemaal slof.’ Anyone?)

 18. Lisette is dol op nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe vriendschappen sluiten, maar ze is verschrikkelijk slecht in het daadwerkelijk onderhouden van die vriendschappen. Gelukkig bestaan Facebook en Twitter.

 19. De grootste reden dat Lisette zo verslaafd is aan social media is omdat ze graag op de hoogte blijft van hoe het met haar vrienden, kennissen en familie gaat. En zodat zij weten hoe het met haar gaat. Oké, en misschien een heel klein beetje zodat ze beroemde mensen kan volgen.

 20. Lisette heeft een vriend (Laurens) en twee konijnen (Whopper en Guus). Dit vertelt ze omdat ze nogal oververtegenwoordigd zijn in haar tweets, statusupdates en blogs.

 21. Mocht je je afvragen waarom er altijd wel ergens een mysterieus gat ergens in haar kleding zit: het heeft één reden en die heet Whopper. Nou vooruit, of Guus.

 22. Lisette drinkt te veel koffie en eet te veel chocolade, maar íemand moet de consumptie op peil houden nu de hele wereld overstapt op een ontbijtje van bietensap en groene drek, nietwaar?

 23. Lisette vindt het superirritant als ze een boek leest dat geen onderdeel is van een serie, maar waarin de schrijver wel even casual de belangrijkste plotwendingen van een ander boek van zijn/haar hand onthult. Argh!

 24. Lisette heeft geen tv thuis. Na één van de eerste verhuizingen besloten ze dat het te veel moeite was om de gigantische beeldbuis mee te slepen en sindsdien hebben ze de tv eigenlijk niet meer gemist.

 25. Wel moet Lisette bekennen dat je haar enorm blij maakt met een avondje trash-tv kijken. Geer en Goor, Oh Oh Cherso, Wie Trouwt Mijn Zoon, Ik Heb HET Nog Nooit Gedaan, Barbies Baby: I love it. Uitzendinggemist.nl is haar beste vriend.

 26. Lisette is ook helemaal verslaafd aan allerlei YouTube Channels. SciShowSciShow SpaceVsauceIt's Okay To Be Smart... Vul haar hoofd met kennis, s'il vous plaît!

 27. Lisette schrijft het liefst opgerold, in kleermakerszit en in elkaar gedoken. Ergonomie-experts zouden waarschijnlijk in huilen uitbarsten als ze haar zien werken. Lisette ontwikkelt al een heus schrijversbocheltje.

 28. Lisette heeft een schompeshekel aan opruimen en afwassen. Troep maken, daar is ze dan wél weer heel goed in. Vraag maar aan Lau.

 29. Als Lisette geen navigatiesysteem op haar telefoon had, zou ze nooit ergens komen. Soms gebruikt ze hem zelfs om haar te voet door een stad te navigeren. Wel een beetje gênant als haar telefoon ineens luid en duidelijk zegt: ‘Sla rechtsaf’, terwijl ze deed alsof ze aan het sms’en was.

 30. Helemaal verzwolgen worden door een goed boek vind Lisette heerlijk. Daar heeft ze best een paar uurtjes slaap voor over, of wat extra stress rond een deadline. Een goed boek halverwege wegleggen is te vergelijken met haarzelf vertellen dat ze echt niet die hele zak chips in één keer leeg gaat eten. Dream on!

 31. Lisette is haar angst voor naalden aan het overwinnen: sinds kort is ze bloeddonor. De grootste reden daarvoor is dat ze graag iets goeds wil doen voor De Mensheid. O, en omdat ze bij Sanquin hele lekkere koekjes hebben.

 32. Op haar dertiende heeft Lisette trouwens ook vrijwillig een naald in haar laten zetten, toen ze haar felbegeerde navelpiercing kreeg na maandenlang elke dag zeuren.

 33. Lisette zei altijd dat ze afscheid van haar piercing zou nemen als ze maat 40 zou hebben, maar ze draagt het verdraaide ding nog steeds. Ze is er gewoon heel erg aan gehecht. Zonder piercing ziet haar navel eruit als iemand die altijd een bril gedragen heeft en nu ineens is overgestapt op lenzen.

 34. Bij het schrijven van ieder boek draait ze een aantal albums helemaal grijs. Daarna kan ze niet meer anders dan de muziek associëren met het desbetreffende boek. Bij Glazuur was dat álles van Muse en Maroon 5 en bij Verkikkerd heeft ze zichzelf laten wegvoeren door MuteMath.

 35. Nu lijkt het misschien alsof Lisette alleen naar bands luisterd die met een M beginnen, maar ze vindt echt heel veel muziek leuk. Van Pendulum tot Johnny Cash, van Daft Punk tot Elbow, van Stevie Ann tot Coyote Kisses en van Volbeat tot Taylor Swift. Haar favoriete nummers OOIT zijn Falling Away With You van Muse, The Bones Of You van Elbow en Prytania van Mutemath.

 36. Als we het toch over favorieten hebben: haar favoriete schrijvers zijn Sophie Kinsella, Jill Mansell, Ronald Giphart, Tahereh Mafi, Kerstin Gier, Chantal van Gastel, Stieg Larsson, Astrid Harrewijn, Helen Fielding, Suzanne Collins, J.K. Rowling, Maaike Schutten, Niccolò Ammaniti, John Green, Sophie Jordan... Weet je, ze heeft eigenlijk heel veel favorieten. Ze kan niet kiezen.

 37. Haar grote voorbeeld op schrijfgebied is Chantal van Gastel. Ze kan altijd terugvallen op Lau, die wel 'gewoon' een baan heeft, maar zij doet het echt helemaal zelf! Enorm stoer.

 38. Lisette is dol op schrijfleesvoer. Boeken over schrijven, zoals De verborgen schrijver van Ger Beukenkamp of De schrijfbijbel van TenPages, vind ze heerlijk. Ze zijn leerzaam en vermakelijk tegelijk.

 39. Laatst kwam ze erachter dan Hugh Grant en Colin Firth allebei de 50 al gepasseerd zijn. Lisette was in shock, maar ze zwijmelt stiekem nog steeds op ze (ook al zijn ze even oud als haar moeder).

 40. Lisette is verslaafd aan de tv-series Sherlock (ze is een Cumberbitch), Archer (aanrader!), Family Guy en South Park. O, en ze zou haar linkerknieschijf willen geven voor nog een seizoen Firefly! (// nerdmodus uit)

 41. Soms raakt ze zichzelf kwijt in een soort zwart-gat-achtig Google-vacuüm. Het begint met: ‘Hoe heette het Meisje van Nulde ook alweer? Even googlen,’ en voor ze het weet is ze drie uur verder en zit ze alles over veenlijken te lezen.

 42. In haar vriendenkring staat ze bekend als een enorme zuipschuit, terwijl het best meevalt. Lisette weet dat alle alcoholisten zeggen dat het best meevalt, maar ze drink echt niet veel. Ze is gewoon na twee wijntjes al heel gesssjellig.

 43. Lisette heeft pas in haar studententijd bier leren drinken. Reden nummer één: het is een stuk goedkoper dan wijn of mixjes.

 44. Als mensen tegen haar zeggen: ‘Wat zie je er goed uit!’ vertaalt haar brein dat altijd als: ‘Jeetje, wat ben jij aangekomen! En toch nog die jurk aandurven, dapper hoor!’

 45. Lisette is dol op bikini’s. Ieder jaar koopt ze er wel eentje in de uitverkoop (zacht euro voor een compleet setje? Kom op!) dus ze heeft nu iets van tien bikini’s in haar bezit.

 46. En dan hebben we het over de passende exemplaren, hè. Lisette heeft namelijk ook iets tegen dingen weggooien - vooral als het gaat om kleding. Onder het mom ‘ach, als ik een beetje afval kan ik dit wel weer aan’ ligt haar halve kledingkast vol dingen die ze niet meer past.

 47. Haar vriendinnen hebben allemaal rare bijnamen voor elkaar. Dus als je Lisette tegen iemand hoort roepen: ‘Hé dikke darm!’ dan bedoelt ze het waarschijnlijk niet zo kwaad.

 48. Haar oma is de enige die ermee wegkomt haar Poppedijntje te noemen.

 49. Lisette zou het supertof vinden als ze de personages uit haar boeken eens in het echt kon ontmoeten. Soms kan ze amper geloven dat ze alleen in haar hoofd bestaan.

 50. Lisette is dol op de lente en de zomer, maar tijdens de warmste periode van het jaar krijgt ze altijd een paar dagen extreem veel zin in kerst. De rest van het jaar heeft ze zin in de zomer.

 51. Lisette telt regelmatig de nachtjes tot aan haar verjaardag, zelfs als dat nog heel lang duurt. Ze is namelijk altijd bijna jarig. Haar verjaardag is haar favoriete dag in het jaar (al heeft die dag wel concurrentie gekregen sinds ze ineens ook boekpresentaties heeft - zo’n boekfeestje voor je eigen boek is óók wel heel erg tof).

 52. Eén lezeres heeft ooit eens een fan art van Verkikkerd gemaakt en sindsdien blijft ze stiekem hopen dat meer creatievelingen haar voorbeeld volgen.


BRON: www.lisettejonkman.nlOver de auteur

Hebban Crew

1674 volgers
3 boeken
3 favoriet


Reacties op: 52 dingen die je moet weten van Lisette Jonkman

 

Gerelateerd

Over

Lisette Jonkman

Lisette Jonkman

Lisette Jonkman (1988) is journaliste, fanatiek blogster en schrijft al haar hel...