Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Anya Niewierra op shortlist Crimezone Debuutprijs

door Hebban Crew 4 reacties
Een tienkoppige jury heeft afgelopen zaterdag vijf van de zes nominaties voor de Crimezone Debuutprijs bepaald. Deze week stellen we dagelijks een auteur voor die op de shortlist staat. Vandaag is dat Anya Niewierra. Zij maakt met 'Vrij uitzicht' kans op de thrillerprijs die eind oktober wordt uitgereikt.

Voor de Hebban Crimezone Debuutprijs werden vijfendertig thrillers ingezonden. De Crimezone Club van Tien, waarin tien meer dan enthousiaste thrillerfans en ambassadeurs van het genre zitting hebben, vormt evenals vorig jaar de jury.

Elk boek werd door minstens drie juryleden gelezen. Op basis van de scores van de Club van Tien is een top 15 samengesteld. Vijf hiervan hebben direct een plek op de shortlist veroverd. Uit de tien overige titels mag de lezer een zesde finalist nomineren. Dat zal gebeuren tijdens een tien dagen durende verkiezing die vandaag losbarst. De uitreiking van de prijs is op zondag 26 oktober tijdens het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer.

Anya Niewierra (1964) stond al eerder op een shortlist met haar thriller Vrij uitzicht. Evenals Tjeerd Langstraat met Villa Gladiola was de Limburgse eerder dit jaar genomineerd voor de Schaduwprijs. Maar de twee zagen die voor hun neus weggekaapt worden door Donald Nolet, die op dezelfde avond ook nog werd bekroond met de Gouden Strop.

''Al sinds mijn jeugd heb ik drie passies: reizen, schrijven en schilderen'', meldt ze op haar website. ''Van reizen maakte ik mijn beroep, schrijven integreerde ik in mijn werk en schilderen werd mijn hobby.'' Niewierra is werkzaam als algemeen-directeur van VVV Zuid-Limburg en was tot voor kort president van EDEN, het grootste samenwerkingsverband van toeristische bestemmingen ter wereld. Ze is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen. Onder de paraplu van haar bedrijf Witte Lelie vallen vijf vakantiewoningen in Frankrijk, drie B& B-appartementen in Limburg en een galerie.

Tijdens een van haar vele reizen ontdekte Niewierra de Pyrénées-Orientales, ofwel Frans Catalonië. Ze viel als een blok voor deze ruwe regio en bouwde er haar 'tweede bestaan' op tussen de Catalanen. ''De aparte sfeer in het bergdorp Mosset stimuleerde mij tot het schrijven van de thriller Vrij uitzicht.''

De jury die vorige maand het voor de Schaduwprijs genomineerde boek van Langstraat kritisch tegen het licht hield, beoordeelde ook het boek van Niewierra. Daarin beschrijft de auteur het leven van de succesvolle zakenvrouw Tess Clement. Wanneer haar moeder overlijdt en haar man er met een jongere vriendin vandoor gaat, weerhoudt niets Tess nog om de confrontatie met haar verleden aan te gaan. Ze vertrekt naar Zuid-Frankrijk om haar grote liefde van lang geleden bij verrassing op te zoeken. Maar... het bergdorp Mosset, waar ze naar terugkeert, blijkt nog steeds in de ban van een serie raadselachtige verdwijningen van vrouwen.

Tess' plan om het plaatselijke eeuwenoude chateau als vastgoed te ontwikkelen zet de verhoudingen in Mosset weldra op scherp. Zeker als de mysterieuze kasteelbewoner haar leven binnendringt. Beetje bij beetje krijgt de lezer zicht op een aangrijpend familiedrama dat de sleutel tot de verdwijningen vormt.

Vrij uitzicht scoorde in de ogen van de Schaduwjury een ruime voldoende, maar sommige juryleden waren niet mals in hun kritiek. ''Ik had veel meer spanning verwacht en het idee van een damesroman liet mij niet los'', meldde er een. ''Het is meer een roman dan een spannende thriller'', stelde een ander. Niettemin: ''Karakters zijn goed omschreven en ook op het juiste moment verder uitgediept.''Over de auteur

Hebban Crew

1639 volgers
3 boeken
3 favoriet


Reacties op: Anya Niewierra op shortlist Crimezone Debuutprijs

 

Gerelateerd

Over

Anya Niewierra

Anya Niewierra

- Auteur bij Luijtingh-Sijthoff: www.niewierra.com ++++ - Algemeen Di...