Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Britse schrijver ontdekt Amsterdam als een perfecte plaats delict

In vergelijking met Scandinavië worden er in Nederland te weinig misdaadromans van eigen bodem op de markt gebracht. Dat vindt althans de Britse journalist en schrijver Daniel Pembrey. Hij besloot zelf op de Hollandse toer te gaan en schreef The Harbour Master, dat zich afspeelt in het duistere Amsterdamse havengebied.The Harbour Master is een volgens de Britse website Crimetime 'snel geschreven' misdaadnovelle van 125 pagina's dik, met in de hoofdrol Henk van der Pol, een rechercheur die tegen zijn pensioen aan zit en het buitenbeentje van het korps is. Als hij het lijk van een vrouw vindt in de haven van Amsterdam, neemt zijn speurdersinstinct het over, ook al is het niet zijn zaak. Daarnaast heeft Van der Pol nog het een ander te stellen met een souteneur die zijn familie bedreigt. Van der Pol raakt verwikkeld in een wereld van politici en andere machthebbers, die in de greep lijken van corruptie.

Het verhaal werd pas onlangs uitgebracht als een Kindle Single en werd in korte tijd het bestverkopende korte verhaal op Amazon.co.uk. Maar het ontstaan van The Harbour Master kent een langere geschiedenis. Pembrey bezocht de afgelopen zeven jaar met regelmaat Amsterdam, omdat een zus daar woont. Hij kreeg de indruk dat er maar weinig Nederlandse misdaadromans worden gepubliceerd, terwijl bijvoorbeeld Amsterdam zich volgens hem uitstekend leent als decor voor een duistere thriller. Daniel Pembrey wil in de voetsporen treden van zijn landgenoot Nicolas Freeling, die in de jaren zestig successen boekte met de Van der Valk-serie.

In het najaar van 2012 deed Pembrey research voor een krantenartikel over mensenhandel. Hij nam deel aan een undercoveroperatie van de Nationale Politie. Het materiaal dat hij vergaarde lag vervolgens een jaar lang te verstoffen tot Pembrey rond Kerstmis 2013 Amsterdam opnieuw bezocht. En hij onderging een typische hoofdstedelijke ervaring: zijn fiets werd gestolen. Toen hij daarvan aangifte deed op het Politiebureau Ijtunnel, kreeg hij van de weeromstuit inspiratie voor dit verhaal.

In januari en februari van dit jaar woonde Pembrey tijdelijk in het havengebied om zich onder te dompelen in de couleur locale. Hij bezocht bars en cafés en uiteraard de haven om 'de stem' van Amsterdam te vangen. Volgens Crimetime kenmerkt The Harbour Master zich door dezelfde sfeer die fans zo graag ook in Scandinavische thrillers aantreffen: een fascinerend licht op de donkere kant van een beroemde, liberale stad, gemengd met levendige personages en ijskoude suspense.Over de auteur

Hebban Crew

1669 volgers
3 boeken
3 favoriet


Reacties op: Britse schrijver ontdekt Amsterdam als een perfecte plaats delict