Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Bronja Hoffschlag op shortlist Crimezone Debuutprijs

door Hebban Crew 10 reacties
Een tienkoppige jury heeft afgelopen zaterdag vijf van de zes nominaties voor de Crimezone Debuutprijs bepaald. Deze week stellen we dagelijks een auteur voor die op de shortlist staat. Vandaag is dat Bronja Hoffschlag. Zij maakt met 'De dode kamer' kans op de thrillerprijs die eind oktober wordt uitgereikt.

Voor de Hebban Crimezone Debuutprijs werden vijfendertig thrillers ingezonden. De Crimezone Club van Tien, waarin tien meer dan enthousiaste thrillerfans en ambassadeurs van het genre zitting hebben, vormt evenals vorig jaar de jury.


Elk boek werd door minstens drie juryleden gelezen. Op basis van de scores van de Club van Tien is een top 15 samengesteld. Vijf hiervan hebben direct een plek op de shortlist veroverd. Uit de tien overige titels mag de lezer een zesde finalist nomineren. Dat zal gebeuren tijdens een tien dagen durende verkiezing die morgen losbarst. Dan wordt ook de naam van de juryvoorzitter bekendgemaakt. De uitreiking van de prijs is op zondag 26 oktober tijdens het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer.

Bronja Hoffschlag werd geboren in 1981 in Schiedam, groeide op in Vlaardingen en woont nu een jaar of tien in Rotterdam. Na haar studie had zij een aantal uiteenlopende baantjes, totdat ze in 2008 als receptioniste bij een groot import- en exportbedrijf terecht kwam.

Drie jaar geleden bedacht ze twee verhaallijnen voor wat uiteindelijk de psychologische thriller De dode kamer zou worden. ''Wat een manuscript van ongeveer 350 bladzijden had moeten worden, groeide door onverwachte plotwendingen uit tot het dubbele'', vertelt Hoffschlag op haar website. Ze benaderde een uitgever, maar die verlangde dat ze een van de verhaallijnen zou aanpassen. Dat was voor haar geen optie, waarna Hoffschlag besloot het boek in eigen beheer uit te brengen.


Hoffschlags vuistdikke pil gaat over beroepswerkeloze Lennart Larsen en zijn jongere broer, succesvol architect Misha. Ze zijn in alles elkaars tegenpolen. Lennart brengt zijn dagen door met drinken, blowen en het behouden van zijn uitkering, terwijl Misha zestien uur per dag werkt. Hun ouders zijn vijftien jaar eerder omgekomen bij een auto-ongeluk. Daarna is het contact tussen de broers moeilijk geworden, zo niet onmogelijk. Wanneer Misha echter langere tijd zijn telefoon niet opneemt en Lennart op onderzoek uitgaat, ontdekt hij dat zijn broer ontslag heeft genomen en is vertrokken naar Amerika.

Het is het begin van een wekenlange zoektocht, die Lennart hard confronteert met het verleden, leugens en waarheden, geheimen, raadsels, codes, dubbele agenda’s en herinneringen. Lennart komt erachter dat hij zijn broer helemaal niet goed kent en dat hij geen idee heeft waar Misha toe in staat is.

Hoffschlag stelde De dode kamer beschikbaar voor een beoordeling door de Crimezone Leesclub. Een ervaring die haar goed is bevallen. Een hoogtepunt vond ze de opmerking van een lezer dat De dode kamer een vergelijking met het werk van R.J. Ellory goed zou doorstaan. Ook de Crimezone-recensent was in zijn nopjes met het boek van Hoffschlag. Hij gaf het boek vier sterren en concludeerde: ''De schrijfstijl van de debuterende Bronja Hoffschlag is uiterst professioneel waarbij de opbouw met groot inlevingsvermogen is gekozen. In snel wisselende hoofdstukken waant de lezer zich in de geest van beide broers. (...) Dit is niet alleen knap bedacht maar ook met grote precisie en vakmanschap uitgevoerd.''er ‘De Dode Kamer’ zou worden. Na een half jaar research en verhaallijnen uitzetten, ben ik begonnen met schrijven. Wat een manuscript van ongeveer 350 bladzijden had moeten worden, groeide door onverwachte plotwendingen uit tot het dubbele. Na het voltooien van het manuscript van ‘De Dode Kamer’, besloot ik op aandringen van mijn proeflezers de mogelijkheden te onderzoeken om het te publiceren.Over de auteur

Hebban Crew

1639 volgers
3 boeken
3 favoriet


Reacties op: Bronja Hoffschlag op shortlist Crimezone Debuutprijs

 

Gerelateerd

Over

Bronja Hoffschlag

Bronja Hoffschlag

Bronja Hoffschlag (1981) woont in Rotterdam. Zij begon in haar tienerjaren ...