Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

De Crimezone Leesclub over ‘Springvloed’

door Cees van Rhienen 3 reacties
Het werd als sensationeel ervaren, een tandemleesclub was nog nimmer gehouden. Twee boeken van hetzelfde auteursduo met een sequel waarvan het eerste deel gelezen moet zijn voor je met deel 2 begint. Deel 2 zou dan door Cilla en Rolf Börjlind, tijdens een Meet & Greet in Amsterdam worden uitgereikt, gesigneerd en wel. Zou niet meevallen om op een woensdagavond voldoende mensen naar Amsterdam te lokken. Helemaal fout geredeneerd, uitgeverij AW Bruna besloot alle aanmeldingen die naar de M&G kwamen, een boek te schenken. Het toegezegde aantal van 10 leesexemplaren werd opgeschroefd naar 27 en dat gold voor beide delen. De leesclubleden stelden dat enorm op prijs en die dank was een weerspiegeling op de Meet & Greet waarbij Cilla en Rolf een belangrijk aandeel in de gezelligheid hebben gehad, chapeau voor AW Bruna en Cilla & Rolf Börjlind.

SAAPEN is heel duidelijk, Springvloed vond ze de eerste keer zo goed dat voor de tweede keer lezen eerder een lust dan een last is. Voor Mexicandream geldt hetzelfde, ook zij heeft enorm genoten van het debuut van Börjlind en Börjlind. Mea culpa geldt voor SandraB., je.remmerswaal, barnem en nog een handvol deelnemers die Springvloed al lang hadden willen lezen maar er door wat voor reden dan ook, nog niet aan toe zijn gekomen. Voor iedereen dus een uitgelezen kans met een mooi vervolg erachteraan.

Ik heb er zin in en heb hoge verwachtingen van dit boek, roept hakertje enthousiast. Voor Am87 zijn de verwachtingen hooggespannen, verwachtingen die ook terug te zien zijn bij Liane Baltus. Voor Wendy, die vanwege de afstand niet op de Meet & Greet kon zijn, waren de berichten voldoende positief om met een eigen exemplaar deel te gaan nemen. Wat maakt dit schrijversduo in Nederland allemaal los?

Voor Anitadegroot heeft Springvloed volledig aan de verwachting voldaan, terwijl helma koot zeker weet dat ze deel 2 zelf zou gaan kopen als ze het niet via de leesclub had verkregen. De nieuwsgierigheid hoe het met Olivia en Tom verder gaat, is te groot om daar niet achter te willen komen. Chantalh vindt het een boeiend boek, vloeiend en spannend geschreven en daar staat ze echt niet alleen in. Soraya10, coenraad, Sandra1968, ach eigenlijk te veel om op te noemen, maar echt negatieve berichten zijn er weinig te lezen in de verslagen. Dat kan niet anders dan een aanslag op de top 10 van de Hall of Fame worden, lijkt me.

En de Meet & Greet op 14 mei? Die was voor De derde stem dus daar komen we graag op terug in die leesclub!

Springvloed (Springfloden, 2013)
1987. Op het strand van Nordkoster wordt bij vollemaan een gruwelijke moord gepleegd op een jonge vrouw. Rechercheur Tom Stilton heeft amper aanknopingspunten. Niet alleen is de identiteit van het slachtoffer onbekend, ook lijkt er geen motief te zijn en is er geen spoor van de dader. Uiteindelijk blijft de zaak onopgelost. Stilton is er zo door aangedaan dat hij volledig instort. Drieëntwintig jaar later schrikt een reeks brute moorden op daklozen de inwoners van Stockholm op. De slachtoffers worden zodanig mishandeld dat ze aan hun verwondingen overlijden. De aanvallen worden gefilmd en de beelden worden op YouTube geplaatst. Olivia Rönning zit in haar tweede jaar van de politieopleiding, een studiekeuze die wellicht geïnspireerd is door haar vader, wijlen inspecteur Arne Rönning. Voor haar studie moet Olivia een onopgeloste zaak bestuderen uit de politiearchieven. Olivia kiest de strandmoord van 1987, begint te graven en zit algauw tot haar nek in de zaak. Maar om verder te komen, moet ze Tom Stilton vinden. Die lijkt echter van de aardbodem verdwenen...

Cilla & Rolf Börjlind
Cilla & Rolf Börjlind zijn de meest gevierde en bekroonde scenarioschrijvers van Zweden. Hun crimeseries en -films worden gekenmerkt door sterke plots en charismatische personages die worstelen met levensechte conflicten en die gedreven worden door hun passie voor sociale rechtvaardigheid. Börjlind & Börjlind zijn verantwoordelijk voor maar liefst 44 films voor bioscoop en tv, waaronder 26 Martin Beck-films. Ook schreven ze recentelijk de scenario’s voor Arne Dahls A-group-serie. Als geen ander weten ze dus hoe ze met een spannend verhaal de lezer aan de bladzijden gekluisterd moeten houden. Springvloed, hun thrillerdebuut, is een internationale uitgeefsensatie - het boek verschijnt in 21 landen.

HOOGTEPUNTEN VAN DEZE LEESCLUB

De lezers:

Lezer 1: sandra1968, 45 jaar,
Lezer 2: loimaa, 60 jaar
Lezer 3: KarinHazendonk, 52 jaar
Lezer 4: bren80, 33 jaar
Lezer 5: Duizendpoot, 52 jaar
Lezer 6: Soraya10, 21 jaar
Lezer 7: wietskebo, 54 jaar
Lezer 8: kimmi_, 22 jaar
Lezer 9: Am87, 26 jaar
Lezer 10: Chantalh, 45 jaar
Lezer 11: hakertje, 47 jaar
Lezer 12: helma koot, 54 jaar
Lezer 13: Linda Mastwijk, 50 jaar
Lezer 14: Cindy, 51 jaar
Lezer 15: Anitadegroot, 44 jaar
Lezer 16: chantalvl, 39 jaar
Lezer 17: ennair, 44 jaar
Lezer 18: barnem, 39 jaar
Lezer 19: els, 43 jaar
Lezer 20: SAAPEN, 30 jaar
Lezer 21: Cloman, 41 jaar
Lezer 22: SandraB., 49 jaar
Lezer 23: koen, 40 jaar
Lezer 24: je.remmerswaal, 35 jaar
Lezer 25: coenraad, 49 jaar
Lezer 26: Mexicandream, 29 jaar
Lezer 27: LianeBaltus, 42 jaar

Deelnemers met eigen leesexemplaar:
Wendy, 36 jaar
senada, 26 jaar

Voor het lezen:

Wietskebo:
Een behoorlijk positieve aanbeveling van VN's Detective en Thrillergids. En de beknopte flaptekst maakt me minstens zo nieuwsgierig.

sandra1968:
Door de zwarte kaft met een foto van een vrouw in het water die haar haar naar achteren zwaait, ademt het geheel iets onheilspellends sfeertje uit.

Am87:
Ik verwacht een lekker spannend boek en ik hoop ook een vlotte schrijfstijl.

Soraya10:
De synopsis op de achterflap maakt mij enorm nieuwsgierig en roept enorm veel vragen op.

Liane Baltus:
De quote 'Een ontknoping die juist de krachtigst mogelijke verknoping van de vele verhaaldraden is' maakt mijn verwachting hooggespannen.

Tijdens het lezen:

barnem:
Akelig goed beginstuk en het verklaart direct de titel en de foto op de cover. Ben erg benieuwd waar dit heen zal gaan.

kimmi:
De schrijfstijl is fijn en het boek leest lekker weg, maar door de vele namen weer ik soms niet meer over wie het gaat.

Chantalh:
Hoe verder je in het verhaal komt hoe duidelijker alles wordt, zo ook de relaties tussen de verschillende personages.

Els:
De korte hoofdstukken lezen zeer prettig, ze trekken onmiddellijk de vaart in het verhaal, en o wat een begin!

KarinHazendonk:
Toen ik begon in het boek schrok ik heel even. Maar al snel werd ik meegesleurd in het verhaal.

Na het lezen:

senada:
Ontzettend knap hoe alle lijntjes in zo’n boek elke keer weer bij elkaar komen. Het verhaal is soms wat verwarrend doordat we niet zeker weten wie wie is en welke personages dubbel zijn. Toch worden daar genoeg aanwijzingen voor gegeven en ook genoeg dwaalsporen (erg leuk om te lezen dat veel mensen hetzelfde dachten als ik).
Puntenwaardering: 8,2

ennair:
Het verhaal was heel boeiend, ik kon het boek moeilijk wegleggen. De schrijfstijl was snel en niet moeilijk, maar de snelle wisseling van perspectieven noodzaakt wel tot opletten. Springvloed verfilmen is een goed idee! Vooral de beginscène zal dan heel heftig zijn!
Puntenwaardering: 8,7

SAAPEN:
Het verhaal had meteen mijn volledige aandacht en heeft me niet meer losgelaten. De schrijfstijl zorgde er ook voor dat ik wilde doorlezen: heerlijk, prettig geschreven! De woordkeuze en goede stevige zinnen in korte hoofdstukken, maakten het lezen eveneens prettig.
Puntenwaardering: 9,0

Mexicandream:
Het was een boeiend verhaal dat ik vrij snel heb uitgelezen. Dit auteursduo heeft een beeldende schrijfstijl die maakte dat ik alles echt voor me zag. Het was goed te volgen zonder allerlei moeilijke woorden.
Puntenwaardering: 8,2

Anitadegroot:
Ik hoopte op een ouderwetse Scandinavische thriller met veel moorden. Het aantal moorden viel wel mee, maar de verhaallijnen maakten het toch spannend. Het boek voldoet helemaal aan mijn verwachting. De schrijfstijl is vlot en zeker voor een thriller is dat heel fijn en passend. Ik kon het niet wegleggen. Puntenwaardering: 9,0

LEESCLUB RAPPORT 'SPRINGVLOED'

Spanning 8,8
Plot 9,0
Leesplezier 9,0
Schrijfstijl 8,7
Originaliteit 8,8
Psychologie 8,7
GEMIDDELDE PUNTENWAARDERING 8,8

Lees het uitgebreide verslag en de leesclubdiscussies op het Crimezone Forum.Over de auteur

Cees van Rhienen

321 volgers
839 boeken
0 favorieten


Reacties op: De Crimezone Leesclub over ‘Springvloed’

 

Gerelateerd

Over

Cilla & Rolf Börjlind

Cilla & Rolf Börjlind

Cilla en Rolf Börjlind behoren tot de meest gevierde en bekroonde scen...