Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

De zwemmer, een mix van Borgen en Homeland

Hij studeerde rechten in Maastricht en werkt nu als advocaat. Maar wellicht kan de Zweed Joakim Zander zijn toga binnenkort aan de wilgen hangen. Zijn thrillerdebuut is inmiddels aan 26 landen verkocht.

Uitgeverij Cargo brengt in oktober van dit jaar Simmaren, de eerste spannende roman van de Zweed Joakim Zander,  uit onder de titel De zwemmer. In eigen land kreeg de jurist de handen al op elkaar van critici. Eén van hen schreef: 'De zwemmer doet mij aan Homeland denken, waarin dezelfde thema's voorkomen. Zander slaagt erin de lezer steeds op het verkeerde spoor te zetten en de wijze waarop zich de ontknoping voltrekt is, absoluut briljant te noemen.' Cargo spreekt van 'een spectaculaire mix' van Homeland en die andere successerie, Borgen.

In De zwemmer is de jonge Zweedse Klara Walldéen de held van het verhaal. Zij is Europarlementariër in Brussel wanneer ze via haar ex-vriend Mahmoud Shammosh informatie krijgt over de martelingen van krijgsgevangenen in de Verenigde Staten. De twee worden op slag doelwit van CIA-agenten die een internationaal schandaal proberen te voorkomen. Ze moeten vluchten voor hun leven. Ze worden afgeschilderd als terroristen en zijn op geen enkele plek veilig.

Ondertussen ontdekt een Amerikaanse spion dat Klara Walldéen zijn dochter is en dat een CIA-team geleid door zijn superieur een klopjacht op haar maakt. De spion heeft daarna nog maar één doel: het kind redden dat hij ooit, dertig jaar geleden, in de steek liet.

Joakim Zander werd in 1975 geboren in Stockholm. Hij studeerde rechten en promoveerde aan de universiteit van Maastricht. Zijn dissertatie over de toepassing van het zogeheten voorzorgsprincipe in drie landen werd in 2012 bekroond met de Rabobankprijs ter waarde van 5000 euro. Zander werkte voor het Europees Parlement in Brussel en woont nu met vrouw en twee kinderen in Helsinki waar hij overdag werkt als EU-advocaat. De nachtelijke uren zijn bestemd voor het schrijven.

Andere nieuwe titels: 

Lars Kepler - Stalker  (november 2014). Zweden is in de ban van een seriemoordenaar die zijn slachtoffers eerst filmt vanuit het donker, thuis waar ze zich veilig wanen, en het filmpje vervolgens op YouTube plaatst. Enkele dagen later wordt degene die gefilmd is, zijn volgende slachtoffer. Het onderzoek naar de moordenaar verloopt stroef, tot bij het lichaam van het vierde slachtoffer een bewusteloze man wordt aangetroffen. 

Michael Koryta - Zij die mij dood wensen  (november 2014). De 13-jarige Jace Wilson is getuige van een brute moord. Ter bescherming krijgt hij een nieuwe identiteit en moet hij zich verbergen in een kamp voor moeilijk opvoedbare tieners in de wildernis van Montana. Maar de moordenaars, de Blackwell Brothers, geven niet op voor ze Jace gevonden hebben. 

Luana Lewis - Dicht bij mij  (oktober 2014). Thrillerdebuut van klinisch psycholoog. Stella durft al drie jaar haar huis niet uit. Ze heeft pleinvrees en voelt zich alleen maar veilig in haar eigen afgelegen huis. De traumatische herinneringen aan haar laatste zaak als psycholoog zijn op deze manier ook makkelijker te negeren. Maar als op een dag het meisje Blue op de stoep staat en weigert te vertrekken, kan Stella de deur naar het verleden niet meer gesloten houden. 

James Patterson - Het dertiende ongeluk  (oktober 2014). Detective Lindsay Boxer gaat helemaal op in haar nieuwe leven als moeder. Dan stuurt de FBI haar een foto van een moordenaar uit haar verleden. Deze psychopaat, Mackie Morales, is op jacht naar de leden van de Women's Murder Club.

Chevy Stevens - Nachtspel  (november 2014). Toni Murphy zit al sinds haar tienerjaren in de gevangenis. Samen met haar vriendje Ryan werd ze veroordeeld voor de moord op haar jongere zusje. Nu, op haar vierendertigste, mag Toni de gevangenis verlaten. Al snel komt Ryan haar opzoeken omdat hij de waarheid achter de moord wil achterhalen. 

Lisa Gardner - Aangeraakt  (oktober 2014). Libby en haar man Justin komen na een avondje uit thuis bij hun 15-jarige dochter, maar stuiten op drie onbekende mannen voor hun huis. Een taser is genoeg om het gezin uit te schakelen, en als ze wakker worden bevinden ze zich in een verlaten gevangenis - ooit gebouwd door het bedrijf van Justin.

Tomas Ross - De vrienden van Pinocchio  (oktober 2014). Thriller over het geheime leven van een topambtenaar. Meer lezen...

René van Rijckevorsel - Tunis  (oktober 2014). Op de laatste dag van de  Golfoorlog, 27 februari 1991, wordt in Tunis de topdiplomaat Jan Willem Bouman doodgeschoten. Ruim twintig jaar later is deze moord nog steeds niet opgelost, tot grote woede van zijn vroegere collega Fiona Duijnwyck. Dan ontvangt Fiona een mysterieus telefoontje van de Tunesisch oud-minister Abdallah Ben Yaya. Hij belt vanuit een uitzetcentrum in Groningen. Thrillerdebuut van journalist René van Rijckevorsel, die deel uitmaakt van de hoofdredactie van Elsevier. Over de auteur

Hebban Crew

1639 volgers
3 boeken
3 favoriet


Reacties op: De zwemmer, een mix van Borgen en Homeland

 

Gerelateerd

Over

Joakim Zander

Joakim Zander

Joakim Zander (Stockholm, 1975) is een Zweedse advocaat en auteur. Hij groeide o...