Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Eva Burgers blogt (3)Hoe realistisch is de verzonnen misdaad…

Nog een paar weken en dan verschijnt mijn eerste jeugdthriller Stille getuige. Het is niet zomaar dat ik het liefst spannende boeken schrijf. Ik ben namelijk gek op spanning. En hoewel ik dat in het dagelijks leven graag enigszins gedoseerd op mijn pad wens te ontmoeten, verzin ik er in mijn boeken lustig op los.

Een journalist vroeg me laatst hoe ver de realiteit eigenlijk afstaat van de fictieboeken over rechercheurs en justitie. Als ik praat over het boek Stille getuige, kan ik jullie verzekeren dat ik dicht bij de werkelijkheid ben gebleven. Dat moet ook, vind ik. Als het niet meer geloofwaardig is haken lezers af. Maar het is natuurlijk wel zo, dat een inval in een woning sneller gerealiseerd is in mijn boek, dan hoe dat in werkelijkheid zou verlopen. Voor je de toestemming van een Officier van Justitie hebt gekregen om ergens naar binnen te mogen, ben je veel aanvragen en verzoeken verder. Ook het aansluiten van een telefoontap is niet altijd snel te realiseren, tenzij de noodzaak aangetoond kan worden dat een snelle aansluiting een misdaad op kan lossen of mensenlevens kan redden.

In mijn boek gaat dat uiteraard veel en veel vlotter. Maar ik kan me ook voorstellen dat het extra spanning in een boek kan geven om een levensreddende observatie van een persoon juist uit te stellen, omdat een Officier van Justitie geen beslissing durft te nemen. Je hebt nou eenmaal altijd zijn of haar toestemming nodig voor deze bijzondere opsporingsmethoden.

Als ik een boek schrijf bepaal ik dat gelukkig helemaal zelf. Dat is ook een van de mooiste facetten van het schrijven. Ik ben de regisseur van mijn zelf gecreëerde personages. Ik beslis over hun leven en over het verloop van het verhaal. Prachtig toch? Dat is in het echte leven wel anders! Bovendien creëer ik door het schrijven van boeken, de mogelijkheid om een paar uur per dag te verdwijnen in een totaal andere wereld. Een plek waar ik normaal gesproken niet snel zou komen, met mensen die ik in het dagelijks leven meestal niet ontmoet.

Aan mijn volgende spannende boek voor de thrillerlijn van uitgeverij Kluitman, wordt hard gewerkt. Waar het boek over zal gaan is al bekend, en de eerste woorden staan op papier. Maar nu eerst genieten van Stille getuige. Op de boekpresentatie zal ik het eerste exemplaar uitreiken aan iemand die ik enorm bewonder… maar daarover in mijn volgende blog meer.Over de auteur

Hebban Crew

1672 volgers
3 boeken
3 favoriet


Reacties op: Eva Burgers blogt (3)

 

Gerelateerd

Over

Eva Burgers

Eva Burgers

Eva Burgers (1969) is een Nederlandse schrijfster. Ze was werkzaam als recherche...