Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Interview Vince Flynn

Afgelopen jaar brak de Amerikaanse thrillerauteur Vince Flynn definitief door in de Amerikaanse charts. Zijn zevende thriller over de anti-terrorisme agent Mitch Rapp kwam direct binnen op de vierde plaats van de New York Times bestsellerlijst. In hetzelfde jaar verscheen de eerste Mitch Rapp-thriller in Nederlandse vertaling. Een interview met bestsellerauteur Vince Flynn.

Vince Flynn heeft ooit, na zijn afstuderen, gewerkt als ‘account and sales marketing specialist’ bij Kraft General Foods. Hoewel hij zijn baan wel leuk vond, miste hij toch een bepaalde spanning. Daarom verliet hij in 1990 Kraft om een opleiding tot marinier te volgen. Helaas werd hij om medische redenen niet goedgekeurd als vlieger, en dus moest hij na een paar jaar weer een ‘gewone’ baan nemen.

In de tussentijd echter had hij zijn ware passie ontdekt: lezen. Voor iemand die lichtelijk dyslectisch is een hele prestatie. Hij dwong zichzelf elke dag te lezen en te schrijven, en ontdekte aldus dat hij vooral hield van Hemingway, Ludlum, Clancy en Tolkien. De eerste bestseller die Flynn schreef, Term Limits, werd geboren na het lezen van een boek van Martin L. Gross, plus het feit dat een goede vriend van hem was neergeschoten. Term Limits verscheen bij Pocket Books in 1998, maar is helaas (nog) niet in vertaling verkrijgbaar. Het boek werd een enorm succes. In 1999 verscheen Transfer of Power, dat een even groot succes werd. Flynn’s derde boek, The Third Option, was een groot succes in 2000 en daarmee werd bewezen dat Flynn definitief was toegetreden tot de lijst van bestsellerauteurs. In 2001 verscheen Separation of Power, en zijn vijfde boek, Executive Power, verscheen kort daarna. Dit laatste boek is nu onder de titel Lek bij Unieboek verschenen. In oktober 2005 verscheen Consent to Kill.
Het boek Memorial Day, dat in 2004 verscheen, bevatte zoveel geheime informatie dat het door de FBI moest worden gelezen voor het op de markt mocht worden gebracht. Het verhaal vertelt niet hoe Flynn aan deze informatie is gekomen.

Een gewaardeerd auteur als Flynn geeft natuurlijk veel interviews. Helaas zijn er op het web nog niet veel terug te vinden. Ik kon er tenminste maar twee vinden, maar dat waren dan gelijk wel radio-interviews, zodat je Flynn ook kunt horen. Naar aanleiding van dit E-mail interview verklaarde hij echter wel dat hij de beheerder van zijn website zou vragen om meer links te leggen naar interviews.

Een beetje achtergrond
We begonnen natuurlijk met wat geijkte vragen, bijvoorbeeld over hoe hij nu precies schrijver is geworden en of hij tegenwoordig nog wel tijd heeft om zelf te lezen. ‘Omdat ik dyslectisch ben had ik eigenlijk nooit verwacht dat ik schrijver zou worden. Maar de dood van een vriend van mij inspireerde mij tot het schrijven van Term Limits. Ik deed er drie jaar over om het te schrijven en het werd vervolgens twee jaar lang door elke uitgever in New York afgewezen, tot het uiteindelijk uitkwam. Vanwege die dyslexie heb ik als kind eigenlijk nooit gelezen. Toen ik opgroeide en mezelf dwong om te gaan lezen werd ik een grote fan van Ludlum, Clancy, Grisham, Forsyth, Follett, Tolkien en vele anderen. Tegenwoordig lees ik Child, Brian Haig, Daniel Silva, de Duin-serie van Frank Herbert en nog veel meer. Verder ben ik nogal verslaafd aan films. Ik kijk naar alles behalve horror, want daar kan ik niet tegen.’
Voor meer over het onderwerp ‘Flynn en films’ verwijs ik jullie naar het radio-interview dat te beluisteren is via www.eyeonbooks.com.

Heeft Flynn ooit last gehad van ‘writers block’? ‘Nou nee, want als je een boek per jaar moet schrijven, heb je daar helemaal geen tijd voor. De kwaliteiten die je nodig hebt om een groot schrijver te worden zijn behalve een goede fantasie immers ook discipline. Ik schrijf de hele dag door maar nooit ’s avonds. Dat doet me te veel denken aan mijn studententijd. ’s Ochtends lever ik echter mijn beste werk.’
Ook voor Flynn zijn zijn agent, uitgever en redacteur van het grootste belang voor hem. ‘Ik werk nu met een geweldig team en ik zou heel graag de rest van mijn carrière met hen samenwerken.’

Mitch Rapp
Op de vraag waarom Flynn besloot om meer dan één boek over Mitch Rapp te schrijven, antwoordde hij: ‘Eigenlijk was ik van plan om drie boeken over Mitch Rapp te schrijven. Maar ja, Mitch heeft inmiddels een heleboel fans en die willen meer over hem lezen. En aangezien ik nog jong ben, ik ben pas 39, kan ik nog wel even doorgaan met schrijven over Rapp. Ik ben me er echter wel van bewust dat het niet eeuwig zal duren, dat ik het eens zat wordt om over Rapp te schrijven.’

24
Vince Flynn is ook bekend geworden als consultant voor de serie ‘24’, die ook in Nederland een groot publiek trekt. In een van de weinige interviews die ik met Vince Flynn kon vinden zegt hij hierover: ‘De producers van 24 belden met mijn agent, en ze wilden graag dat ik ging meewerken. Nee hoor, zei mijn agent, daar heeft Vince het veel te druk voor. Hij woont in Minneapolis en de serie wordt opgenomen in Los Angeles, hij heeft een vrouw, kinderen… . Maar uiteindelijk ben ik toch een consultant geworden, op afstand. Het grappige is dat ik een van zeven kinderen ben, en we zijn allemaal gek op de serie 24. Ze zien nu ook dat ik sommige van mijn ideeën zowel in de serie als in mijn boeken gebruik. Ik denk dat de producers van 24 geniaal zijn. Ze hebben iets gemaakt wat nog nooit eerder vertoond is. Bovendien geeft 24 ook een goed idee van wat er tegenwoordig in de wereld aan de hand is.’

En ter afsluiting…
Natuurlijk wilde Vince Flynn ook nog wat ‘extra’ vragen beantwoorden, vragen die ik eigenlijk altijd aan auteurs stel, zoals bijvoorbeeld: ‘Wat zou u willen zijn als u geen schrijver was’? ‘Nou, ik zou graag architect willen zijn.’ Verder wilden wij graag weten in hoeveel talen zijn boeken inmiddels vertaald zijn én natuurlijk of hij nog plannen heeft om naar Nederland te komen. ‘Bij de laatste telling zag ik dat mijn boeken inmiddels in 13 talen vertaald zijn. En mijn vrouw en ik zijn toevallig in Amsterdam geweest omdat we op de terugreis waren van een vakantie in Italië. We vonden het erg leuk en zouden graag nog eens terugkomen. Ik weet zeker dat ik binnen een jaar of twee eens naar Nederland kom voor een promotiebezoek.’ De ‘afscheidswoorden’ van Vince Flynn aan zijn Nederlandse fans waren: ‘Ik sta er verbaasd over dat mensen zulk goed bier kunnen maken - en drinken – en dan nog in zo’n goede conditie blijven.’

Bibliografie
Consent to Kill (2005): Niet alleen de vader van een door Mitch omgebrachte terrorist zint op wraak. Er zijn ook in zijn thuisland Amerika mensen die het niet helemaal eens zijn met Mitch’ werkwijze. De Jager wordt Gejaagde. Dit boek kwam binnen op nummer 4 in de New York Times Bestselerlist, in oktober 2005.
Memorial Day (2004): Mitch Rapp ontrafelt een complot waarbij terroristen van plan zijn een atoombom boven Washington tot ontploffing te laten komen.
Executive Power (2003): Mitch wordt gedwongen van zijn huwelijksreis terug te komen omdat zijn dekmantel bekend is geworden. In Nederland verschenen als Lek (2005).
Separation of Power (2001): Mitch ontrafelt een intern complot tegen de CIA, en meer bijzonder tegen Irene Kennedy, het nieuwe hoofd van de CIA.
The Third Option (2000): Mitch Rapp wordt achter een Duitse industrieel aan gestuurd, die geheimen aan terroristen zou verkopen. Niet iedereen in Washington is blij met Rapp’s bemoeienissen.
Transfer of Power (1999): Mitch Rapp raakt betrokken bij een snood plan om de Amerikaanse president om te brengen.
Term Limits (self-publication in 1997 and Pocket Books 1998): Michael O’Rourke, een jong congreslid, raakt betrokken bij de moord op drie politici.

Over de auteur

Jannelies Smit

49 volgers
30 boeken
23 favoriet


Reacties op: Interview Vince Flynn

 

Over

Vince Flynn

Vince Flynn

De Amerikaanse auteur van politieke thrillers Vince Flynn (1966-2013) studeerd...