Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

LonCon: George R.R. Martin leest voor

door Martijn Lindeboom 1 reactie
George R.R. Martin is op LonCon om te signeren en om voor te dragen. Vanochtend las hij een stuk van een historisch document' uit Westeros voor: The sons of the Dragon. Het is een niet eerder gepubliceerd stuk, dat ingekort zal verschijnen in het nieuwe boek The World of Ice and Fire, dat in oktober gepubliceerd wordt.

Martin vertelde vol zelfspot dat dit boek al vier jaar geleden af had moeten zijn, maar dat er wat dingetjes tussen waren gekomen. The World of Ice and Fire wordt een gecombineerd kunst- en verhalenboek, waarvoor Martin 50.000 woorden input zou geven. Toen bleek dat alleen al de samenvatting van de geschiedenis, gedestilleerd uit de Game of Thrones reeks, al 70.000 woorden was, besloot hij nieuwe stukken te gaan schrijven. Ook dat ging niet zoals verwacht: het werden er 300.000... Het boek zal daarvan een gecomprimeerde versie bevatten. Martin noemde het volledige werk zijn 'Grimmarillion' (refererend aan de Silmarillion van Tolkien) en hij hoopt dat ook de oningekorte versie ooit uitgegeven zal kunnen worden (bijvoorbeeld met als titel The song of blood and iron of iets dergelijks).

Hij las zo'n veertig minuten voor uit The sons of the Dragon. Het gaat over de wetenswaardigheden rond de eerste Targaryen koningen van de zeven koninkrijken van Westeros, waar in de boekenserie regelmatig aan gerefereerd wordt. Het is een bruut verhaal, met veel geweld, incestueuze huwelijken, opstanden, bekende namen en plaatsen en familietwisten. Martin legde uit dat dit verhaal, in tegenstelling tot zijn normale 'show, don't tell'stijl, juist een 'tell' stijl kent, omdat het een 'fake history' moet zijn. The sons of the Dragon is binnen zijn wereld opgetekend door maester Gildon (die hij beschreef als een 'opinionated, pedantic old fart). Martin las goed en duidelijk voor, alleen af en toe struikelend over de namen beginnend met een A, apart genoeg.

Na de lezing was er nog tijd voor een paar vragen (o.a. door Hebban verslaggever Heidi van der Vloet).

Martin gaf aan dat het schrijven van dit soort historische stukken een leuke afwisseling in stijl voor hem is. Hij vergeleek dit verhaal met de koningshistorieën uit Engeland, met Henry's en Edwards, alleen nu met Visaeryons en Maegors. En draken natuurlijk. 'Dragons improve any history'.

Heidi vroeg of Martin ook ooit naar sciencefiction terug zou willen keren. Martin gaf aan dat hij dat zeker wil, er zijn nog vele sfverhalen die hij wil schrijven. Maar eerst moet de Song of Ice and Fire af ('because otherwise people will flay me alive'). Als dat lukt en hij leeft lang genoeg, dan gaat hij ook weer sf schrijven.

Er werd ook nog gevraagd naar wat hij van de TV show Game of Thrones vindt. Hij gaf aan dat hij misschien wat bevooroordeeld is, maar hij vindt: 'HBO has done an amazing job and Game of Thrones is the greatest fantasy show in the history of television'.

Een mooi optreden van de grote GRRM en een mooi verhaal.Over de auteur

Martijn Lindeboom

420 volgers
673 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: LonCon: George R.R. Martin leest voor

 

Gerelateerd

Over

George R.R. Martin

George R.R. Martin

George R.R. Martin (Bayonne, New Jersey, 1948) is een Amerikaanse bestselle...