Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Luitingh Sijthoff vertaalt Hugo winnend boek Ancillary Justice

Uitgeverij Luitingh Sijthoff gaat het sciencefictionpad op. Komt in september Leviathan Ontwaakt van James Corey al uit, begin 2015 verschijnt ook Het Bewind van de Radchaai. Dit is de vertaling van Ancillary Justice, het boek van Ann Leckie, waarmee ze afgelopen weekend tijdens LonCon de Hugo Award voor beste boek won.

Het zijn spannende tijden voor sciencefictionliefhebbers die Nederlands lezen. Voor het eerst in vele jaren pakt een grote uitgeverij dit verguisde genre weer op. En hoe! Niet één, maar twee grote series worden vertaald.

De uitgeverij schrijft: 'Via agentschap Lennart Sane kocht Luitingh-Sijthoff de vertaalrechten van Ancillary Justice, het sciencefictiondebuut van de Amerikaanse auteur Ann Leckie. Ancillary Justice zal in het voorjaar van 2015 bij Luitingh-Sijthoff verschijnen als Het Bewind van de Radchaai. Afgelopen weekend werd Leckie in Londen tijdens Loncon, de jaarlijkse wereldconventie sf & fantasy, beloond met de Hugo Award, de hoogste onderscheiding die de sf-wereld kent en die door bezoekers van de conventie wordt toegekend.

Eerder dit jaar verbrak Leckie alle Award-records door ook de Nebula Award, de Arthur C. Clarke Award, de Locus Award en de British Science Fiction Association Award binnen te halen. Daarnaast is Leckie ook genomineerd voor de prestigieuze Philip K. Dick Award, die later dit jaar wordt uitgereikt.

Ann Leckie wordt beschouwd als de beste exponent van de generatie sf-schrijvers die teruggrijpt naar de sf van de gouden jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Haar werk wordt onder meer vergeleken met dat van Frank Herbert (Duin). Voor Ancillary Justice bedacht Leckie een generatie menselijke veroveraars, de Radchaai, die bij elke verovering van een planeet een groot deel van de bevolking dwingen hun fysieke lichaam af te staan en als hulpstuk op te laten gaan in het collectief van de veroveringsmacht.'

Niet geheel toevallig heeft Hebban Fantasy redacteur Martijn Lindeboom afgelopen zaterdag, tijdens LonCon, Ann Leckie geïnterviewd over dit boek en haar succes. Dat interview verschijnt binnenkort op deze site.Over de auteur

Martijn Lindeboom

420 volgers
673 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Luitingh Sijthoff vertaalt Hugo winnend boek Ancillary Justice