Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Olga Hoekstra op shortlist Crimezone Debuutprijs

door Hebban Crew 7 reacties
Een tienkoppige jury heeft afgelopen weekend vijf van de zes nominaties voor de Crimezone Debuutprijs bepaald. Deze week stellen we dagelijks een auteur voor die op de shortlist staat. Vandaag is dat Olga Hoekstra. Zij maakt met 'Dodenweg' kans op de thrillerprijs die eind oktober wordt uitgereikt.

Voor de Hebban Crimezone Debuutprijs werden vijfendertig thrillers ingezonden. De Crimezone Club van Tien, waarin tien meer dan enthousiaste thrillerfans en ambassadeurs van het genre zitting hebben, vormt evenals vorig jaar de jury.


Elk boek werd door minstens drie juryleden gelezen. 
Op basis van de scores van de Club van Tien is een top 15 samengesteld. Vijf hiervan hebben direct een plek op de shortlist veroverd. Uit de tien overige titels mag de lezer een zesde finalist nomineren. Dat zal gebeuren tijdens een tien dagen durende verkiezing die vrijdag 15 augustus losbarst. Op die dag wordt ook de naam van de juryvoorzitter bekendgemaakt. De uitreiking van de prijs is op zondag 26 oktober tijdens het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer.

Meesterlijke Teksten heet het tekstbureau van de allround journalist Olga Hoekstra (1980). Op Hebban laat ze weten dat ze haar teksten niet wil laten verstoffen. ''Ik schrijf omdat ik mijn verhalen wil delen met mensen die het lezen ervan net zo leuk vinden als ik het schrijven vond.'' Dat eerste boek móést er hoe dan ook komen. Dodenweg gaf Hoekstra aanvankelijk in eigen beheer uit. Maar de kwaliteit van haar debuutthriller werd opgemerkt in de wedstrijd om de Coffeecompany Book Award 2014. Ze won met haar manuscript de prijs en een auteurscontract bij Xander Uitgevers.

Het verhaal speelde al een behoorlijk aantal jaren door haar hoofd, laat Hoekstra op de website Schrijvenonline.nl weten. ''Jaren waarin ik niet durfde fictie te schrijven, waarin ik al die situaties en personages in mijn hoofd probeerde te negeren.'' Maar nadat ze lid was geworden van de site, begon ze driftig te typen. Een 'paranormal romance' voor young adults werd niet voltooid, maar het verhaal Dark Romance wel. Het behaalde de vijfde plek van een verhalenwedstrijd.


Daarna deed ze aan nog een schrijfswedstrijd mee. Ze stuurde de eerste duizend woorden van Dodenweg in. Vervolgens benaderde ze een literair agent, maar die zag niets in het manuscript. Een herschrijfoperatie volgde en het besluit om het verhaal in eigen beheer uit te geven. Het boek was eindelijk een feit.

In Dodenweg onderzoekt rechercheur Thomas DeLohr de zaak van een tweetal auto-ongelukken. Maar de aanblik van het verwoeste lichaam van een van de slachtoffers brengt hem terug naar een verleden dat hij juist probeert te vergeten. Dan blijkt dat een van de slachtoffers een sinds een paar weken vermist meisje is en dat de crashes helemaal geen ongelukken zijn.

DeLohr stuit op Fleur Benedictus, een beginnend journaliste, die met haar verhaal over de ongelukken koste wat kost de voorpagina wil halen. Haar roekeloze zoektocht naar erkenning heeft grote gevolgen.Over de auteur

Hebban Crew

1639 volgers
3 boeken
3 favoriet


Reacties op: Olga Hoekstra op shortlist Crimezone Debuutprijs

 

Gerelateerd

Over

Olga Hoekstra

Olga Hoekstra

Ik schrijf verhalen. Je kunt ze lezen. Of kopen. In de vorm van een boek. Met ee...