Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Tjeerd Langstraat op shortlist Crimezone Debuutprijs

door Hebban Crew 9 reacties
Een tienkoppige jury heeft afgelopen weekend vijf van de zes nominaties voor de Crimezone Debuutprijs bepaald. Deze week stellen we dagelijks een auteur voor die op de shortlist staat. Vandaag is dat Tjeerd Langstraat. Hij maakt met 'Villa Gladiola' kans op de thrillerprijs die eind oktober wordt uitgereikt.

Voor de Hebban Crimezone Debuutprijs werden vijfendertig thrillers ingezonden. De Crimezone Club van Tien, waarin tien meer dan enthousiaste thrillerfans en ambassadeurs van het genre zitting hebben, vormt evenals vorig jaar de jury.

Elk boek werd door minstens drie juryleden gelezen. 
Op basis van de scores van de Club van Tien is een top 15 samengesteld. Vijf hiervan hebben direct een plek op de shortlist veroverd. Uit de tien overige titels mag de lezer een zesde finalist nomineren. Dat zal gebeuren tijdens een tien dagen durende verkiezing die vrijdag 15 augustus losbarst. Op die dag wordt ook de naam van de juryvoorzitter bekendgemaakt. De uitreiking van de prijs is op zondag 26 oktober tijdens het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer.

Dat Tjeerd Langstraat met Villa Gladiola  een plekje op de shortlist heeft weten te vergaren, mag voor degenen die Crimezone regelmatig raadplegen niet echt een verrassing zijn. Immers, hij was bij een beoordeling van de voor de Schaduwprijs ingezonden boeken door een jury van ervaren thrillerlezers vorige maand tot beste van de debutanten bestempeld. Een van de juryleden stelde dat het boek je aan de stoel gekluisterd houdt. ''Het boek leest als een trein en alles wat er in gebeurt, kan ook werkelijkheid zijn en dat is het enge ook van dit boek.'' Een ander liet weten: ''Een terechte winnaar. Het verhaal blinkt uit door een vloeiende schrijfstijl die je zonder haperen door verschillende spanningsvelden leidt.''

Villa Gladiola is een uitgave van Logikos en past in het rijtje Vierdaagsethrillers, waarvan de eerste in 2008 werd gepubliceerd. Reisjournalist Langstraat schrijft over een vermissingszaak in Nijmegen. Voor het derde jaar op rij is er een jonge vrouw verdwenen op de slotdag van de Vierdaagse. Enkele maanden later wordt zij dood gevonden op landgoed Brakkenstein. Net als twee andere vrouwen is zij op een gruwelijke manier gemarteld. Rechercheur Jan Vos onderzoekt deze bizarre martelmoorden. Tot zijn grote frustratie zit het onderzoek muurvast. Maar als stadsdichter Johan Maenhout in beeld verschijnt, ontvouwen zich gebeurtenissen uit het verleden die verband lijken te houden met de zaak.

Tjeerd Langstraat (1981) is journalist en ondernemer en heeft de afgelopen jaren diverse webwinkels gehad. Hij werkt voor landelijke media en geeft trainingen en workshops op het gebied van (social) media. Daarnaast begeleidt hij ondernemers bij het opstarten van hun webshop. Hij is een geboren en getogen Rotterdammer. Als de stad een vrouw was, zou hij met haar trouwen.

Langstraats Villa Gladiola werd in VN's Detective- & Thrillergids afgeserveerd met de woorden Zouteloze, warrige vertelling met ongeloofwaardige en dus onbevredigende ontknoping. Daarop schreef Langstraat een open brief aan de hoofdredactie van Vrij Nederland, waarin hij bezwaar maakte tegen de recensie, omdat die volgens hem niet was onderbouwd. De hoofdredactie van VN gaf hem later gelijk.Over de auteur

Hebban Crew

1639 volgers
3 boeken
3 favoriet


Reacties op: Tjeerd Langstraat op shortlist Crimezone Debuutprijs

 

Gerelateerd

Over

Tjeerd Langstraat

Tjeerd Langstraat

Tjeerd Langstraat debuteerde in 2013 met de thriller Villa Gladiola. In 2017 ver...