Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

Zit Er Geld In Boekbloggen?

5 reacties
Vooral in de beauty- en fashionblog community's lees je steeds vaker dat de bloggers in kwestie genoeg verdienen met hun site om hun dagelijkse baan vaarwel te zeggen om zich fulltime op hun blog te storten. Voor veel bloggers is dit de ultieme droom, maar is het ook haalbaar als boekblogger?

Wie wil er nu niet van zijn hobby zijn baan maken? Ik in ieder geval wel, en ik ben ervan overtuigd dat dit mogelijk is mits je bereid bent om hard te werken voor dat wat je wil bereiken. Toen ik met Craving Pages begon was ik nog niet zo ambitieus als dat ik gaandeweg ben geworden. Mijn belangrijkste wens voor de site was dat er mensen geïnteresseerd zouden zijn in wat ik te vertellen heb. Nog altijd vind ik het ongelofelijk om te zien tot hoever de site het inmiddels al heeft geschopt en nog altijd zit Craving Pages in de groei. Wanneer familie of vrienden informeren naar mijn site krijg ik dan ook geregeld de vraag: wat levert dat nou op zo'n blog? Een begrijpelijke - zij het ietwat onbeleefde - vraag waar ik meestal snel overheen praat... tot vandaag. 

Willen jullie weten wat een boekenblog met om en nabij de vijfentwintigduizend unieke bezoekers per maand oplevert? Het antwoord is: weinig. 

Ik hoop dat ik jullie niet al te veel teleur heb gesteld met dit ontnuchterende antwoord, maar jullie wilden toch eerlijkheid? 

Het is niet zo dat Craving Pages niet veel meer geld op kan leveren dan hij momenteel doet. Regelmatig ontvang ik mailtjes van PR-bureaus met het verzoek om wat meer te vertellen over mijn site en mijn doelgroep gevolgd door vragen rondom een mogelijke samenwerking. Er zijn verschillende redenen waarom ik hier vooralsnog niet op in ben gegaan, maar de belangrijkste reden is dat ik op mijn site vooral de focus wil leggen op boeken. Boeken, boeken en nog eens boeken. Om die reden zie ik het niet zitten om tussen een recensie van het ene boek en een overzicht van onlangs verschenen titels een advertorial te plaatsen over vakantieaanbieders of online casino's. Dat soort content heeft geen plaats op mijn blog. 

Nu hoor ik je denken: waarom verkoop je dan geen advertentieruimte aan uitgeverijen? Zij kunnen een medium zoals jouw blog vast goed gebruiken voor het promoten van nieuwe (YA) titels - daar ben ik het wel mee eens, maar toch zit dat idee me ook niet helemaal lekker. 

Adverteerders willen - in mijn ervaring - het liefst adverteren met pay per click banners of buttons. Dat betekent dat ik dus betaalt krijg voor iedere keer dat een bezoeker op de afbeelding klikt. Stel nu dat een uitgeverij een boek op die manier adverteert op een blog, en op diezelfde blog staat een lyrische recensie over het boek - zou je deze recensie dan voor honderd procent vertrouwen, of hoor je misschien een knagend stemmetje in je achterhoofd dat zich afvraagt of de positieve review wellicht iets te maken heeft met deze advertentie? 

Ik geloof dat er mensen zijn die nog altijd blind zullen vertrouwen op de review, maar ik weet dat er tevens mensen zullen zijn die twijfelen. Om die reden heb ik ervoor gekozen om geen advertenties te plaatsen op mijn blog. De enige uitzondering zijn de verkooplinks naar Bol.com bij elk gerecenseerd boek. Deze staan bij zowel positieve als negatieve recensies - en ik krijg slechts een deel van de commissie wanneer iemand daadwerkelijk besluit om via een van mijn links een boek - of iets anders - aan te schaffen. 

Omdat ik jullie niet helemaal teleur wil stellen met dit antwoord heb ik nog een aantal andere manieren op een rijtje gezet om geld te verdienen met je blog: 

1. Het Bol.com partner programma: Hier schreef ik al eerder een artikel over wat je hier terug kunt vinden.
2. Blogsales: Geen ruimte meer in je boekenkast? Tijd voor een grote opruiming. Een blog is een erg geschikte plaats om boeken die je niet meer wilt te koop aan te bieden. Vergeet niet om een duidelijke foto van de boeken te plaatsen en de conditie van het boek eerlijk te omschrijven. Voor het bepalen van een prijs raad ik je aan een kijkje te nemen op Bol.com - daar worden ook vaak tweedehands boeken aangeboden. Let echter wel dat het NIET gepast is om ontvangen recensie-exemplaren of drukproeven te verkopen!
3. Bloggen voor artikel-websites: Zit je vol blog-inpspiratie, maar past je artikel niet op je eigen blog? Overweeg dan eens om een account aan te maken op een website zoals infonu.nl. Deze site betaalt je voor de artikelen die je uploadt op basis van populariteit en statistieken. Het is geen vetpot, maar alle beetjes helpen... toch? 
4. Deel je recensies op webshops: Hiermee verdien je welliswaar geen contanten, maar veel van deze webshops verloten maandelijks cadeaubonnen onder hun recensenten. Ook op Hebban maak je bij het delen van je recensies kans op een boekenbon. 
5. Help anderen: Als je handig bent met HTML & CSS of schitterende layouts kunt ontwerpen is er niets mis met het vragen van een vergoeding voor het helpen van collega-bloggers - ik zeg niet dat je meteen het volle pond moet rekenen bij collega bloggers, maar het ontwerpen van een layout kost veel tijd en aandacht en daar mag best een geldelijke vergoeding tegenover staan. Zorg wel dat je hierover op voorhand duidelijke afspraken maakt. 

Ik hoop dat ik één en ander heb kunnen ophelderen voor jullie wat betreft de verdiensten van een boekblogger. Wellicht dat dit in de toekomst nog verandert, of misschien ben je ervan overtuigd dat jij wel een fortuin kunt verdienen met je boekenblog - weet dan dat dit artikel absoluut niet bedoeld is om je te ontmoedigen, integendeel! Ik wens je alle succes van de wereld toe!

Heb jij vertrouwen in recensies op commerciële boekensites?


Over de auteur



Reacties op: Zit Er Geld In Boekbloggen?