A. Smedberg

beschrijving bewerken

Åke Smedberg (Hjässberget, 1948) is een Zweedse auteur en dichter. Hij maakte in 1976 zijn schrijversdebuut met de dichtbundel Inpå benen. Daarna schreef hij meerdere dichtbundels, verhalenbundels, romans en thrillers.

Verdwijningen  (Försvinnanden, 2001) is zijn eerste misdaadroman, en de start van een serie met journalist John Nielsen als hoofdpersonage. Smedberg ontving hiervoor de Zweedse Academie Debuutprijs. In 2003 publiceerde hij in dezelfde serie het tweede deel, Den mörka flodenVreemd genoeg werd het boek nooit naar het Nederlands vertaald, terwijl deel drie Blod av mitt Blod  in 2005 verscheen onder de titel Bloed van mijn bloed

Smedberg werd verschillende keren bekroond, onder meer met de Aftonbladet Literatuurprijs, de LO's Literatuurprijs, en de Ivar Lo-prijs voor zijn roman Hooiruiter, waarmee hij ook de Augustprijs in de wacht sleepte, dé literatuurprijs van Zweden. De auteur geldt als een van de belangrijkste Scandinavische romanschrijvers.

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic