Graham Greene

Artikelen 3 beschrijving bewerken

Graham Greene (1904–1991) was een Engels schrijver en agent voor de Britse inlichtingendienst SIS. Hij werd geboren als Henry Graham Greene in Berkhamsted, Hertfordshire, waar zijn vader schooldirecteur was. Hij ging daarna naar Balliol College, aan de Universiteit van Oxford. Zijn eerste werk, een gedichtenbundel, werd gepubliceerd in 1925. Nadat hij afgestudeerd was, bekeerde hij zich tot het katholicisme, was kort getrouwd en begon een carrière als journalist. Naast andere dingen was hij filmcriticus totdat hij het faillissement van het blad waarvoor hij schreef veroorzaakte door iets wat hij gezegd had over Shirley Temple.

Zijn boeken zijn geschreven in een modern-realistische stijl, en bevatten vaak figuren die twijfelen aan zichzelf en die in een donkere wereld leven. De twijfel gaat vaak ook over religieuze zaken. Greene's boeken werden in eerste instantie onderverdeeld in thrillers en mysteries die als "vermaak" werden getypeerd, maar die vaak een zeer filosofische kant in zich hadden, en de literaire boeken zoals The Power and the Glory  waarop zijn reputatie werd gebaseerd. Naarmate zijn carrière vorderde, bleek dat zijn vermaak vrijwel net zoveel waarde had als de literaire schrijfsels, en de twee factoren worden in zijn latere boeken met veel succes met elkaar verweven, voorbeelden zijn The Human Factor, The Comedians, Our Man in Havana  en The Quiet American, wellicht zijn beroemdste boek.

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic