Mikael Niemi

beschrijving bewerken

Mikael Niemi (Pajala, Tornedalen, 1959) is een auteur van half-Zweedse, half-Samische afkomst. Hij werd geboren in een dorp in het uiterste noorden van Zweden nabij de Finse grens. Op zijn vijftiende begon hij met het schrijven van gedichten en verhalen. Later werd hij leraar en jongerenwerker en werkte voor een uitgeverij. Het opgroeien in een tweetalige omgeving en de spanningen die dit met zich mee kan brengen, zijn een terugkerend thema in veel van zijn boeken. Later trouwde Niemi met de Nederlandse auteur Eelkje Tuma, die in het Fries publiceert.

Niemi schreef poëzie, jeugdboeken en toneelstukken. Met Popmuziek uit Vittula, later ook verschenen onder de titel Popmuziek uit Sexbierumerveen, debuteerde hij als romanschrijver. Deze humoristische coming-of-age roman werd bekroond met de Augustprijs, de belangrijkste literaire prijs in Zweden. Het boek verscheen in meer dan dertig talen, werd verfilmd, en wereldwijd werden een miljoen exemplaren verkocht.
Zijn spannende roman De man die stierf als een zalm  (Mannen som dog som en lax, 2006) gaat over de gruwelijke moord op de 89-jarige Martin Udde in het dorpje Pajala, waarmee de auteur ongetwijfeld refereert aan zijn geboortedorp. In 2010 publiceerde Niemi de jeugdroman Skjut apelsinen  (Schiet de sinaasappel ).

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic