Blogpost: HedwigMeesters

Afl. 55 Orde!

Kleuters die hand in hand in rijen van twee achter de juf aanlopen. Aandoenlijk vind ik dat. Op die leeftijd willen we nog wel eens klakkeloos doen wat van ons wordt verwacht. 
Vanaf de pubertijd laten we ons minder makkelijk mennen. Je staat bijvoorbeeld te wachten in de rij voor de kassa in een supermarkt, als je een microfoonstem hoort zeggen: ‘kassa 1 (of een ander nummer) gaat open. De eerstvolgende mag daar aansluiten.’ Vergeet het maar. Vanuit de achterste linies schieten er altijd wel een paar mensen naar voren om maar als eerste bij die vrije kassa te komen.
Voordat je in Engelse supermarkten je boodschappen kunt afrekenen, moet je eerst door een meanderend hekwerk. Het is net zoiets als die kronkelende rijen voor een attractie in De Efteling. In de Engelse supermarkt wacht je aan het einde van het hek totdat een lichtje aan ploept bij de eerste vrije kassa. Werkt geweldig.  
Pure anarchie zag ik ooit in een Aziatisch postkantoor. Er waren twee loketten open. Mensen duwden, trokken, kropen voor en slingerden van de ene rij naar de andere. Je zou denken dat iedereen de laatste bus moest halen. Of dat de postzegels gratis waren.
Het kan ook anders. Neem ganzen. Moeder natuur heeft hen van een instinct voorzien waarmee ze zonder nadenken in de lucht een V vormen. Om beurten vliegen ze in die formatie vooraan. Dankzij de opstuwende luchtdrukverplaatsing besparen de vogels erachter heel wat energie. En dat zonder dwang of lessen in aerodynamica hè?
Het mooiste voorbeeld vind ik een wolk spreeuwen. Duizenden vogels in een razendsnelle, prachtige dans waar choreografen een puntje aan kunnen zuigen. Voortdurend verandert de zwerm van richting, dichtheid en vorm. Het is toch een wonder dat de dieren nooit tegen elkaar aan botsen? 
Ook hier geen geruzie. Ze doen gewoon wat ze moeten doen om alles geordend te laten verlopen. Te laten vliegen, in hun geval. 

Blog liever in je mail ontvangen? Vul hier je gegevens in. Je kunt er ook een hoofdstuk uit mijn roman Zonnemeisjes aanvragen of een opmerking of vraag kwijt.
 

Lees verder op mijn site

Reacties op: Afl. 55 Orde!