HedwigMeesters Auteur

Blogpost: HedwigMeesters

Afl. 56 Knechtjes

Sinterklaas is weer in het land. En dus ook Zwarte Piet. Tijdens de binnenkomst staan enthousiaste voor- en tegenstanders elkaar gezellig van alles toe te roepen op de barricaden. Een onderwijzer maakt in 1850 een prentenboek waarin de Turkse bisschop ineens vanuit Spanje verschijnt. Achter hem een zwarte dienaar in pagekostuum, in die tijd een bekend gebruik bij welgestelden. In 1863 wordt de slavernij afgeschaft. Einde zwarte dienaar, zou je denken. Nederlanders vol van heimwee naar dat afgedankte voorrecht, denken daar anders over. Zwarte Piet wordt een traditie.
Van volwassenen is bekend dat ze eenmaal vertrouwde opvattingen en gebruiken maar moeilijk loslaten. Voor kinderen is alles nieuw. In mijn jeugd zwaait Zwarte Piet met een roe en kan je in de zak van Sinterklaas belanden als je iets uithaalt. Wij kijken dus wel uit ons te misdragen. Bij de eerste intocht in 1924 heeft de bisschop één bediende. Vandaag zijn deze olijkerds de publiekstrekkers en heeft de goedheiligman een bijrol in zijn eigen verhaal. Waar het voor de kinderen die dag om draait? Snoep. Veel snoep. Zoveel mogelijk snoep. Het maakt ze geen zak-van-Sinterklaas uit of de Pieten zwart, wit, pimpelpaars of hun oom Henk en tante Ankie zijn, zolang ze maar heel veel zoetigheid uitdelen.
Geen kleuter die nog de zak ingaat of er met de roe van langs krijgt. Hoe kan het trouwens dat die attributen wél geruisloos zijn verdwenen? Met de belofte van snoep en cadeautjes wil een kind voor de zekerheid toch nog wel eens braaf zijn. Ging dat ook maar op voor die ruziënde volwassenen. Misschien moeten we voor militante voor- en tegenstanders van Zwarte Piet de roe en de zak weer invoeren. Flink afranselen en daarna hup, weg ermee. Mogen ze het in Spanje uitvechten. Of voor mijn part in Turkije. Dan kunnen hier ongeschminkte ouders zich voortaan in zo’n pagekostuum hijsen en knechtjes worden van Sinterklaas. En dus van hun kinderen. Wordt een makkie, want dat zijn ze nu toch ook al? 

Ontvang je mijn blog liever in je mail? Vul hier je gegevens in. Je kunt er ook een hoofdstuk uit mijn roman Zonnemeisjes aanvragen of een opmerking of vraag kwijt.
 

Lees verder op mijn site

Reacties op: Afl. 56 Knechtjes