Blogpost: Guido Goedgezelschap

Bewogen 2017

Het jaar 2017 stond, voor wat betreft mijn privé-leven in het teken van afscheid nemen.
[] afscheid van mijn carriére als leraar en afscheid van de school waar ik ongeveer 40 jaar actief was
[] afscheid van mijn vader die op 04 augustus overleed op 92-jarige leeftijd 

Het feit dat ik met pensioen gesteld werd had een zeer groot gevolg: ik had plots enorm veel meer tijd om te ... lezen. Mijn challenge 2016 had ik op één eenheid niet gehaald. Mijn challenge 2017 stond lang op 45 maar door al mijn tijd werd dat al vlug behaald. Ik verhoogde tot 52, maar uiteindelijk zijn het 57 boeken geworden! Daar ben ik best wel tevreden mee! Mijn challenge 2018 heb ik op 52 gezet.

De grootste uitdaging in 2017 was, ... ULIXES van James Joyce. Dat boek bracht mij ei zo na op de rand van de waanzin, ... maar na enkele moeilijke momenten en volhouden ben ik er in geslaagd om het boek uit te lezen. Daar ben ik toch trots op want ik hoor nu ook tot het selecte groepje Ulixes-lezers die het boek uitgelezen hebben. Ooit hoop ik eens in Dublin te geraken, ...

Het boek dat mij is bijgebleven en dat ik ook het beste boek dat ik gelezen heb in 2017 vind is HET DOSSIER van Anya Niewierra. 

De leesclubs waarvan ik 2017 deel uitmaakte heb ik niet genoteerd! Dat zal mij dit jaar niet meer gebeuren. Ik kan wel zeggen dat ik er stuk voor stuk van genoten heb.
Natuurlijk zijn de feuilletonleesclubs over de familie Cazalet van Elizabeth Jane Howard mij bijgebleven. Ik kijk al uit naar het volgende boek in de reeks.

Ook heb ik een aantal boeken gelezen voor de boekenbloggersklus. Het laatste boek in deze was EEN MEESTERLIJK VERLIES van Martha Vollering. Een van de beste boeken die ik voor deze klus gelezen heb.

Een grote teleurstelling: ik miste een ontmoeting met Nino Haritischwili in Amsterdam, de auteur van HET ACHTSTE LEVEN, voor Brilka dat wij bij Hebban gelezen hadden in een leesclubfeuilleton. Een  onvoorzichtige chauffeur reed mij aan op weg naar het station en daar ging ik tegen de grond en mijn afspraak in rook op, ...

De revelatie van het jaar was, ... WILLEM ELSSCHOT. Toevallig won ik ‘ De Verlossing ‘ en in extremis maakte ik nog deel uit van een geanimeerde leesclub met dat boek. Ik had Elsschot herontdekt en de trein was vertrokken. Die trein dendert nog altijd verder, tot op de dag van vandaag! Het was ook met de trein dat ik op 16 september 2017 in Antwerpen Centraal aangekomen ben. Nathalie Brouwers organiseerde er een DWAALLICHTWANDELING onder leiding van de Elsschotkenner Erik Rinckhout. Een onvergetelijke dag werd het samen met een tiental Elsschotfanaten van Hebban! Top hoor!

De 57 boeken die ik gelezen heb hebben mij een groot stukje van deze planeet laten zien:
Australië
België
Colombia
Duitsland
Egypte
Frankrijk
Groot-Brittannië
Italië
Japan
Libië
Mexico
Oostenrijk
Polen
Saüdi-Arabië
Spanje
USA
Zuid-Afrika

Samengevat kan ik zeggen dat ik best tevreden kan terugkijken op het leesjaar 2017. 
Wat zal 2018 mij brengen, ... ?

Lees verder op mijn site

Reacties op: Bewogen 2017