Blogpost: Edith

De heksen- Roald Dahl

Een heks- en muisvrije school

Dit jaar vieren we de honderdste geboortedag van Roald Dahl. Tijd om de schoolbibliotheek eens flink om te toveren en de boeken van deze gruwelijk grappige schrijver in de schijnwerpers te zetten. Voordat onze eigen Mathilda’s een boek uit kwamen zoeken zette we dus, in alle vroegte, gezellig de boeken van Dahl bij elkaar op een plank. We hingen er ballonnen onder, met 100 jaar Roald Dahl, versierde het prikbord met een poster van de Grote Vriendelijke Reus en hingen een Dahl-verjaardagskalender op. Al snel kwamen de eerste slimme Daantjes binnen. ‘Zo die vent is oud zeg’ , was het eerste commentaar. ‘Nee, we vieren zijn honderdste geboortedag, de schrijver is al 25 jaar geleden overleden’. ‘Dan ga je z’n verjaardag toch niet meer vieren als die dood is!’. Toen 1,5 uur later alle kinderen weer voorzien waren van een boek bleken alle boeken van onze feestelijk versierde plank te zijn uitgeleend. Dahl’s plank was leeg. Slimme Daantje had gelijk gekregen, het was een dooie boel geworden.

Eén van mijn favoriete boeken is ‘De Heksen’. Al op de eerste bladzijde word je met de neus op de feiten gedrukt. Echte heksen zien er uit als doodnormale mensen. Een echte heks haat kinderen, met een roodgloeiende helse haat, die roodgloeiender en helser is dan welke haat jij ook zou kunnen bedenken. ‘Welk kind, vraagt ze zich de hele dag af, welk kind zal ik eens nemen voor mijn volgende slachtpartij?’ Op bladzijde 10 word het nog enger: Misschien is ze zelfs wel (en daar zul vast je van schrikken) je eigen lieve juf van school. Natuurlijk wil ik absoluut niet beweren dat jouw juf echt een heks is. Het enige wat ik zeggen wil, is dat ze er één zou kunnen zijn…………..

Nu weet ik wel dat het niet tot het takenpakket van een biebmoeder behoort, maar naast het uitlenen van boeken bespioneren we dus ook al jaren de juffen. We proberen ze te betrappen de eigenschappen van een heks. Gelukkig heeft Dahl ze goed omschreven in dit boek. 1. Een heks draagt handschoenen om haar klauwen te verbergen. 2. En heks draagt een pruik, onder deze pruik is ze zo kaal als een biljardbal. 3. Een heks heeft grote neusgaten, waarmee ze de geur van kinderen opsnuift. 4. Een heks heeft ogen die van kleur veranderen. 5. Een heks heeft geen tenen, waardoor zij soms moeilijk loopt of gekke schoenen draagt. 6. Tot slot is het spuug van de heks blauw als bessensap.

De hoofdpersoon en zijn oma logeren in een hotel aan de kust in Engeland. Per ongeluk komt hij terecht bij de jaarlijkse bijeenkomst van alle Engelse heksen. De opperheks oppert hier een zeer gevaarlijk plan. Ale heksen moeten snoepwinkels openen en snoep verkopen waarin Formule 86 Muizenmaker-Tijdrank zit. Het idee is dat alle kinderen van Engeland op maandagmorgen om negen uur op school in muizen veranderen! Je moet er toch niet aan denken. Een hele school met vieze grijze muizen! Nee, dit moeten we, als biebmoeder, echt voorkomen. Al die mooie boeken die aangevreten zullen worden. Die heerlijke muffe boeken lucht zal binnen de kortste keren verdwijnen. We liggen op de loer…………Zien we een juf die krabt, hinkt of snuift? Dan grijpen we d’r meteen bij de kladde!

Eerder op:

   https://conniesboekkies.wordpress.com/2016/03/23/gastblog-edith-tinga-een-heks-en-muisvrije-school/

12b6bea1d10bba7fbb7c8e1411d80e79.jpgf7a132412104398c27f8423eb76194d2.jpg6948b54040a7b299e6d1a08207e448ff.jpg

Reacties op: De heksen- Roald Dahl