Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Sander (Hebban Crew) Hebban Crew

Blogpost: Sander (Hebban Crew)

De Week van het Luisterboek... én meer

Over drie weken begint de Week van het Luisterboek. De tweede keer dat we dit met Hebban organiseren. We namen het stokje vorig jaar over van de CPNB. De belangrijkste redenen voor de overname van ‘de Week’ heb ik hier al eerder verteld. Het gaat goed met het luisterboek.

Het luisterboek begint ook in het Nederlands taalgebied volwassen te worden en neemt toe aan populariteit. Maar ook het aanbod neemt toe. In de afgelopen twaalf maanden werden meer dan 800 nieuwe luisterboeken toegevoegd aan het assortiment van onder andere luisterrijk.nl, de grootste luisterboeken-downloadshop in Nederland. Dit komt natuurlijk niet per se door onze overname van de luisterboekenweek, maar... ja, er komt een maar... we hebben wél gezien dat een groeiend aantal Hebban-lezers het luisterboek hebben omarmd. Er wordt daardoor niet minder gelezen. Welnee. Er worden nu ook boeken geabsorbeerd op momenten dat lezen onmogelijk is, of op zijn minst onhandig. Tijdens het strijken. Tijdens het stofzuigen. Tijdens het lappen van de ramen. Tijdens het autorijden, fietsen of hardlopen. Als we al ergens in geslaagd zijn vorig jaar, dan is dat wel om te laten zien dat het luisterboek niet alleen een fijn product is voor mensen die niet kúnnen lezen door een handicap of door ouderdom, maar ook voor hardcore boekenliefhebbers. Jong en oud!

Juist hierom kozen we bij de Hebban Luisterboek Award voor een jury van lezers (en luisteraars). Zij storten zich momenteel op een diversiteit aan luisterboeken voorgelezen door een hele batterij aan vertellers: auteurs, (stem)acteurs en presentatoren. Over drie weken kennen we de shortlist. Een week daarna is de winnaar bekend.

Voor mij persoonlijk wordt de Week van het Luisterboek 2018 een heel bijzondere editie. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het luisterboek van Ik kan er nét niet bij. Het boek werd ingesproken door Rik van de Westelaken, die me vertelde dat hij behoorlijk geëmotioneerd raakte tijdens het lezen ervan. ‘Ik hoop dat je dat niet hoort in de opnamen’, voegde hij daaraan toe. Ik heb nog niks gehoord, dus ben reuze benieuwd. Volgende week meer over dit project.

2ff0d37358f93d111bc97bb9ddb0e1d1.jpg
Foto: (c) Dingena Mol

Met het boek gaat het trouwens best goed. Geen Bestseller 60-klapper maar een dieseltje dat elke week gestaag zijn weg vindt naar nieuwe lezers. Het bewijs daarvan zijn vele mooie, soms emotionele, veelal liefdevolle reacties van nieuwe lezers die ik in mijn mail ontvang. Verkoop is helemaal niet zo belangrijk als je lezers je vertellen dat ze er iets aan gehad hebben. Of zoals Simon de Waal onlangs hier op Hebban liet optekenen:

'Ik heb ooit een boek geschreven, waar iemand me een mail over stuurde, en zei dat het boek erg veel voor hem betekend had in een zware periode. Als je zo’n mail krijgt, klaag je nooit meer, en ben je nooit teleurgesteld meer als schrijver. Je hoeft maar een iemand een zetje in de rug te kunnen geven in het leven.' 

17a7b3e39ed6a23314f61c05ae49d099.pngToch ben ik daarom niet mínder blij met de fijne tweede druk met op de cover nieuwe quotes van onder andere Thomas Acda, Charles den Tex en Rik en ook van Lotje&Co, het tijdschrift waarvoor ik vanaf het volgende nummer columns ga schrijven.

En om de tweede druk van Ik kan er nét niet bij ook hier te vieren verloot ik twee gesigneerde exemplaren van mijn boek (de eerste druk), mét persoonlijke boodschap, voor jezelf en een vriend(in), familielid of collega.

Vertel hieronder waarom jullie het boek willen lezen en eind van de week hoor je of je gewonnen hebt.

Reacties op: De Week van het Luisterboek... én meer