Ellen IJzerman (prowisorio) Hebban Recensent

Blogpost: Ellen IJzerman (prowisorio)

Een lezend protest

Zojuist las ik The latest weapon of political dissent: reading waarin verteld wordt hoe Johari Sayi Idusuyi haar onvrede uit over het verhaal van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump door overduidelijk in beeld een boek te gaan lezen. Niet zomaar een boek, overigens, maar een boek waaruit blijkt hoezeer het verhaal van Donald Trump haar tegenstaat: 

09587650911274910f83e16198029985.jpgHet is Citizen: an American Lyric van Claudia Rankine, waarover de New Yorker het volgende zegt:

"The poet Claudia Rankine’s new volume, her fifth, is “Citizen: An American Lyric” (Graywolf), a book-length poem about race and the imagination. Rankine has called it an attempt to “pull the lyric back into its realities.” Those realities include the acts of everyday racism—remarks, glances, implied judgments—that flourish in an environment where more explicit acts of discrimination have been outlawed. " (lees hier verder)

Geweldig, natuurlijk. En wat een mazzel dat je zo een boek bij je hebt in die - toch niet vooraf bedachte - situatie. Maar een les die ik ter harte neem. Mocht in de gelegenheid zijn om ooit een toespraak van bv. Mark Rutte bij te wonen dan neem ik .... 

23040a16cd7b78e32eb98f910c854d5e.jpg
Alle mensen heten Janus van André Klukhuhn

mee, denk ik. Of misschien toch ...

6f2f70ff8777c7942c11363369e39b1d.jpg
Is dit een mens? van Primo Levi

Of zou een tip beter werken? Dan neem ik Tegen verkiezingen van David van Reybrouck mee of De economie van goed en kwaad van Tomáš Sedlácek. Hoe leuk zou het zijn om The Imposter (Het bedrog) van Damon Galgut op te houden?. Gewoon, vanwege de titel en om de troosteloze, donkere inhoud van het verhaal. Maar dan kan ik misschien beter een verhaal van David Vann kiezen, want dat zijn pas echt donkere verhalen.....

Ik peins nog even verder.

Reacties op: Een lezend protest