Jaimie Pisonier Auteur

Blogpost: Jaimie Pisonier

Een planning opmaken

De eerste blogpost van mijn blogproject ’terug leren leven in het leven’ gaat over het opmaken van een planning. Dit kan zowel in een dag-, week-, maand- of jaarschema. Begin waar jij je het prettigst mee voelt.  

Niet zo eenvoudig om het in een-twee-drie te maken 

Als je het opstellen van een tijdschema niet gewend bent om te doen is het ook niet zo eenvoudig om het even in een-twee-drie te maken. Er zijn echter geen regels aan verbonden, dus iedereen zijn/haar schema zal er anders uitzien. Ieder persoon en ieder gezin is uniek. Met andere woorden er is dus geen goed of fout rooster! Er is misschien wel een vereiste en deze is dat het een handig hulpmiddel moet worden. Dus gun je creatieve geest de vrijheid om voor jou een geweldig mooi exemplaar in elkaar te knutselen.   

Een planning volgen betekent dat je vanaf dan een saai en voorspelbaar leven zal leiden 

Als je overtuigd bent om eraan te beginnen, super. Maar indien je nog twijfelt is dat ook oké, want nog veel mensen denken dat een planning volgen betekent dat je vanaf dan een saai en voorspelbaar leven zal leiden. Wat ze op dat moment nog niet kunnen weten is dat het juist een fijne richtlijn doorheen hun overvolle agenda zal geven, met als grootste plusplunt dat er zelfs ergens in hun dag nog ruimte tevoorschijnt zal komen voor een beetje me-time. 

Tijd over dat kan niet want ik heb daar steeds een tekort aan 

Je kan het niet geloven dat je rust gaat vinden en dat is niet gek, maar geloof mij dat een tijdschema opstellen de basis naar een stabiel leven is. Het is je fundering. Je kunt een huis ook niet op los zand bouwen. Het harde werk dat je nu gaat ondernemen daar ga je later de vruchten van plukken. Nu hoor ik jullie denken tijd over dat kan niet want ik heb daar steeds een tekort aan. Toch is het haalbaar door soms simpelweg een andere verdeling van je dag/weektaken te maken.  

Mensen zijn gewoontedieren 

Maar nee, dat kan toch niet! Wij, de mensen, zijn gewoontedieren. Inderdaad en daarom schreef ik daar al eens eerder een blogpost over, die je HIER (klik voor deze link door naar mijn site) kan lezen. De mens is zo vastgegroeid in zijn standaardgewoontes dat wij onzelf hebben aangepraat dat er geen andere manier denkbaar is. In de bovengenoemde blogpost kan je dus lezen dat oze vastgeroeste rituelen dus wel te keren zijn, maar dat we gewoon even geduld moeten uitoefenen. De fouten die we vroeger hebben gemaakt daar gaan we nu uit leren. Maken we er opnieuw, geen nood dan bekijken we wat daar mis ging en grijpen de kans om deze te verbeteren. Dus wat denk je, schud je de stress uit je lichaam en durf je het aan om niet perfectonisch aan je planning te beginnen? Ik geloof in jouw kunnen, jij ook?  

Die zaken moet ik toch niet visueel maken die voeren we toch zo al uit 

We pakken natuurlijk eerst aan wat het meest overduidelijk is en dat zijn onze verplichtingen. Als ik dat aan mezelf vraag som ik direct tien dagtaken op. Fout! Dat waren niet mijn eigen uitgekozen taken dat waren opdrachten die van mij verwacht werden door derden! Het gaat er in dit project heel duidelijk om dat we terug naar ons eigen ik leren luisteren. Met verplichtingen doelde ik op de takan waar we écht niet onderuit kunnen: naar je werk gaan, kinderen naar school brengen en ophalen, eten(!), douchen, naar de supermarkt gaan… Euh, die zaken moet ik toch niet visueel maken die voeren we toch automatisch uit. Ja, dat doen we, maar… Ik geef even een voorbeeld: ergens in de dag moet je nog gaan winkelen, geen idee wanneer alleen dat het vandaag moet zijn, want de koelkast is leeg en de kinderen gaan straks staan klagen omdat ze honger hebben…  Als je je winkelbezoek visueel inplant zal het jou niet heel de dag psychisch komen storen, waardoor je een beetje ademruimte van jezelf krijgt zodat jij je een stukje rustger gaat gedragen, waar jouw hart op zijn beurt dan ook weer heel blij van wordt… Zie je wat er gebeurde en zo gaat het met elke taak die we MOETEN doen, maar eigenlijk niet willen doen. Als het een vast punt op de agenda wordt is het voor iedereen een win-winactie. Niet alleen jij, maar ook je gezinsleden hebben er baat bij. 

‘Kijk mama, dit heb ik helemaal zelf gedaan.’ 

Om alles nog leuker te maken kun je een lijstje ontwerpen waarop jullie de gedane zaken kunnen doorstrepen. Zet er ook lichte taakjes op waar je kinderen je bij kunnen helpen en laat ze dan ook zelf hun werkje doorstrepen. Het tovert een lachje op hun gezicht, schept duidelijkheid en geeft zelfvertrouwen. Wie hoort er zijn kindje niet graag roepen: ‘Kijk mama, dit heb ik helemaal zelf gedaan!’ Indien jullie kleintje (nog) geen vast slaapuurtje of avondritueeltje heeft, is dit een perfect moment om dat nu in te plannen: badje, voorlezen en bedje in. Het kost je op dat moment een beetje tijd, maar het zal je nadien meer vrije tijd geven en niet te vergeten: jullie beleven een prachtig en rustgevend momentje samen.  

Wees niet te streng voor jezelf I

k weet dat het begin van een rooster maken heel zwaar en hopeloos moet lijken, maar wees niet te streng voor jezelf. Als je binnenkort een richtlijn hebt hangen geeft dat al een stukje rust en gaandeweg zal je merken waar je nog moet bijschaven. Geef het tijd, leer het kennen, ermee werken en wie weet kunnen jullie straks niet meer zonder elkaar. Mijn weekplanning liet mij onmiddellijk mijn zwaktes zien. Toch wil ik dit niet als een mislukking bezien, maar als een nog niet op punt gesteld plan. Het is een zoektocht en het heeft mij geleerd om ook bepaalde zaken los te laten of door te schuiven naar een andere dag waar het misschien beter uit te werken was. Alles is mogelijk, want het is mijn plan en IK moet mij er goed bij voelen en ik blijf de taken binnen mijn weekplanning verschuiven tot mijn agenda feilloos bij mij aansluit. Ik ben zeer benieuwd of er nog iemand een planning heeft gemaakt of met het idee loopt om er aan te beginnen. Heel veel succes en deel gerust jullie verhaal hier. Samen staan we sterk(er).  

In de volgende blogposten ga ik proberen om de dagtaken op mijn weekplanner verfijnd uit te leggen.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Een planning opmaken

Gesponsorde boeken