Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Saskia Oudshoorn Auteur

Blogpost: Saskia Oudshoorn

Een roman over paniekaanvallen: een paniekroman


Hoe schrijf je een boek over een ongezellig onderwerp als paniekaanvallen? Door het te doordrenken met nuchterheid en humor. Sinds  begin februari is deze paniekroman verkrijgbaar en gaat over een gezellige postnatale depressie, gecombineerd met een fobie voor de baby. Kan het nog erger? Ja hoor. De hoofdpersoon krijgt een gigantische paniekaanval tijdens de bevalling en wil letterlijk onder de armen van de gynaecoloog doorkruipen naar huis. Wat volgt, is een blik in een psychiatrisch ziekenhuis waar de hoofdpersoon wakker wordt, tussen gekken, indianen en nog vreemdere doktoren.
De persoon die bovenstaande scene heeft doorgemaakt ben ik. Ik schrijf dus uit ervaring. Toch heeft het boek een gecreëerde hoofdpersoon gekregen om de simpele reden dat het anders te persoonlijk voelde. Daarnaast had ik zo de mogelijkheid om de gebeurtenissen van andere jonge moeders die ik in het ziekenhuis leerde kennen in het verhaal te verwerken.

Nieuwe Romancategorie?
Het woord paniekroman is van een nieuwe categorie. Er was al de psychologische roman en zelfs een psychiatrische roman, maar nu dus ook de paniekroman. Er zijn veel boeken over paniekaanvallen met tips en wat je er tegen kunt doen, maar in romanvorm kwam het niet eerder voor. Voor degene die aan paniekaanvallen lijdt, zal het een bron van herkenning zijn. Voor andere een kijkje in de wereld van iemand die het doormaakt.

Paniekaanvallen in Nederland
Als ik een paniekaanval had, dacht ik altijd dat ik de enige op de wereld was die van zoiets last had. Maar door het schrijven van dit boek kwam ik erachter dat 4% van de Nederlanders aan paniekaanvallen lijdt. Thuisarts.nl noemt zelfs een percentage van 8% bij mannen en 13% voor vrouwen. Kortom… Nederland kent dus welgeteld zo’n 1.790.590 mensen die lijden aan angststoornissen! Dat zijn er nogal wat. Helaas zijn paniekaanvallen vandaag de dag nog steeds een onbesproken fenomeen. En daarom dus een paniekroman. Voor het creëren van begrip, herkenning en taboedoorbreking.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Een roman over paniekaanvallen: een paniekroman