Blogpost: AvdP85

Gelezen in Februari

Het was nogal een drukke periode, ondanks een paar weken vrij met daarin nogal wat opruimen in huis. Al mijn boeken zijn nu gelukkig gesorteerd in kasten en, via de boekenplanken op Hebban, nu geindexseerd waar welk boek staat. Soms vind je dan opeens weer een boek waarvan je dacht deze niet in bezit te hebben, zoals 'Als adem lucht wordt' en vele meer. Waarbij er nu een verkoop stop is op fisieke boeken, eerst maar eens mijn kasten weer redelijk leeg lezen.

Deze maand heb ik dan ook een uitdagende boek gepakt, een wat pudere vertaling van een dikkere roman. Zo begin ik deze maand met een korte vakantie om in huis eens wat op te ruimen, boeken uit te zoeken en tussendoor het boek Gejaagd door de wind te lezen. Het welbekende liefdes epos van een jonge dame van voor tot na de burger oorlog tussen de Geconfedereerden en de Yankees. Het verhaal spant zich over ongeveer vijf jaren, met vele tragedies en mooie momenten rondom hoofdpersoon Scarlett O'Hara. Voor mij was het een enorme uitdaging vanwege de dikte, manier van vertaling en omdat ik me lastig kan concentreren bij het leze van romans. Toch is dit boek een enorme aanrader en ik gaf het dan ook vier sterren.

Tussen elke deel van Gejaagd door de wind, las ik nog even een dun ander boekje. Na het eerste deel, om even bij te komen, las ik namelijk Alles in de wind over de jeugdjaren van Helen Grace in een weeshuis waar ze een bizar avontuur beleeft. Ik gaf dit neutraal drie sterren, het was niet echt spannend en voelde aan als nutteloze aanvulling. Na het tweede deel las ik als een pauze het boekje Moord terwijl u wacht over een man die in geld problemen zit en dan besluit huurmoordenaar te worden. Ik gaf het uiteindelijk twee sterren, maar het was een vreemd, saai en ongeloofwaardig verhaal. Na het derde en laatste deel las ik nog het spannende boekenweek schenk Barst over een meisje die meedoet aan een talentenjacht en een geheim met zich mee draagt. Aangezien je al aan het begin weet wat er is gebeurt, wordt het verhaal niet echt spannend en weet je al hoe het zit en wie wat deed, waardoor ik het een magere twee sterren gaf.

Door vermoeidheid van het lezen in Gejaagd door de wind, ben ik maar even blijven hangen in de dunnere boeken. Zo las ik vervolgens Het dagboek over een man en een vrouw die hij altijd lief heeft sinds de zomer periode die zij samen waren op jonge leeftijd. Door familie en oorlog zien ze elkaar pas weer 14 jaar later, maar de liefde bestaat nog steeds. Erg mooi, beeldend, verhaal en wil van deze schrijver dan ook meer gaan lezen, daarom gaf ik het ook een vier sterren.

Na al die romantiek, even een uitstapje naar jeugdige fantasie met De avonturen van Alice en ik wou dit boek al jaren geleden lezen, het was wat lastig om een eigen beeld te hebben doordat ik de tekenfilm van Disney had gezien. He verhaal van Alice zijn twee boeken, maar de film is een mix van deze twee en maakt het een totaal ander verhaal. Ondanks alles enorm genoten van beide boeken, die in een bundel zitten, en gaf het dan ook vier sterren.

Als afsluiter van deze maand las ik het boek Sneeuwklokjes in Moskou en meer omdat ik deze als eerste tegen kwam die paste bij een categorie voor de HRC. De achterkant van het boek vertelde me dat het nog een redelijk spannend verhaal kon worden, maar het is zo langzaam en saai. Er staat op de voorkant dat het een literaire thriller is, het is eigenlijk een autobiografisch roman verteld door een man aan iemand over zijn tijd in Moskou. Waar hij twee meisje heeft ontmoet, verliefd is op een daarvan en die meisjes zijn alleen niet zo zoals hij denkt. Hij wordt dan ook in iets meegezogen waar hij later enorm spijt van heeft. Er is geen spanning, geen detective achtige verhaal, eigenlijk niets om het als literaire thriller te worden bestempeld. Ik gaf het het een magere twee sterren.

Om de nieuwe maand goed te starten ben ik dan ook begonnen in de niwue nummer een van de Hebban top 1000, namelijk Ik ben pelgrim en zit er al goed in. Dus ga snel weer verder lezen.

Reacties op: Gelezen in Februari