Blogpost: Louise

Gelezen in juli 2019

01-08-2019 door Louise 1 reactie
YES het is zomer(vakantie). Even geen school en stage maar lekker vrij en kijken per dag wat je doet. Natuurlijk hoort lekker lang lezen op het strand/balkon/tuin hier ook bij :). Ik heb deze maand maar liefst vijf boeken gelezen. Ik heb goede boeken gelezen, maar helaas vielen er ook een paar tegen. 

75aa4a7210df453876ca7a93fef6b6ad.jpgSanta Montefiore - De dochter van de imker 
1937. De jonge Grace Hamblin trouwt met haar jeugdliefde Freddie, maar intussen koestert ze heimelijk een vurige liefde voor een knappe aristocraat van wie ze weet dat hij nooit van haar zal zijn. Als Freddie acht jaar later uit de oorlog terugkeert als een gebroken man die bovendien een groot geheim met zich meedraagt, loopt het huwelijk stuk.1973. Trixie Valentine is verliefd op Jasper, zanger van een Britse rockband die de zomer doorbrengt op het kleine eilandje bij de kust van Cape Cod waar Trixie is opgegroeid. Gefrustreerd door haar beschermde, geïsoleerde jeugd vat Trixie het plan op er na de zomer vandoor te gaan met haar geliefde. Ze wil niet zo worden als haar moeder Grace. Ze snapt niets van haar moeders obsessie met bijen en verlangt naar een groots en meeslepend leven. Tot ze erachter komt dat de zwijgzame Grace een pijnlijk verleden met zich meedraagt. 

Ik heb een klein beetje een haat-liefdeverhouding met de boeken van Santa Montefiore. Vaak vind ik de boeken wel leuk, maar te zoet sappig. De levens waar Sante Montefiore over schrijft zijn intrigerend en kan ik echt in meeleven. Maar vaak hebben de verhalen een zoetsappig randje, waarin alles toch goed komt - in mijn ogen - op een onrealistiche manier. Zo ook weer in dit verhaal. Ik heb heel erg genoten om te lezen over de levens van Grace en haar dochter Trixie. Hoe Grace zich verliest in de liefde en hoe jaren later de geschiedenis zich herhaalt bij haar dochter, meer dan ze beiden denken. Het einde was dus alleen weer te zoetsappig. Het was goed zoals het was, maar in een epiloog werd het toch weer verpest voor mij. Echt heel erg zonde! 


95e0c8079c3274664dc5c57e89818656.jpgKathryn Strockett - Een keukenmeidenroman 
Het is de jaren zestig in Jacksonville, Mississippi. Aan zwarte vrouwen wordt wel de opvoeding van blanke kinderen toevertrouwd, maar niet het poetsen van het tafelzilver. Drie vrouwen zijn het allesbepalende racisme meer dan zat en besluiten dat de verschillen tussen hen minder belangrijk zijn dan de overeenkomsten. 

Ik heb de film heel vaak gezien en elke keer was ik er weer van onder de indruk. Gek genoeg had ik het idee dat het boek lezen daarom niet nodig was. Maar wat ben ik blij dat ik het dan toch gedaan heb. Ook van het boek was ik even stil. En wat er nou voor zorgde dat ik er stil van ben, kan ik niet zeggen. Natuurlijk is het onderwerp rassenscheiding al indrukwekkend genoeg. Maar de manier waarop er over geschreven wordt, vind ik ook bijzonder. Er zit zoveel humor in het boek, dat een zwaar onderwerp als rassenscheiding bijna luchtig wordt. 

14779bcd8305b14e2cd77e656e51ee6a.jpgSuzanne Vermeer - Het paradijs 
De zoon (Mark) van Liza Roozenboom is in Griekeland samen met zijn beste vriend om vrijwilligerswerk te doen in een vluchtelingenkamp. Na het vrijwilligerswerk blijven de twee jongens nog even op Griekeland om een beetje rond te reizen. Liza wordt ongerust als ze lang niks meer hoort van Mark. Ze heeft een naar onderbuik gevoel. Liza reist af naar Griekenland, op zoek naar antwoorden, maar de plaatselijke politie probeert de zaak in de doofpot te stoppen. Met behulp van de enige persoon die haar wel gelooft gaat ze op onderzoek uit. Maar echt antwoorden krijgt ze niet. Een jaar later wordt er een lugubere vondst wordt gedaan. Is er een verband met Marks verdwijning?

Ik heb veel gehoord van Suzanne Vermeer maar nooit iets gelezen van haar. Tot mijn verbazing heeft ze al heel wat boeken geschreven. Ik besloot om voor 'het paradijs' te gaan omdat ik een zonnig Grieks eiland wel vond passen bij de zomerse hitte van afgelopen weken. En ik ben om. Het boek leest makkelijk weg en echt perfect voor even tussendoor. Het verhaal is niet te ingewikkeld, maar toch spannend. Geen literatuur hoogstaandje maar wel perfect om even lekker te ontsapnnen. 


C7e8c1c7d6b4c9aa9cddcca16b8e0d9cf.jpgeleste Ng - kleine brandjes overal
In Shaker Heights, een rustige, progressieve plaats in Cleveland, is alles minutieus gepland. Van de lay-out van de straten tot de kleur van de huizen en de succesvolle levens van de bewoners Niemand belichaamt deze principes beter dan Elena Richardson. Totdat Mia Warren, kunstenaar en alleenstaande moeder, en haar puberdochter Pearl niet alleen een huis van de Richardsons huren, maar ook een belangrijk onderdeel van de familie worden. Wanneer vrienden van de Richardsons in een lastige voogdijzaak belanden, komen Mia en Elena lijnrecht tegenover elkaar te staan. Elena vertrouwt Mia en haar motieven niet en is vastberaden om de geheimen uit Mia’s verleden op te rakelen. Maar haar obsessie komt haar duur te staan.

Toen ik de achterflap van dit boek las, was ik gelijk nieuwsgierig. Ik was benieuwd naar de perfecte stad en de levens van de mensen hierin. Achtergronden van de personages worden uitgebreid beschreven. Zo leer je de personages echt kennen. Het thema in dit boek is ouderschap en dan vooral moederschap. De liefde van een moeder voor haar kinderen. En daar heb ik nog geen ervaring mee. Het verhaal was dan wel boeiend om te lezen, maar voelde voor mij toch een beetje als een ver-van-mijn-bed-show. Ik kan mij wel iets bij voorstellen, maar is denk dat je dit boek heel anders leest als je zelf moeder bent. Dus ik kon mij niet zo goed inleven in het verhaal en kwam hierdoor er ook niet echt goed in. Wat niet weg neemt dat ik wel merk dat het een goed boek is. Het gaat echt een beetje de verdieping is en heeft een prettige schrijfstijl vind ik. 

Jenny Colgan - Het eindeloze strand ec804a3276191f3a74fb54dc2fbc0858.jpg
Het verhaal van Mure en haar inwoners gaat weer verder. Hier runt Flora haar Café Zon & Zee aan de kade bij de haven. Het is een geliefde plek voor toeristen (heerlijk eten) en bewoners (de laatste nieuwtjes). Maar Flora maakt zich zorgen. Haar vriend Joel is geweldig, maar hij gedraagt zich opeens afstandelijk, en niet alleen omdat hij regelmatig in New York is voor zijn werk. Flora’s beste vriendin Lorna is in stilte verliefd op de lokale huisarts, Saif, die gevlucht is uit Syrië. Schokkend nieuws zal zijn leven – en dat van Lorna – veranderen. 

Vorige zomer heb ik zo erg genoten van Café Zon & Zee. Ik moet dus met pijn in mijn hart zeggen dat ik dit boek tegen vond vallen. Het verhaal gaat inderdaad verder en je leest hoe het verder gaat met Flora en Joel, maar ook met haar broers, de boederij, het hotel. Hier heb ik heel erg van genoten. Maar ook heeft dit boek een nieuw personage: Saif, een syrische vluchting. Om heel eerlijk te zijn vind ik dit heel erg jammer. Wat ik zo leuk vond aan Café Zon & Zee was dat het echt voelde als een idyllische plek ver van de werkelijkheid. Door in dit boek Saif toe te voegen komt het verhaal opeens zo dicht naar de werkelijkheid. Niet dat ik dit niet intressant vind, maar vind dit gewoon niet het boek hiervoor. Ik had veel liever op die idyllische plek willen blijven. 


Reacties op: Gelezen in juli 2019