Debbie (Hebban Crew) Hebban Crew

Blogpost: Debbie (Hebban Crew)

Het vergeten boek van Debbie

Vergeten Boeken zijn boeken die je ooit aangeschaft hebt en 'vergeten' bent te lezen. 'Vergeten te lezen' is eigenlijk een wat gekke term, want vergeten te lezen doe ik niks. Het is allemaal een kwestie van storende factoren, zoals werk, slaap en het huishouden. Kijkend naar de lange, lange rijen boeken in de boekenwand verlang ik er hevig naar werk, slaap en het huishouden juist te vergeten, maar die nare dingen dringen voor, roepen om het hardst en zijn gewoon een stel rotzakkies. Dan werk je opnieuw een dag, slaap je alwéér acht uur weg en slinger je vieze en schone was in de rondte (ik lieg hier overigens vreselijk, want mijn vriend, ene Martijn, doet het meest in het huishouden, ik werk en slaap vooral).

Een blog schrijven over Vergeten Boeken vind ik dus wat lastig. Zijn het de boeken van geliefde auteurs, zoals Robin Hobb of Neil Gaiman die ik nog moet lezen? Jawel, dat kan, die staan in de eindeloze rij van 'Wil ik lezen', maar ze zijn niet echt vergeten. Zijn het dan de vervolgdelen in reeksen waar ik zo veel plezier in heb gehad? Denk aan het tiende deel in Rad des Tijds van Robert Jordan, een tweede deel in de Chaos-trilogie van Patrick Ness of Winds of Winter, het zesde boek in aSoIaF van George R.R. Martin (oh, pardon, dat boek is de auteur vergeten, niet ik). Zijn het mijn guilty pleasures, de urban fantasy/kick ass ladies-series waar ik nog vele delen van heb te gaan? Of misschien de vele, vele boeken die ik aangeschaft heb, omdat ik zo enthousiast werd van een flaptekst, een blurb, een cover of een recensie? Nee, ik kan van dit alles niet zeggen dat het echt Vergeten Boeken zijn.

Ik heb echter wel, in een hoek van de woonkamer, een stapeltje écht Vergeten Boeken. Boeken die ik zó vergeten ben dat ik ze opnieuw aangeschaft heb. Ze staan dus dubbel in mijn kast en ik heb ze nóg niet gelezen. Dat is wel het ultieme Vergeten. Het zijn zeven arme zieltjes. Een blog schrijven over mijn Vergeten Boeken is één ding, maar ik vind dat ik er dan ook echt eens eentje moet weglezen. Wat heb je anders aan de Week van het Vergeten Boek? Nu was in 2016 mijn vergeten boek het vreemde S. van J.J. Abrams en Doug Dorst. Dat is nog immer ongelezen. Dat toont aan dat ik een stok achter de deur nodig heb, meer dan alleen mijn eigen intentie (want die sucks kennelijk). En wat moet ik bovendien met twee exemplaren van diezelfde Vergeten Boeken?

Hieronder staan mijn zeven zó Vergeten Boeken dat ik er twee exemplaren van heb. En mijn stok achter de deur gaat een van jullie zijn. Ik daag iedereen uit onder deze blog één titel uit mijn lijstje te noemen en te vertellen waarom je dat boek graag wilt lezen. Ik kies er een lezer uit en stuur die mijn dubbele exemplaar op en dan gaan we voor het einde van het jaar samen een Boekenpraat maken.

Debbie's Vergeten Boeken:

Chris Adrian - A Better Angel (literaire fantasyverhalenbundel, 225 bladzijden, paperback): The stories in A Better Angel describe the terrain of human suffering - illness, regret, mourning, sympathy - in the most unusual of ways. In 'Stab,' a bereaved twin starts a friendship with a homicidal fifth grader in the hope that she can somehow lead him back to his dead brother. In 'Why Antichrist?' a boy tries to contact the spirit of his dead father and finds himself talking to the Devil instead. In the remarkable title story, a ne'er do well pediatrician returns home to take care of his dying father, all the while under the scrutiny of an easily-disappointed heavenly agent.

Edward Carey
- Heap House (Young Adult, 400 bladzijden, paperback): Clod is an Iremonger. He lives in the Heaps, a vast sea of lost and discarded items collected from all over London. At the centre is Heap House, a puzzle of houses, castles, homes and mysteries reclaimed from the city and built into a living maze of staircases and scurrying rats.

Stephen King - The Bazaar of Bad Dreams (thriller/verhalenbundel, 500 bladzijden, pocket): A generous collection of thrilling stories - some brand new, some published in magazines, all entirely brilliant and assembled in one book for the first time - with a wonderful bonus: in addition to his introduction to the whole collection, King gives readers a fascinating introduction to each story with autobiographical comments on their origins and motivation...

Celine Kiernan - The Poison Throne (YA Fantasy, 470 bladzijden, pocket): When young Wynter Moorehawke returns to court with her dying father, but she finds her old home shadowed with fear. The king has become a violent despot, terrorizing those he once loved. His son and heir Alberon has fled into exile and now there are whispers everywhere of rebellion. Meanwhile, Alberon's half-brother Razi has been elevated to his throne. He struggles to meet his King's demands while remaining loyal to his beloved brother and to his friend-Wynter.

Adam Roberts
- Bete (SFF-roman, 300 bladzijden, paperback): An ISLAND OF DR MOREAU for the 21st century. An SF novel that draws in the never more timely issues of Artificial Intelligence and our relationship with the natural world. A man is about to kill a cow. He discusses life and death and his right to kill with the compliant animal. He begins to suspect he may be about to commit murder. But kills anyway... It began when the animal rights movement injected domestic animals with artificial intelligences in a bid to have the status of animals realigned by the international court of human rights. But what is an animal that can talk? Where does its intelligence end at its machine intelligence begin? And where might its soul reside?

Robert Repino
- Mort(e) (SFF-roman, 350 bladzijden, hardcover): The “war with no name” has begun, with human extinction as its goal. The instigator of this war is the Colony, a race of intelligent ants who, for thousands of years, have been silently building an army that would forever eradicate the destructive, oppressive humans. Under the Colony's watchful eye, this utopia will be free of the humans' penchant for violence, exploitation and religious superstition. As a final step in the war effort, the Colony uses its strange technology to transform the surface animals into high-functioning two-legged beings who rise up to kill their masters.

George Saunders
- Tenth of December (literaire verhalenbundel, 250 bladzijden, paperback): George Saunders's most wryly hilarious and disturbing collection yet, Tenth of December illuminates human experience and explores figures lost in a labyrinth of troubling preoccupations. A family member recollects a backyard pole dressed for all occasions; Jeff faces horrifying ultimatums and the prospect of DarkenfloxxTM in some unusual drug trials; and Al Roosten hides his own internal monologue behind a winning smile that he hopes will make him popular. With dark visions of the future riffing against ghosts of the past and the ever-settling present, this collection sings with astonishing charm and intensity.

De voorwaarden:
Het zijn allemaal Engelstalige boeken en ongelezen (duh), maar een enkeling heeft van het lange wachten wel een kleurtje gekregen. De lezer die ik uitkies om samen een Boekenpraat te doen wordt door mij gemaild voor zijn/haar postadres en het boek wordt op mijn kosten opgestuurd (binnen NL/BE). Reageer je hieronder met een titel en motivatie, dan ga je automatisch de voorwaarde aan het boek voor 10 december te hebben uitgelezen en samen met mij een Boekenpraat te maken (dat zal in de vorm van een kleine mailwisseling zijn). Ook stuur je een foto van jezelf mee, voor in de banner van de Boekenpraat. Iedereen mag reageren, Crew, VIPs, recensenten, lezers, al jaren lid van Hebban, nog maar net lid van Hebban. Iedereen!

Help jij me mijn Vergeten Boeken minder te vergeten?

Lees ook:

  • Het vergeten boek van Lindy: 'Op zoek naar De Enige Echte, Dat Ene Boek dat mijn aandacht verdiende.'
  • Het vergeten boek van Aimee: 'Als ik visite krijg spreek ik ze de halve avond niet, omdat ze m’n boeken staan te bekijken.'
  • Het vergeten boek van Anouk: 'Zo'n boekenstapel ligt daar dan op je te wachten, eerst nog hoopvol en daarna verwijtend.'
  • Het vergeten boek van Sander: 'Mijn vader zei altijd: als je alles moet onthouden, heb je een groter hoofd nodig.'
  • Het vergeten boek van Martijn: 'Zó dik, zúlke kleine lettertjes...'

Reacties op: Het vergeten boek van Debbie

Gesponsorde boeken