Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    astridhabraken Auteur

Blogpost: astridhabraken

Ik vertrouw je tot vandaag: aangrijpend en beklemmend

 ‘Alle grote Nederlandse schrijvers hebben minstens een roman over de Tweede Wereld Oorlog geschreven.’ Wie het precies zei weet ik niet meer, ik denk een studiegenoot van de opleiding Nederlandse Taal en Letterkunde. Wat ik wel weet, is dat ik inderdaad veel boeken las die speelden tijdens die oorlog. En dat ik het idee had dat ik vanuit alle perspectieven wel eens een boek had gelezen. Tot ik ‘Ik vertrouw je tot vandaag’ ging lezen. Een boek geschreven door de dochter van een oorlogsslachtoffer. Waarin ze niet alleen over haar vader vertelt, maar ook over hoe ze zelf opgroeit. En over hoe ze haar vader na zijn overlijden beter leert kennen en begrijpen. 

‘Ik vertrouw je tot vandaag’: biografie van een oorlogsslachtoffer
De vader van Joyce beleeft tijdens de oorlog verschrikkelijke momenten als hij van het weeshuis in Den Haag op transport wordt gesteld naar een werkkamp in Ludwigshafen. Hij weet te ontsnappen en duikt onder in Den Haag. Maar hij wordt verraden en komt terecht in Kamp Amersfoort, waar hij verschrikkelijk wordt behandeld. Na enige tijd wordt hij opnieuw op transport gesteld, nu naar een gevangenkamp bij een luchthaven. Nadat de Duitsers verslagen zijn, laten de bewakers de gevangen vrij. De vader van Joyce weet terug te keren naar Nederland, waar hij ruim twee jaar in een sanatorium in de buurt van Zutphen verblijft.

Herbelevingen maken zijn leven tot een lijdensweg
Zijn hele leven lang heeft de vader van Joyce last van herbelevingen van de gebeurtenissen tijdens de oorlog. Ook na het ontslag uit het sanatorium houdt hij een slechte gezondheid. Zo goed en zo kwaad als het kan, weet hij een leven op te bouwen. Hij reist veel en ver en tijdens de reizen handelt hij in van alles en nog niets. Iets waar Joyce moeite mee heeft en wat haar ook bang maakt: wat als haar vader betrapt wordt?  Op latere leeftijd krijgt hij chronische lymfatische leukemie. In eerste instantie is hier nog mee te leven, langdurige chemotherapie wordt afgewisseld met maanden waarin het goed gaat en hij toch nog op reis kan. Op het moment dat hij nog verder achteruit gaat, besluit hij dat het genoeg is: hij wil niet meer leven en kiest voor euthanasie.

Lees verder op mijn site

Reacties op: Ik vertrouw je tot vandaag: aangrijpend en beklemmend

Ik vertrouw je tot vandaag - Joyce de Bos Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners