Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Eus Wijnhoven

Je bent gek!

14-01-2021 door Eus Wijnhoven 22 reacties
In oktober 2020 ben ik een eigen uitgeverijtje begonnen, Uitgeverij GiST. Voor iedereen, maar door schrijvers met levenservaring, oftewel 50-plussers die ik een kans geef te debuteren. Geen POD-boekjes, maar volwaardige producten, verzorgd door partijen waar ook de bekende literaire uitgeverijen hun boeken laten drukken. De eerste lockdown lag nog vers in het geheugen, uitgeverijen stelden verschijningsdata uit en schrapten zelfs titels. De tweede lockdown was onafwendbaar. "Je bent gek," reageerde mijn omgeving dan ook.

De eerste titel - Over voetbal gesproken - is op 9 oktober verschenen. We hadden al een aantal presentaties geagendeerd bij voetbalverenigingen, de zogenaamde topamateurs. Via die kanalen wilde ik proberen zo'n 500 exemplaren te slijten. De korting voor de boekhandel (42%) stop je in eigen zak, bovendien zijn de opslagkosten bij het Centraal Boekhuis lager als je een voorraad thuis bewaart. Het liep anders. De week na verschijning van het boek moesten de voetbalverenigingen sluiten. Sowieso waren boekhandels huiverig met hun inkopen, en als debutant bij een nieuwe uitgeverij zijn je kansen dan helemaal klein. Dan maakt het echt niet uit dat Hans Kraay jr het voorwoord heeft geschreven.
Ideale marketing dacht ik: een aantal voetbaltijdschriften en sportjournalisten aanschrijven. Dan stuur je - hoe dom - recensie-exemplaren naar de verschillende redacties, op persoonsnaam. Even vergeten dat die redacties grotendeels zijn verlaten: men werkt vanuit huis! Verbazingwekkend genoeg zijn er enkele recensies verschenen, onder andere in Voetbal International nadat ik het thuisadres van de recensent had gevonden. En uiteindelijk tot dusverre toch 220 exemplaren verkocht. Vanmorgen werd tijdens het nieuws aangekondigd dat uitgeverijen wederom verschijning van nieuwe titels uitstellen. Ondertussen zijn we bij GiST hard aan het werk met onze tweede titel: Retour Parijs, door Anne Teunis. Dat moet voor moederdag verschijnen. Via hebban zullen we de roman op verschillende manieren onder de aandacht brengen. Ongeacht de omstandigheden gaan we door volgens planning, als een Don Quichotte richting windmolens. En reken maar dat we genieten van de reis!

Toen mijn vrienden en kennissen uit het boekenvak dit vernamen, zeiden ze: "Je bent echt gek." Het zal wel, maar we hebben in ieder geval al maanden van deze achtbaan genoten!New mailCopy

Reacties op: Je bent gek!

Over voetbal gesproken - Theo Uphus Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners