Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Jolande

Jolande is alles

05-10-2022 door Jolande 19 reacties
Wat betekent diversiteit voor jou?

Deze vraag stellen en erover nadenken blijkt op zich al een interessante bezigheid. Als diversiteit betekent dat je niet alleen maar boeken van hetero, witte mannen leest dan ben ik heel divers bezig, want ik lees veel meer van vrouwelijke dan van mannelijke schrijvers. In mijn leesjaar tot nu werd bijna 75% geschreven door een vrouw. Die verhouding is alleen niet per se ontstaan doordat ik bewust divers wil lezen. Ik ben zelf vrouw en boeken die door vrouwen geschreven zijn, blijken mij over het algemeen gewoon meer aan te spreken. De vraag die bij mij opkomt is dan ook of ik niet juist divers zou lezen als ik die boeken van vrouwelijke schrijvers eens wat meer links zou laten liggen en door middel van het lezen van een boek door een mannelijke auteur mij in de belevingswereld van “de man” (voor zover die bestaat) zou verplaatsen.
Voor mij betekent diversiteit in de literatuur namelijk vooral het lezen van boeken van auteurs en over onderwerpen die wat verder van mijn eigen belevingswereld afstaan. En hierbij denk ik dan niet alleen aan geslacht of culturele achtergrond, maar ook aan opvoeding, geloofsovertuiging, (mentale) gezondheidstoestand of het milieu waarin iemand is opgegroeid.


Hoe belangrijk vind jij diversiteit in en om boeken?

Divers lezen komt bij mij niet voort uit een verlangen naar meer diversiteit, maar uit een soort nieuwsgierigheid en leergierigheid. Ik ben mij er zeer van bewust dat ik als witte, hoogopgeleide vrouw die nog nooit armoede heeft gekend een zeer bevoorrecht mens ben. Door te lezen over mensen met een achtergrond die niet lijkt op die van mij leer ik op een andere manier naar dingen te kijken en dat vind ik een zeer verrijkende ervaring. Keuzes die ik op het eerste gezicht niet kan begrijpen, worden inzichtelijker door mij te verdiepen in de ander. Bovenal vind ik de mens in al zijn diversiteit een heel interessant wezen, waar ik graag over lees.
In mijn ideale wereld zou diversiteit geen issue meer hoeven te zijn, maar helaas is het nog steeds zo dat bepaalde mensen makkelijker iets kunnen bereiken dan een ander en dat er sprake is van ongelijkheid.  Meer aandacht voor boeken van schrijvers van verschillende culturen en achtergronden brengt hopelijk met zich mee dat deze boeken ook vaker gelezen worden, zodat bij meer mensen het inzicht komt dat de overeenkomsten tussen personen groter zijn dan de verschillen. Uiteindelijk zijn we immers allemaal mens.  

Hoe divers is jouw Gelezen-plank?

Tot voor kort las ik voornamelijk in het Engels. Binnen dit taalgebied is het vrij gemakkelijk een rijkdom aan verschillende culturele achtergronden te lezen. Zonder dat het een bewuste keuze was voor diversiteit vonden schrijvers als Monica Ali, Leila Aboulela, Andrea Levy, Mohsin Hamid, Chimamandi Ngozi Adichie en Etaf Rum hun weg naar mijn boekenkast. Simpelweg omdat de inhoud van hun boeken mij aanspreekt.
Verder staat er in mijn boekenkast om dezelfde reden – de onderwerpkeuze en de manier van schrijven die mij aanspreken – veel meer werk van vrouwelijke schrijvers dan van mannelijke. Ik ben nog niet zo lang lid van Hebban, dus op mijn gelezen plank staat nog niet zoveel als bij anderen, maar ook hier staan verschillende titels van schrijvers met een niet-westerse achtergrond. Bovendien kwamen er onder andere boeken voorbij over mannen van boven de 50, kinderen die in armoede opgroeien, de liefde tussen twee jongens, eerwraak… Kortom, perspectieven die niet het mijne zijn en onderwerpen die voor mij geen dagelijkse kost zijn. Ook diversiteit, dus. 

Zou je diverser willen lezen en waarom (niet)?
Diverser lezen als doel op zich streef ik niet na. Wel vind ik het altijd interessant om mijn horizon te verbreden. De opmerking van Debbie in het artikel op Hebban dat zij meer auteurs van kleur zou willen lezen in oorspronkelijk Nederlands triggerde mij. Dat leek mij namelijk ook best een goed idee, maar ik ben niet zo bekend met wie die schrijvers dan zouden zijn. Daarom vroeg ik hierover een boekentipper aan. 
Sinds dit jaar ben ik namelijk wat meer in de eigen taal aan het lezen en door een overweldigend aantal reacties op mijn boekentipper heb ik kennis gemaakt met een heleboel Nederlandse auteurs die mij nog niet bekend waren. Dit heeft mij heel veel mooie uren leesplezier opgeleverd. Ik hoop nu nog weer een nieuwe rijkdom aan boeken te ontdekken door middel van deze vraag aan de experts van hebban. 


Wat zou je willen veranderen aan je leesgewoonten op dit gebied en hoe zou je dat kunnen doen?
Ik zou niet specifiek iets willen veranderen. Ik hoop met een open en nieuwsgierige blik naar de wereld te mogen blijven kijken en zo vanzelf een diversiteit aan boeken op mijn pad te vinden. 

Reacties op: Jolande is alles

A woman is no man - Etaf Rum Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners