Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Blogpost: Katrien Baert

Leeslijst 2018

07-01-2018 door Katrien Baert 13 reacties
9534f64733b8b00ce751a21686193015.jpg
















Hè hè hier zijn we dan.  Een blog? hoe gaat dat in zijn werk? wat moet ik daar in Gods naam vertellen.  Door de leeslijst 2018 te lezen van Nathalie B heb ik tegen mezelf gezegd: "komaan, trek je sterke schoenen aan en begin eraan.  Je ziet wel hoever je ermee geraakt.  Wellicht zal deze blog enkel inhouden wat ik lees en net zoals Nathalie, mijn leeslijst 2018 bijhouden.  Ik weet het, het is plagiaat de manier waarop ik het ga doen, maar misschien komen er gaandeweg toch wel wijzigen, zodat het uiteindelijk toch een eigen look en lijst wordt.  

Veel heb ik nog te leren.  Hoe verander ik het lettertype? Hoe plaats ik een foto en als het dan lukt, hoe moet ik mijn tekst eronder krijgen? Hoe kan ik ingesprongen alinea's maken? Hoe plaats ik emoticoms? Nu is dit een tekst die gewoon doorloopt en dat is saai om te lezen.  De opsmuk zal dusdoende voor later zijn eens ik weet hoe het allemaal moet.
 
Het eerste boek voor 2018, begonnen op 01/01/2018, is "de acht bergen" van Paolo Cognetti. De eerste zin van de proloog "Mijn vader had in de bergen zo zijn eigen manier van wandelen", zette de toon in. Deze eerste zin gaf de schrijfstijl aan en het zat goed.  Ik had onmiddellijk de klik gemaakt.  Dit wou ik toch efkes meegeven.  Ik ga niet alleen een lijst opstellen ik ga ook proberen er af en toe eens iets anders in te plaatsen.  Ik heb alvast de start gemaakt!

Januari

1. De acht bergen - Paolo Cognetti - een boek met een getal in de titel - Italië - Boek van de maand bij DWDD - Nederlands - 4*
2. De onschuldigen - Harlan Coben - thriller - Amerika - Nederlands - 3*
3. Dwaalspoor - Pjotr Vreeswijk - we gaan van Brussel naar New York om te vervolgen naar Teheran, Barcelona via Parijs naar Irkutsk-             Krasnoyarsk om te vervolgen naar Italië, kortom een kleine wereldreis - Nederlands - 4*
4. Het vreemde meisje - Maria Boonzaaijer - roman - liefde en misbruik  - Rusland/Nederland - Nederlands - 4*
5. De moord op Commendatore - Haruki Murakami - Nederlands - 4*

Na maanden afwezigheid door een grote leesdip begin ik stilaan terug op dreef te komen. 

Augustus

6. Het smelt - Lize Spit - een boek dat al lang op mijn te lezen boekenplank stond.  Jammer, ik had beter een ander boek gelezen, het boek       kon mij echt niet bekoren en de gebeurtissen lijken zeer onrealistisch - Nederlands - 2*

September

7. Merg - Tine Bergen - Nederlands - 3*
8. De liefde - Camille Laurens - Nederlands - 2* 
9. Het onweer - Selva Almada - Nederlands - 2*
10. Tot ziens daarboven - Pierre Lemaitre - Nederlands - 3*

Oktober


11. Wie de wolf vreest - Karin Fossum - Nederlands - 2*  
12. Juliette of het geluk van boeken - Christine Féret-Fleury - 3*  
13. Het perfecte meisje - Anja Feliers - Nederlands - 4*  Deze auteur heeft bij mij een beentje voor.  Vraag mij niet hoe dit komt, want ik            kan daar geen zinnig antwoord op geven.  Na het lezen van haar debuut voor volwassenen was ik verliefd op haar schrijfstijl en dat ben        ik nog steeds.
14.  De mensengenezer - Koen Peeters - 3*

November
 
15. Overal vogelzang - Evy Wild - Nederlands - 2*
16. Later - Rosamund Lupton - Nederlands - 2*
17. Salami - Rudy Soetewey - Nederlands - 4*

December

18. De stille kracht - Louis Couperus - 4* - gelezen in een leesclub
19. Villa des roses - Willem Elsschot - 5* - gelezen in een leesclub
20. Scherven - Bart Debbaut - 3*
21. De jongen bij de moefti - Filipp Plompen - 4* - Dit boek had ik gekocht door de titel waar ik heel nieuwsgierig naar was en ik moet                toegeven dat het best wel een leuk en goed boek vind.  Ik kan dit wel aanbevelen om eens iets luchtigs te lezen die toch wel een                  inhoud heeft. 
22. Het geluid van de stilte - Filip Plompen - 4*  Een boek over pesten die toch wel aangrijpt.
23.  Het dwaallicht - Willem Elsschot - 5* - gelezen in een leesclub

Dit jaar heb ik afgesloten met goeie boeken.  Na een heel slechte start voor 2018 lijk ik mij te hebben herpakt en is het  terug al boek dat rond mij hangt, ligt, en staat en waar ik er terug de mond van vol heb.  Ik hoop dat 2019 beter loopt en ook dat ik terug kan deelnemen aan meerder leesclubs.  Dit geeft altijd wel een meerwaarde aan het boek.  Je leert op een andere manier lezen en ik voel mij daar goed bij.

Ook het bijwonen van boekpresentaties, voorstellingen en lezingen zijn altijd leuk en daar pik ik ook telkens wel iets op.  Desondanks ik van West-Vlaanderen ben, ben ik heel regelmatig te zien bij presentaties en lezingen in Antwerpen.  De stad die ik zie als mijn vakantiestad en waar ik altijd met de glimlach naartoe reis. 

Door hier op Hebban actief te zijn, leer ik hier dagelijks iets bij en wat ik fantastisch vind, is dat je medelezers ontmoet bij verschillende leesclubs en dat geeft toch een soort verbondenheid.  Dit is een soort van vriendschap die wordt opgebouwd zonder de mensen fysiek te kennen, alhoewel ik er toch al twee heb ontmoet.  Met Nathalie Brouwers ga ik regelmatig op stap.  Zij is iemand die mij hier op Hebban heeft meegetrokken, die mij heeft geleerd hoe ik moest lezen en nog tal van belangrijke en leuke dingen.  Ik kijk dan ook wel op naar haar, haar kennis en gedrevenheid hier op Hebban bewonder ik.  Ook naar andere mensen kijk ik op en probeer ik iets te leren.  Een medelezer heb ik mogen ontmoeten op "Russische stemmen" te Mechelen.  Haar naam ga ik hier niet vermelden, omdat ik niet weet of het kan en of ze dit ok vindt. 

Het ontmoeten van auteurs geeft ook een grote meerwaarde aan de boeken.  Op die manier leer je de schrijver lezen, snap je soms meer van de schrijfwijze die wordt gehanteerd en veelal maakt dit dat het boek gemakkelijker of vlotter leest. 

Ik kan dan ook 2018 afsluiten met een goed gevoel en ik ga proberen dit verder te zetten in 2019.








Reacties op: Leeslijst 2018