Blogpost: Lieve van looy

Mijn ontdekkingsreis in de elfenwereld

Elfen brengen ons terug naar de magie van onze kindertijd, een magie die we als volwassene allemaal vergeten zijn maar die toch zo dichtbij is. Als kind hield ik van fantasiespelen met mijn poppen of lego en toneelspelen met mijn vriendinnetjes, maar lezen daar was ik niet geduldig genoeg voor.Ik zat veel in mijn hoofd, teveel prikkels, gedachten en gevoelens die ik naar mijn gevoel niet voldoende kon delen in mijn omgeving.Het zorgde ervoor dat ik me niet altijd begrepen voelde en weinig rust vond. Ik was snel afgeleid waardoor ik mij moeilijk kon concentreren, dit uitte zich ook op school.Wanneer iets mij niet boeide kon ik mijn aandacht er niet bijhouden. Dit gaf als resultaat dat ik ook niet bijzonder hoge resultaten haalde op school. Ik vraag me soms af of het traditionele onderwijsysteem wel iets voor mij was.Maar goed het waren toen andere tijden, er werd nog niet veel gesproken over Steiner of Freinet.

Toen ik 14 was kwam ik voor het eerst in aanraking met een boek over elfen. Het boek heette "de elfen" beschreven en geïllustreerd door Brian Froud en Alan Lee. Het was kerst en mijn nonkel had dit boek gekocht voor mijn grootmoeder. Ik herinner mij dat ik enorm veel interesse had voor dit boek. Mijn nonkel had op de voorpagina geschreven: "Fantasie is de sleutel tot het besef, dat er, buiten hetgeen we zien en voelen er een veel grotere wereld bestaat, één van inzien en aanvoelen, één die het verstand te boven gaat." Deze woorden deden me nadenken en telkens als ik bij mijn grootmoeder was, betrapte ik me erop dat ik dit boek telkens wilde lezen. De verhalen, de illustraties, ik herinner me dat ik me helemaal niet onderdompelen in deze magische wereld.

Zes jaar later ontdekte ik J.R.R. Tolkien, de vader van de moderne fantasyliteratuur. In 2001 speelde ze in de bioscoop de film "Lord of te rings" het eerste deel van de trilogie "fellowship of the ring". Ik herinner mij dat deze film me weer helemaal meesleepte in de wereld van de Midden-aarde met zijn hobbits, elfen, dwergen en orken, wat had ik er graag zelf rondgelopen. Wanneer ik deze film zag vergat ik helemaal de realiteit, het was pure ontspanning voor mij. Ik was helemaal fan van deze film nadat ik "two towers" en "return of the king" had gezien.
Ik was gefascineerd door de elfen zoals Legolas, Galadriel, Arwen en zoveel anderen elfen, de eerste levensvormen op midden-aarde die een heilig respect hadden voor de natuur. 

Het geloof in natuurwezens zoals elven en kabouters vindt zijn oorsprong in de Noordse en Germaanse mythologie. Het woord 'elf' is afgeleid van het Ijslandse alfar dat duizend jaar geleden al voorkwam in gedichten van de vikingen. Nu nog gelooft in Ijsland meer dan de helft van de bevolking in 'huldufolk' ofwel het 'verborgen volkje'. Maar ook elders in de wereld zijn er mensen die zeggen in contact te staan met natuurwezens, ze beweren dat  ze zien en met ze kunnen communiceren.

Enkele jaren geleden vroeg een vriendin van mij of ik mee wilde gaan naar Elfia, een kostuumfestival in Nederland. Ik besloot om me te verkleden als elf en kocht ook echte elfenoren. Toen ik de eerste keer op elfia was ging er weer een nieuwe wereld voor me open. Ik vond het geweldig om alle mensen verkleed te zien in hun prachtige kostuums. Het voelde zo fijn om gewoon mezelf te kunnen zijn tussen al deze mensen. Ik kwam ook voor het eerst echt in aanraking met fantasybooks over elfen die daar werden verkocht in één van de standjes. Nochtans dat  ik eigenlijk nooit echt fantasybooks had gelezen over elfen besloot ik in 2018 toch een kinderboek te schrijven over elfen. Wanneer ik ruimte en rust creër, stromen de ideeën en fantasieën binnen in mijn gedachten. Ik begon alles op te schrijven en zo ontstond het verhaal "Isa en Jack en de verdwenen sterrobijn" .
Na het volgen van enkele zweethut-ceremonies en ik ook deelnam aan estatic dance events en afrikaanse dans, ontdekte ik een oeroude, wilde kracht in mij. Dit deel van mezelf dat niet veel tot uiting komt in het dagdagelijkse leven, projecteer ik op het hoofdpersonage in het boek Isa. Een meisje van 11 jaar die tijdens een wandeling met haar hondje Jack, elfje Meriel ontmoet. Meriel vraagt hulp aan Isa en Jack omdat er problemen zijn in elfenland Mag Mor. Op een bijzondere manier gaan ze mee naar Mag Mor en ontmoeten ze koning Oblon. Hij geeft hen de opdracht om de verdwenen sterrobijn terug te gaan halen in het duistere darkowoud.

Toen het manuscript klaar was wilde ik op zoek gaan naar een illustrator die mijn verhaal in beeld kon brengen. Op Elfia vorig jaar geleden ontmoette ik Selene aan een verkoopsstandje. Ze verkocht haar kaarten en tekeningen waarop prachtige elfen getekend waren. Ik hield van haar tekenstijl en vertelde haar dat ik nog op zoek was naar een illustrator. Ze vroeg me om mijn manuscript door te sturen en ze zou me laten weten of ik interesse had. Enkele dagen later kreeg ik bericht van haar dat ze het een leuk verhaal vond. Ze maakte prachtige illustraties die het boek helemaal compleet maakte. Ik hoop met mijn verhaal vele kinderen te kunnen bereiken en hen mee te nemen naar elfenland Mag Mor.


Lees verder op mijn site

Reacties op: Mijn ontdekkingsreis in de elfenwereld

Isa en Jack & de verdwenen sterrobijn - Lieve van Looy Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners