Blogpost: Corine Binnekamp

Muze, vertel mij...

In het oude Griekenland hadden schrijvers een handige manier om een ingeving te krijgen: gewoon een muze aanroepen. Homerus begint de Odyssee met: ‘Muze, vertel mij van de listige man die lang rondzwierf…’ Het valt wel op dat Homerus wist waarover het verhaal ging. Het idee kwam van hem zelf, de muze gaf alleen het duwtje in de goede richting. Schrijven blijft nou eenmaal een werkwoord.
Hoe meer ik schijf, hoe vaker ik merk dat een idee vaak zomaar komt aanwaaien. Mijn oma die op haar 97e verjaardag naar de twee verjaardagskaarten keek en verzuchtte dat ze vroeger stapels kreeg. Dat leidde tot een ultrakort verhaal over eenzaamheid waarin ik de hoofdpersoon dezelfde zin laat zeggen. Op een koude ochtend zag ik dat de krokussen opgekomen waren. Het grasveld was ineens een zee van geel en paars geworden, alsof de lente stiekem gearriveerd was en achteloos met kleuren had gestrooid. Dat leidde tot een verhaal waarin een grootvader met zijn kleindochter de lente achterna gaat. Soms zit de inval ook in een thema. Voor de schrijfwedstrijd Odi et Amo van Godijn was de vermenging van haat en liefde genoeg stof voor een verhaal over twee broers die allebei verliefd zijn op dezelfde vrouw. Eenmaal schrijvend gaat een verhaal vaak een eigen weg, omdat ik al schrijvend binding krijg met de personages en het verhaal. Bij Odi et Amo stond een helaas te vroeg overleden vriend model voor een personage uit het verhaal. Omdat die vriend nogal creatief was, werd het op hem gebaseerde personage dat ook. Kunst dus, maar wat dan? Een schilder, een beeldsnijder? Op vakantie in Toulouse heb ik een paar jaar terug het pas gerestaureerde beeld Notre-dame de Grasse mogen aanschouwen. Ik was diep onder de indruk van de details van het gezicht. Ik keek naar een jonge vrouw van zo’n vijfhonderd jaar terug. Dit was geen beeld, dit was veel meer. Dit was een uiting van liefde van de maker voor de vrouw die model stond. Dat gevoel heb ik verwerkt in het verhaal.
Inmiddels ben ik weer op zoek naar een nieuw idee. Ik zie van alles, maar nog niet de ingeving die naar een verhaal leidt.
Dus, muze, vertel mij van die geweldige gedachte die uitgroeide tot een verhaal.

Reacties op: Muze, vertel mij...