Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Evelien Walravens Hebban Recensent

Blogpost: Evelien Walravens

Over vol goede moed en dan de boekenweek (of hoe staat het met mijn readingchallenge 2018)

In februari ging ik weer vol goede moed verder met mijn challenge om zo veel mogelijk uit eigen kast te lezen. Helaas was boek nummer 1 meteen een bibliotheek boek, maar niet gekocht dus er is geen extra plaats nodig op mijn boekenplank. Ik las de op waarheid gebaseerde roman De Kozakkentuin van Jan Brokken. Een kunstig verhaal over de vriendschap tussen de officier van justitie Alexander von Wrangel en de schrijver Fjodor Dostojevski. Ik kon er weer een categorie mee afvinken, #24 een historische roman.

Ondertussen knippert mijn bibliotheek-app alweer: er is weer een gereserveerd boek binnen *zucht* Maar dat moet even wachten want nu ga ik toch eerst weer verder met een boek uit eigen kast.

Boek nummer 2 van deze maand is een...bibliotheekboek :-( Ik begin nu toch wel een beetje moedeloos te raken. Zo raakt mijn eigen boekenkast natuurlijk nooit leeg! Maar ik had Het Eos-Project van Mirjam Mous wel snel uit dus snel weer verder in een eigen boek. Harry Potter en de vuurbeker is boek nummer drie van februari, een ebook dat ik al heel lang heb en die ik nu eindelijk eens kon lezen, samen met de meiden van de YA club in de Harry Potter Read-a-long. Ik moet zeggen, dit vond ik tot nu toe het beste boek uit deze reeks, bijna een detective met veel verdachten en geheimzinnige gebeurtenissen. Ik kijk erg uit naar de resterende drie delen.

Ik vorder inmiddels ook een heel eind in De verborgen Hand van Noud Bles, het eerste echte papieren boek uit mijn kast deze maand. Het is een boek dat je langzaam moet lezen maar oh wat is het prachtig! Vandaag of morgen lees ik het uit en kan ik weer een categorie afvinken: #39 een boek waarin muziek een rol speelt. 

De komende drie boeken zijn weer uit de bieb. Met mijn grote abonnement mag ik boeken drie maanden thuis hebben, tijd genoeg zou je denken...niet dus. Deze drie moet ik allemaal binnen een week uitlezen! Eentje is me al gelukt, Beren en Lúthien van J.R.R. Tolkien. Viel een beetje tegen, langdradig en te veel van hetzelfde maar ik kon er wel weer een categorie mee afvinken: #23 Een boek dat een verhaal in een verhaal is Het tweede biebboek was in één ochtend uit, De Vlucht van Omid is een kinderboek vanaf ca. 9 jaar en ik heb het met veel plezier en interesse gelezen. Moet ik vaker doen, kinderboeken lezen ;-) En weer een categorie mee af kunnen vinken: #34 een boek met een naam in de titel Het derde biebboek is Kolja van Arthur Japin, we gaan weer terug naar Russische sferen. Het is een een heel mooi geschreven boek, zoals ik gewend ben van deze schrijver, maar ergens vond ik het toch een klein beetje tegenvallen. Er blijft naar mijn mening te veel open...Categorie #25 Diversiteit kan ik er wel mee afvinken: een doofstomme, homoseksuele jongen die opgroeit bij de broers Tsjaikovski, ook bekend om hun homoseksualiteit. Verder is het natuurlijk ook een historische roman # 24, een boek met een naam in de titel # 34, een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden #45 en een boek over een bestaand historische figuur # 47. Ik had verwacht dat #39 ook aan bod zou komen, maar geheel tegen mijn verachting in speelt muziek niet of nauwelijks een rol dit boek. Het wordt maar zijdelings benoemd en dat is toch wel een beetje gek.

Nu duik ik weer even mijn eigen boekenkast in en ga verder met Het Paulus Labyrint van Jeroen Windmeijer. Een heel fijn spannend boek, dat prettig leest maar natuurlijk volkomen onzin is. Daarom een mooie voor categorie #32 een What if boek. Maar ik kan er ook # 5 mee afvinken, een boek uit de leesclub Hall of Fame en #43 een boek waarin religie een rol speelt. Zelfs #34 boek met een naam in de titel, #24 een historische roman, #45 een boek dat in meerdere tijden speelt en #47 een boek over een bestaande historische figuur zijn allemaal van toepassing op dit boek, maar deze heb ik al eerder afgevinkt.

Hierna was De Doorbraak van Simone van der Vlugt aan de beurt. Waarom dit een literaire thriller zou moeten zijn, ontgaat mij compleet. En ik heb betere boeken van Simone gelezen. Dit was een beetje lafjes...#39 is de enige passende categorie, maar de muziek had ik al afgetikt in deze challenge. Wel een boek uit eigen kast, dus ik ben weer op de goede weg :-)

Inmiddels werd het al weer maart en mensen! Ik heb nog steeds geen enkel boek gekocht! Dit mag echt wel in de krant want dat had ik totaal niet verwacht. Natuurlijk heb ik wel moeilijke momentjes gehad: Manlief wilde op een zondagmiddag naar de Kalverstraat...ok dacht ik, daar zit geen boekwinkel dus dat kan...vergeet ik helemaal die prachtige Waterstones die daar op de hoek met het Spui zit. Ik kreeg daar bijna een instorting maar gelukkig zit er tegenwoordig naast deze geweldige Engelse boekwinkel een winkel van schoenenmerk Dr. Martins (ook al zo'n geweldig Engels merk) en daar loop ik al zo'n beetje mijn hele volwassen leven op dus het was wel tijd voor een nieuw paar. Maar ik blijf het zeggen, boeken zijn goedkoper!

Op de rand van februari naar maart las ik deel 5 van de Harry Potter reeks uit, tot nu toe de minste voor mij van het stel maar altijd nog heel goed voor uren lang ouderwerts leesplezier.

Verder met een boek dat ik vorig jaar won op de blog van hebbanista Hetty, De verborgen rivier - Kate Grenville. Een prachtig geschreven verhaal van een arme jonge man die een misstap begaat en naar Australie verbannen wordt. Uiteindelijk weet hij daar een leven op te bouwen, maar wel over de ruggen van de aboriginals die de oorspronkelijke bewoners van zijn land zijn Cat # 11 (een boek van 10 jaar of ouder) en # 42 een boek waarin het weer of klimaat een rol speelt kon ik er mee af vinken.

Och jeetje, en toen kwam de boekenweek! Ik was al ziek, dat scheelt, ik had niet direkt de behoefte om naar een boekwinkel te rennen of een literair evenement bij te wonen. Maar ja, dat internet he...de eerste recensies over het boekenweekgeschenk kwamen voorbij. Niet al te best, zo zag ik. En dan word ik dus wel nieuwsgierig...En toen ik ook nog zag dat de nieuwste roman van mijn favoriete schrijfster Esther Gerritsen daags voor de boekenweek uitgekomen was, kon ik me niet meer inhouden; ik bestelde De Trooster bij mijn eigen boekhandel, online (zó handig, véél te handig!) en kreeg daar natuurlijk Gezien de feiten van Griet op de Beeck gratis bij. Die heb ik meteen maar even snel gelezen. Die ene ster van de Volkskrant vond ik wat overdreven, maar ik kwam niet verder dan 2.5 sterren, vooruit nog een 0.5 ster er bij omdat je er ook nog een dag gratis mee kunt treinreizen. Als ik beter ben, ga ik dat ook doen. Esther gaat nog even in de kast want ik was nog bezig in Betamax van Niels Carels. Een boek dat ik zelf nooit zou uitkiezen, maar Niels is een goede vriend van mijn buurman en ik zie hem nog wel eens op verjaardagen en tuinfeestjes. Fijne vent, maar zijn twee boeken...niet helemaal mijn ding hoewel ik zijn tweede roman aardig te pruimen vond, drie sterren. Een nieuw boek van Niels zit er voorlopig niet in, Betamax is al 10 jaar oud, maar Niels heeft tegenwoordig een andere carriere, vraag me niet waarin, iets met telemarketing of zo? In een cursus over kinderboeken, aangeboden door mijn werk, maakte ik kennis met het geweldige nonfictie boek voor kinderen De Zweetvoetenman van Annet Huizing en Margot Westermann. Het is een heel fijn boek waarin het Nederlandse recht en de werking van wetten uitgelegd worden. Vier sterren van mij! Helaas geen nieuwe categorieen af te vinken, alleen die ik al heb gehad.

Maar ondertussen klets ik er maar mooi omheen...Ik heb dus mijn challenge niet gehaald! Ik heb een boek gekocht en kreeg er notabene ook nog eentje gratis bij! Ik ben toch eigenlijk wel teleurgesteld in mijzelf. Maar ik was dan ook niet echt van overtuigd dat ik het zou redden om in 2018 helemaal geen boeken te kopen. En jullie ook niet, ondanks jullie fijne aanmoedigingen. Dit betekent echter niet dat ik nu weer als een malle boeken ga kopen. Ik ga weer rustig verder met mijn eigen boekenkast en vooruit, af en toe een boek uit de bieb. En nu ga ik me in een hoekje staan schamen... 08640390ab0118bb603282e7aa0d8bab.jpg

Reacties op: Over vol goede moed en dan de boekenweek (of hoe staat het met mijn readingchallenge 2018)