Blogpost: Daphne

Reading challenge 2019&vooruitblik 2020

31 december; de uitgelezen dag om het afgelopen leesjaar eens de revue te laten passeren. Sinds 2016 stel ik mezelf een jaarlijks leesdoel. Van een uitdagende 60, waarbij ik de moed halverwege opgaf en mijn doel dus niet haalde, tot een bescheiden 25. In 2018 overschreed ik voor het eerst mijn challenge door één boek meer te lezen en dit jaar schatte ik mijn doel dan ook iets hoger in. 35 boeken, dat moest me toch wel lukken. Gisteren las ik In de buik van de wolf van James Worthy uit en daarmee eindigde ik mijn boekenjaar met 40 boeken op mijn lijstje. Ik heb het gewoon gedaan, met vijf boeken mijn leesdoel overschreden en een super boekenjaar achter de rug.

Ik startte met het lezen van Laura H., een aangrijpend non-fictie boek over een Nederlands meisje dat de keuze maakt om naar Syrië te gaan met haar gezin en zich aan te sluiten bij het kalifaat. Het boek behoorde voor mij tot één van de toppers van dit jaar en ook één van de toppers van de uitgeverij Das Mag. Ik heb dit jaar meerdere boeken gelezen die uitgebracht zijn bij DasMag. Laura H., De bananengeneratie, Drift en Julian. Waar ik Laura H. aangrijpend vond, De bananengeneratie vooral een must-read voor de bewustwording, greep Julian me echt bij de keel en groef een weg naar een plekje in mijn hart. Wat een prachtig geschreven boek, wat een hartverscheurend verhaal. Ook Drift was mij op het lijf geschreven en las ik in één adem uit. 

De ontdekking van dit jaar was dat ik het heerlijk vond om ook wat meer non-fictie te lezen. Ik wisselde literaire romans af met boeken over feminisme, gezondheid, sport, financiën en zelfontwikkeling. Ook maakte ik uitstapjes naar de jeugdliteratuur. Als docent Nederlands vind ik het belangrijk om een beetje op de hoogte te blijven van de populaire boeken onder jongeren. Om deze reden wil ik me in 2020 iets meer gaan verdiepen in jeugdliteratuur en dan met name de young adult boeken. Dit is één van mijn voornemens voor het leesjaar 2020. Een ander voornemen is het lezen van meer Engelse klassiekers. Het afgelopen jaar ontdekte ik door het lezen van Mrs.Dalloway dat ik ook bijzonder gecharmeerd ben van Engelse klassiekers, geschreven in de oorspronkelijke taal. Vertalingen vind ik namelijk niet altijd even passend.

De hoogtepunten op het gebied van fictiewerken waren voor mij: De jongens van Nickel (ook aanwezig op het lijstje van Barack Obama), In de buik van wolf van James Worthy, Let op mijn woorden van Griet op de Beeck, De goede zoon van Rob van Essen (maar zeker niet Visser van Van Essen), Zomervacht van Jaap Robben, Drift van Bregje Hofsteden en De ontembare van Guillermo Arriaga. Dat laatste boek zorgde sowieso voor extra leesmotivatie. Ik mocht samen met andere lezers bij de leesclub zijn van De echte lezers, georganiseerd door en bij uitgeverij Atlas. Wat een inspirerende dag was dat! Vol leesplezier begon ik dan ook aan mijn volgende boeken en las ik in 2019 40 boeken uit.

Op naar een nieuw jaar vol nieuwe en stiekem ook wel grootse leesdoelen. Minimaal 45 boeken; meer jeugdliteratuur en Engelse fictie. Meer recensies...op een eigen blog en misschien ook wel besproken in een boekenvlog. Laat dat nieuwe jaar maar komen.
Reacties op: Reading challenge 2019&vooruitblik 2020