Blogpost: HedwigMeesters

Vergeten boek van Hedwig Meesters

Twee jaar geleden lukt het me zelden om vijf uur per nacht te slapen. Soms duurt het uren voordat Klaas Vaak me eindelijk dromenland in weet te loodsen. Of ik word rond drieën wakker en sukkel pas tegen het ochtendgloren weer in slaap.
Van te weinig nachtrust wordt een mens niet gelukkig. Ik ook niet en dus schaf ik een boekje vol nuttige tips aan. Zorg voor een vast slaapritueel is een van die tips. Zet de tv vroeg uit, dim het licht en ga iets slaapverwekkends doen. Vrienden stellen voor dat ik een goed boek op mijn nachtkastje leg. Paar pagina’s lezen en ik val geheid in slaap. Werkt bij hen altijd, verzekeren ze me. In mijn zelfhulpboek staat dat de slaapkamer er alleen is om te slapen en te seksen en niet om te lezen of tv te kijken (tenzij je aan lezen of tv kijken geen slaapstoornis overhoudt, maar dan heb je dat hulpboek natuurlijk niet nodig). Mijn boeken blijven beneden, want lezen doe ik overdag. Bovendien wil ik mijn hoofd bij het verhaal houden en niet wegdommelen. Dat is tenslotte niet de bedoeling van de schrijver.  

Als er iets is wat ik sloom vind, is het sudoku’s maken. Dat is toch een bezigheid van vooral hoogbejaarden? Die je daarom zo vaak ’s middags slapend achter de geraniums aantreft? Ik schaf meteen drie puzzelboekjes aan. Niveau 1-2, ideaal om mee te beginnen. Aan het eind van de dag leg ik de tv om tien uur het zwijgen op. Ik doe het grote licht uit en knip de leeslamp aan. Daarna vlij ik me met een pen en een sudokuboekje op de bank en begin cijfers in vakjes te krabbelen. Wat me slecht afgaat. Niet de cijfers, daar heb ik weinig moeite mee. Mijn twee bobbels van bovenbenen zorgen voor een te wiebelige ondergrond om goed op te kunnen schrijven. Ik kijk om me heen, op zoek naar een geschikte onderlegger. Mijn blik stoot tegen een stapeltje boeken die ik nog wil lezen. Eén voor één onderwerp ik ze aan de schrijftest. Het Schervengericht telt meer dan 1050 pagina’s. Vanwege de kolossale omvang hik ik ertegenaan. Maar ik ga het beslist lezen. Het is net iets kleiner dan het puzzelboekje, waardoor de buitenste rij van de sudoku over de rand hangt, wat cijfers invullen lastig maakt. Bovendien is het hartstikke onhandig schrijven op zo’n dikke pil en vrees ik dat het gewicht van het boek de bloedsomloop in mijn bovenbenen op den duur gaat verstoren. Want dit is mijn lichaam is te dun, te klein en de kaft is te slap. Het derde boek is een dwarsligger waarvan ik de titel ben vergeten. Dat formaat kan ik sowieso wel vergeten. Boek vier is een schot in de roos. Onder een hemel van sproeten. Centimeter breder en langer dan het puzzelboek. Met iets meer dan driehonderd pagina’s geeft het genoeg stevigheid om op te schrijven. En het gewicht is ideaal. Ik ga verder met mijn puzzel. Nog geen halfuur later begin ik te geeuwen en ga ik naar bed.  

Vandaag maak ik sudoku’s op niveau 5-6. Meestal begin ik binnen een halfuur te knikkebollen. In bed ben ik bijna altijd snel onder zeil en regelmatig maak ik nachten van zeven uur. De boeken op mijn te lezen stapeltje wisselen regelmatig en allemaal lees ik ze. Alleen niet dat van Alex Boogers. Nog steeds ligt het iedere avond op mijn benen, de groene kaft verborgen onder een puzzelboekje. Door het vele vastpakken is het dunne laagje plastic om de kaft omgekruld aan de zijkant.
Het is niet zo dat het nooit van lezen komt omdat ik het steeds vergeet. Een paar keer heb ik het doorgebladerd en de schrijfstijl spreekt me aan. Dus ik wil het wel. Waarom ik die hemel van sproeten dan toch nog steeds niet uit heb? Ik ben bang dat ik, wanneer ik het boek overdag opensla, meteen in slaap zal vallen. Een soort van pavlovreactie. Sudoku’s ga ik daarom ook niet overdag maken, want dan ben ik wat nachtelijke slaapproblemen betreft natuurlijk weer snel terug bij af.
Dat is niet mijn bedoeling. En waarschijnlijk ook niet van Alex Boogers.Lees verder op mijn site

Reacties op: Vergeten boek van Hedwig Meesters

Onder een hemel van sproeten - Alex Boogers Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 15,00 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker